ZZP Nederland stimuleert pensioenopbouw zzp’ers met Taskforce Inkomen voor Later

Zelfstandigen
ZZP Nederland

Samen met een aantal maatschappelijke organisaties en het ministerie van SZW gaat stichting ZZP Nederland de pensioenopbouw van zzp’ers stimuleren. Met de oprichting van de Taskforce ‘Inkomen voor later’ willen de organisaties vooral het bewustzijn onder zzp’ers vergroten.De aftrap van de Taskforce vond plaats tijdens een Pensioenlunch die op 12 juni in Rotterdam plaatsvond.

Bij de vraag ‘Wie verdiept zich in zijn pensioen en laat zich adviseren?’ staken opvallend weinig deelnemers hun hand op. “Verrassend vond ik wel”, aldus Sjoerd Brouwer die namens het Verbond in de Taskforce zit, “dat veel deelnemers weten dat sparen via box 3 minder voordelig is dan via een lijfrente, omdat die premies fiscaal aftrekbaar zijn.”

Taskforce Inkomen voor later

In de Taskforce, die als doel heeft om de oudedagsvoorziening onder zzp’ers te bevorderen, werken de volgende organisaties met elkaar samen: de Kamer van Koophandel, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Wijzer in geldzaken, Stichting ZZP Nederland, Platform Zelfstandige Ondernemers, het NIBUD en het Verbond van Verzekeraars.

Derde pijler

Brouwer nam de aanwezigen mee in een tour door het huidige pensioenstelsel, waarin een zzp’er niet automatisch een pensioen (in de tweede pijler) opbouwt. Hij benadrukte dan ook dat een zzp’er zijn oudedagsvoorziening zelf moet regelen. “Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, waaronder een lijfrente, sparen en beleggen, maar geld kan ook komen door een erfenis of door simpelweg je onderneming te verkopen. Niets is echter verplicht, dus mijn tip is om je te laten adviseren door een onafhankelijke adviseur, waardoor je een advies op maat krijgt.”

Hulp nodig

PZO-directeur Margreet Drijvers maakte van de gelegenheid gebruik om het vizier nadrukkelijk op de Taskforce te richten. “Deze samenwerking heeft tot doel om jullie risicobewustzijn te stimuleren, ook voor de oudedag. De Taskforce doet dat door oplossingen aan te dragen waarbij eenvoud en flexibiliteit centraal staan, maar dat kan en wil de Taskforce niet alleen. Daar hebben zij jullie hulp bij nodig. Deel jullie ideeën met de Taskforce.”

Deel deze pagina: