Boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

Administratie

Administratie voor zzp'er zelf doen of uitbesteden

Wij zijn van mening dat je geen perfecte boekhouder hoeft te zijn, maar je moet wel inzicht hebben in je administratie. Dit is belangrijk om te weten waar je winst maakt en waar jouw kosten liggen. Je hebt 2 keuzes voor je boekhouding en administratie: zelf doen of door een boekhouder laten doen. We zetten de voor- en nadelen hiervan voor je op een rij.

Zelf je boekhouding doen

In principe is de administratie van een zzp’er relatief makkelijk. Zolang je weet welke onderdelen van je boekhouding je moet bijhouden, ben je al een heel eind.

Voordelen van zelf je boekhouding doen

Er zijn 2 voordelen van je boekhouding zelf doen:

 • Je hebt altijd inzicht in je boekhouding
 • Je bespaart op kosten van een boekhouder of accountant

Nadelen van zelf je boekhouding doen

Zelf je boekhouding doen heeft ook zo zijn nadelen:

 • Je administratie doen, kost veel tijd
 • Het kan zijn dat je fiscale aftrekposten vergeet

Een boekhoudpakket aanschaffen

Met het ZZP Boekhoudpakket kun je gemakkelijk facturen maken, btw-aangifte doen, telebankieren, boekhouden en een winst- en verliesrekening produceren. Vul je gegevens in, en je kunt aan de slag! En als je bent aangesloten bij ZZP Nederland krijg je ook nog eens de eerst 2 maanden gratis.

Gerelateerd product

 1. ZZP Boekhoudpakket online en offline

  Met het ZZP (online) Boekhoudpakket kun je facturen maken, btw aangifte doen, telebankieren, boekhouden en een winst- en verliesrekening produceren. De administratie is grotendeels voorgeprogrammeerd, je hoeft alleen je eigen gegevens in te vullen. Aangesloten bij ZZP Nederland? Dan ontvang je het online boekhoudpakket naar keuze de eerste 2 maanden gratis. 

  Meer informatie

Je boekhouding uitbesteden

Je administratie door een boekhouder of accountant laten doen is een handige manier om je boekhouding te doen. Je verzamelt al je administratie en stuurt deze eens per maand als een (.zip-)pakketje naar een administratiekantoor. Zij stellen voor jou een winst-en-verliesrekening op, verzorgen de btw-aangifte en de jaarstukken.

Voordelen boekhouding uitbesteden:

 • Je bent zeker van fiscale voordelen en deskundig advies
 • Je kan je volledig focussen op je onderneming

Nadelen boekhouding uitbesteden:

 • Je betaalt extra kosten voor een boekhouder
 • Niet altijd tussentijds inzicht in eigen administratie

Korting op je boekhouding uitbesteden

Als je lid bent van ZZP Nederland krijg je korting bij het administratiekantoor Kubus. Dit is een landelijke coöperatie met ruim 100 boekhouders, accountants en administratiekantoren door het hele land. Op de website van Kubus kan je wel heel gemakkelijk via een online offerte inzien welk tarief je per maand en jaar zal betalen wanneer je jouw boekhouding bij Kubus uitbesteedt.

Aanmelden bij ZZP Nederland om korting op Kubus te ontvangen

Meld je aan bij ZZP Nederland

Deel deze pagina: