Btw verlegd
Hoe werkt de btw-verleggingsregeling?
Btw verleggen is precies wat het woord zegt: de btw wordt overgedragen van de ene partij naar de andere. Soms wordt de btw bijvoorbeeld van de leverancier naar de afnemer verlegd. Hier zijn verschillende redenen voor.
In zo’n situatie vermeldt de leverancier de vergoeding waarover de btw is verlegd in zijn btw-aangifte. De afnemer vermeldt op zijn beurt de vergoeding en de btw die naar hem is verlegd in zijn btw-aangifte.
Hoe ziet verlegd btw eruit op een factuur?
Je kunt btw dus verleggen naar andere ondernemers. Op deze manier breng je geen btw in rekening, maar zet je alleen ‘btw verlegd’ op de factuur. Dan moet je er wel voor zorgen dat je het btw-nummer van de afnemer op je factuur vermeldt.
Weet wel: je verlegt altijd btw over het totale bedrag dat je in rekening brengt. Dus naast een vergoeding voor de werkzaamheden, kunnen dit ook andere vergoedingen zijn, zoals reiskosten.
Aangifte doen met de btw-verleggingsregeling
Als je btw verlegt of er wordt btw naar jou verlegd let dan bij de btw-aangifte op:
Btw verlegd naar jou
Vul bij je btw-aangifte in hoeveel er naar je is verlegd. Dit reken je uit door alle facturen waarop er btw naar jou is verlegd bij elkaar op te tellen. Dit vul je bij de aangifte in bij rubriek 2 'Verleggingsregelingen binnenland' of bij rubriek 4 'Prestaties uit het buitenland aan u verricht'.
In sommige gevallen mag je de verlegde btw aftrekken. Dit kan wanneer er btw naar jou is verplaatst voor goederen of diensten die je gebruikt voor belaste bedrijfsactiviteiten. Dit moet je bij dezelfde btw-aangifte invullen. Onder de streep betaal je dan niks.
Jij verlegt btw
Vul dan bij je aangifte in voor welke omzet je btw hebt verlegd. Doe dit bij rubriek 1 'Prestaties binnenland' of bij rubriek 3 'Prestaties naar of in het buitenland'. Ook dit mag je soms aftrekken. Wanneer je btw verlegt, maar wel uitgaven hebt gedaan voor de werkzaamheden die erbij horen, kun je dit aftrekken als voorbelasting.
Jij blijft verantwoordelijk
Als zzp’er blijf je altijd verantwoordelijk voor de btw die je verlegt. Kijk daarom altijd even of degene naar wie je de btw verlegt, hier wel voor in aanmerking komt. Btw verleggen komt in het algemeen voor bij de volgende zaken:
- zakendoen met het buitenland;
- onderaanneming en personeel uitlenen;
- afval en oude materialen;
- mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets;
- onroerende zaken;
- executieverkopen;
- verkoop van goud;
- overdracht emissierechten;
Bij twijfel: gebruik deze handige tool van de Belastingdienst.
Btw verleggen naar het buitenland
Btw verleggen naar het buitenland werkt eigenlijk hetzelfde. Jij verlegt btw zodat de afnemer uit het buitenland de btw betaalt in zijn eigen land. Dat werkt als volgt: stuur je factuur zonder btw naar je klant. En hij berekent de btw die daar geldt dan weer door op zijn aangifte. Let op: de afnemer moet in het buitenland gevestigd zijn. Deze regel geldt niet voor een in Nederlands gevestigde klant met een buitenlands btw-nummer.
Noteer dus op je factuur ‘btw verlegd’, maar controleer eerst altijd het btw-identificatienummer van je afnemer. Zet dit nummer ook op de factuur. De dienst waarover de btw wordt verlegd geef je aan in de rubriek ‘Aangifte intracommunautaire prestaties’ van je aangifte.
Foutje gemaakt met de btw-verleggingsregeling?
Had je als onderaannemer de verleggingsregeling moeten toepassen, maar ben je dat vergeten? Dan heb je ten onrecht een factuur met btw verstuurd. Deze moet je dan tóch aangeven en betalen.
Ben je de aannemer en heb je een factuur gekregen met btw, terwijl de verleggingsregeling van toepassing is. Dan mag je de btw NIET aftrekken als voorbelasting.