Kennisbank

Investeringsaftrek voor zzp'ers

Grafiek stijgende lijn

De investeringsaftrek is een fiscale regeling voor ondernemers die je extra belastingvoordeel kan opleveren als je investeert in bedrijfsmiddelen. De investeringsaftrek wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door de Belastingdienst en omvat verschillende aftrekposten.

Wat is de investeringsaftrek?

Elke ondernemer heeft bedrijfsmiddelen nodig. Als zzp’er investeer je bijvoorbeeld in een laptop en bedrijfsauto, maar dit kunnen ook machines en gereedschap zijn. Alle bedrijfsmiddelen boven de €450 (ex btw) beschouwt de Belastingdienst als investeringen en niet meer als reguliere zakelijke kosten. Deze investeringen kan je als zzp’er aftrekken van je winst.

Let op: de investeringsaftrek staat los van de mogelijkheid tot het afschrijven van bedrijfsmiddelen. De investeringsaftrek is een extra fiscale regeling vanuit de overheid om (startende) ondernemers te stimuleren te investeren.

Hoe werkt de investeringsaftrek?

De investeringsaftrek is een overkoepelende term voor drie verschillende aftrekposten die onder deze regeling vallen:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA); Een aftrekpost voor kleine investeringen in bedrijfsmiddelen. Lees hier meer over de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.
  • Energie-investeringsaftrek (EIA); Een aftrekpost voor bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan.
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA). Een aftrekpost voor bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan.

Als zzp’er kom je waarschijnlijk het snelst in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, omdat deze aftrekpost betrekking heeft op het investeren in bedrijfsmiddelen.

Op deze pagina