Zzp Investeringsaftrek

Belastingen (Algemeen)

ZZP Belasting Afschrijvingen

De overheid stimuleert het ondernemerschap door verschillende fiscale maatregelen. Een van de regelingen die vaak vergeten wordt is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Toch is die interessant voor (startende) zzp’ers. Je hebt recht op investeringsaftrek als je in een jaar meer dan € 2300,- investeert in bedrijfsmiddelen (2019). Dit kan van alles zijn: automatisering, software, kantoorinrichting gereedschappen etc. De hoogste aftrek geldt voor investeringen met een waarde tussen € 2301,- en € 57.321,-. In dit geval heb je recht op 28% als aftrekpost van de aanschafwaarde. Voor hogere investeringen gelden lagere aftrekpercentages. Per bedrijfsmiddel moeten de kosten wel hoger zijn dan € 450, - ex. btw.
Zie ook: percentage aftrek

De investeringsaftrek dient te worden aangevraagd in het jaar van aanschaf. Je kan dit aangeven bij het invullen van je jaarstukken bij de Belastingaangifte.

Uitsluitingen

Uitgesloten van investeringsaftrek zijn woonhuizen, grond, dieren, personenauto's die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer, vaartuigen voor representatieve doeleinden, effecten, vorderingen, goodwill en publiekrechtelijke vergunningen en bedrijfsmiddelen die zijn bestemd voor verhuur of voor gebruik in het buitenland, en bedrijfsmiddelen die minder dan € 450,- ex btw per stuk kosten.

Let op: Per 2014 is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek niet meer toepasbaar voor zuinige personenauto's.


Gerelateerde producten

  1. Handboek ZZP Belastingwijzer 2018

    In dit boek vind je vrijwel alle belastingregels die zelfstandigen kunnen gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Het boek geeft op toegankelijke wijze uitleg over het grote oerwoud aan belastingregels. Voor 16:00 bestellen, morgen in huis.

    Meer informatie

Deel deze pagina: