Foute beeldvorming CDA over zzp’ers

Zelfstandigen
Stichting ZZP Nederland

Stichting ZZP Nederland:  onbegrip en teleurstelling

In het AD van 28 januari schetst CDA-leider Siebrand Buma een beeld van zelfstandige ondernemers, die na een lang dienstverband gedwongen zijn om een “zzp-baan” aan te nemen, onverzekerd, zonder pensioen en tegen een te laag tarief. Stichting ZZP Nederland vindt deze foute beeldvorming van Buma teleurstellend en onbegrijpelijk. “Het CDA serveert hiermee bijna een miljoen kiezers af, die bewust de vrijheid van ondernemen hebben verkozen boven een leven als loonslaaf met verplichte sociale bescherming”, zegt voorzitter Maarten Post.

Gedwongen pensioen

Het CDA, dat toch altijd veel (kleine) ondernemers tot zijn kiezers mocht rekenen, neemt met dit soort uitspraken nadrukkelijk afstand van zelfstandigen. Daarbij komt, dat men zzp’ers wil dwingen om pensioen op te bouwen, net als werknemers. “ Zelfstandigen zijn hard op weg om een belangrijke pijler te vormen in de hedendaagse economie en arbeidsmarkt”, zegt Maarten Post. “De politiek moet ze dan wel serieus nemen en niet wegzetten als slecht betaalde zielepoten, die zonodig verplicht beschermd moeten worden.”

Stichting ZZP Nederland heeft vandaag per mail een reactie gezonden aan CDA-leider Buma met een dringende oproep om deze foute en denigrerende beeldvorming te herzien. Op 13 februari organiseert ZZP Nederland in Nieuwspoort het ZZP-Verkiezingsdebat, waaraan ook het CDA deelneemt. “Laten we hopen, dat er dan andere teksten komen, in het belang van zelfstandigen”, aldus Post.

Citaten interview Buma

In het artikel in het AD zegt Buma over zzp'ers het volgende:

“Een ZZP-Baan is leuk als je partner een vaste baan heeft en het niet erg is, als je de ene maand wat minder inkomen hebt dan de andere. Maar als je kostwinner bent en je hebt te weinig geld om te sparen, geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, je bouwt geen pensioen op en je kinderen gaan studeren, dan is dat gewoon een probleem.”

“ Het beeld van allemaal blije zzp’ers, die lekker voor zichzelf beginnen, klopt niet. Veel mensen worden nu na een lang vast dienstverband gedwongen ondernemer te worden. Je moet concurreren met anderen op uurtarief. Straks zijn die mensen 50, worden ze arbeidsongeschikt en hebben ze niks. Het is de taak van de politiek om mensen die er niet voor kiezen zzp’er te worden, te beschermen.”

Deel deze pagina: