Nieuws

Wet- en regelwijzigingen voor zzp’ers per 1 juli 2024

Reageren
wetwijzigingen wet regel

Ieder jaar worden er op 1 januari en 1 juli wetswijzigingen doorgevoerd of gaan nieuwe wetten in. Dat gebeurt ook dit jaar op 1 juli weer. Voor de zzp’ers verandert er ditmaal niet heel veel, maar toch geven we je de belangrijkste wijzigingen mee. 

Dop moet verplicht aan plastic drankfles vastzitten

Deze maatregel gaat in op 3 juli en zal voor niet veel zzp’ers moeite op gaan leveren. De bedoeling van deze nieuwe regel is om het zwerfafval te verminderen.

Verplicht vrachtwagenrijbewijs in jonge elektrische bedrijfswagen

Vanaf 1 juli heb een rijbewijs C1 nodig als je een jonge elektrische bestelwagen hebt die 
weegt tussen de 3.500 en 4.250 kilo? Nu mag je een dergelijke bestelwagen nog rijden met rijbewijs B. Is jouw elektrische bestelwagen voor 1 oktober 2023 op naam gezet of voor die datum besteld? Dan krijg je een vrijstelling en mag je blijven rijden met rijbewijs B.

Stijging van het minimumloon en AOW

Iedere 1 januari en 1 juni wordt jaarlijks het minimumloon aangepast. De verhoging geldt ook voor een AOW-uitkering, wat natuurlijk ook voor ondernemers geldt. Tarieven minimumloon, Tarieven AOW

Nieuwe kwaliteitseisen in kinderopvang/buitenschoolse opvang

De werkdruk en het personeelstekort in de kinderopvang zijn hoog. Daarom worden per  1 juli 2024 de kwaliteitseisen voor de kinderopvang gewijzigd.. In de kinderdagopvang mag je medewerkers in opleiding als ‘vast gezicht’ (vaste medewerker) inzetten. Voor de buitenschoolse opvang zijn er drie wijzigingen.

Latere wet- en regelwijzigingen

E komen later in het jaar nog enkele wijzigingen aan. Die kunnen echter dermate belangrijk voor zzp’ers zijn dat we ze toch alvast met je delen.

Oktober 2024: Minder incassokosten doorberekenen

Vanaf 1 oktober 2024 mogen incassodienstverleners volgens de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki)in minder grote geldbedragen in rekening brengen. Bij een rekening lager dan 266,67 euro mag een incassodienstverlener in de eerste maand 40 euro rekenen aan incassokosten. Daarna mag nog 5 maanden lang 20 euro per maand aan incassokosten worden gerekend. Dat betekent in zes maanden tijd maximaal 140 euro incassokosten.

Januari 2025: Gemeenten voeren zero-emissie zones in

Over de maatregel hebben we het al eerder gehad in onze nieuwsbrieven. Maar deze is belangrijk voor veel ondernemers die nog met oude bestelauto’s in binnensteden moeten zijn. Vanaf 1 januari 2025 mogen bestelauto’s met emissieklasse lager dan Euro 5 die zones niet meer binnen. Voor bestelauto’s met emissieklasse Euro 6 gaat deze regel in op 1 januari 2028. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 nog een overgangsregeling. Zero-emissiezones

Januari 2025: kenteken voor bijzondere bromfietsen

Verkoop je bijzondere bromfietsen? Met ingang van 1 januari 2025 gaat de kentekenplicht gelden voor alle bijzondere bromfietsen. Heb je een aangewezen bijzondere bromfiets? Dan mag je daar gebruik van blijven maken. Je moet dan per 1 januari 2025 jouw aangewezen bijzondere bromfiets laten registreren in het kentekenregister van de RDW. Tot die tijd moet je de verzekeringssticker op het voertuig plakken. Na de aanvraag tot registratie moet je een kentekenplaat op het voertuig bevestigen.

Bron
Kamer van Koophandel
Geplaatst op 25 juni 2024
0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen
Op deze pagina