Nieuws

Zzp'ers opgelet: zero-emissiezones komen eraan

elektrische bestelbusjes aan de laadpaal

Vanaf 1 januari 2025 voeren 29 grote gemeenten zero-emissiezones in. Nieuwe bestel- en vrachtauto’s mogen dan alleen in die zones rijden als ze geen schadelijke stoffen uitstoten. Voor de meest schone en een aantal bijzondere voertuigen geldt een overgangsregeling. Het is verstandig om je op tijd voor te bereiden op de zero-emissiezones. Houd rekening met de levertijden van nieuwe vracht- en bestelauto’s. En kies bij de aanschaf van een nieuw voertuig voor uitstootvrij.

Onderzoek CBS: kwart van de bestelauto's mag volgend jaar de zero-emissiezones niet in.

Schonere lucht, minder CO2-uitstoot en betere doorstroming in de binnenstad. Met dat doel worden de zero-emissiezones ingevoerd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat roept bedrijven en ondernemers op zich in aanloop naar de zero-emissiezones niet te laten verrassen door de levertijden. De levertijd van een vrachtauto kan op dit moment oplopen tot anderhalf jaar. Bij het bestellen van een bestelauto moet je rekenen op ongeveer een jaar levertijd.

Overgangsregeling
Om de overstap voor alle ondernemers haalbaar te maken, geldt er een overgangsregeling en voor een aantal bijzondere voertuigcategorieën geldt een vrijstelling of kan te zijner tijd een ontheffing worden aangevraagd.

Tenaamstelling na 1 januari 2025
De overgangsregeling geldt niet voor nieuwe voertuigen die na 1 januari 2025 geleverd en op kenteken worden gezet. Bestel- en vrachtauto’s die na 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, moeten elektrisch of op waterstof aangedreven zijn.

Beperkte afschrijftijd van de voertuigen
Alle bestelauto’s moeten vanaf 1 januari 2028 uitstootvrij zijn. Vrachtwagens vanaf 1 januari 2030. Ondernemers die nu nog een nieuwe bestel- of vrachtwagen op een fossiele brandstof aanschaffen, moeten hier goed rekening mee houden. Ga je nu een nieuw voertuig aanschaffen? Doe het dan direct zonder uitstoot.

Vrijstelling of ontheffing?
Twijfel je tot wanneer je met jouw voertuig de zero-emissiezones in mag rijden? Doe dan de kentekencheck op opwegnaarzes.nl. Voor sommige voertuigen geldt te zijner tijd een vrijstelling of kan er een ontheffing worden aangevraagd. Kijk op opwegnaarzes.nl/bedrijven/vrijstellingen voor welke voertuigen dit geldt.

Meer informatie
Om de leefbaarheid in de stad te verbeteren en de overlast te beperken, stellen 29 gemeenten vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone voor stadslogistiek in. Dit betekent dat bestel- en vrachtauto’s in deze gebieden vanaf dan uitstootvrij moeten zijn. Voor sommige voertuigen geldt een overgangsregeling, vrijstelling of ontheffing. Kijk voor meer informatie op opwegnaarzes.nl. Daar vind je ook een handig stappenplan voor de overstap naar uitstootvrij.

Bron
Op weg naar ZES
Geplaatst op 3 juli 2023