Wetsvoorstel: maak einde aan telemarketing-irritatie voor zzp’ers

Zelfstandigen
Rijksoverheid

Zzp'ers zijn een blijvend doelwit voor fraudeurs. Zeker net beginnende ondernemers worden bestookt met telefoontjes, aanbiedingen en (digitale) facturen. Dat is een reden voor Mona Keijzer (staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat) om eindelijk, mede na veel aandringen van ZZP Nederland, een wetsvoorstel in te dienen dat een einde moet maken aan de telemarketing-irritatie.

Strakkere regels

Haar wetsvoorstel moet een einde maken aan de irritatie door telemarketeers voor consumenten en ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid (zoals een eenmanszaak (zzp)). Straks mag deze groep alleen nog worden benaderd nadat zij expliciet toestemming hebben gegeven. Ook mogen Telemarketeers niet meer anoniem bellen: het telefoonnummer van de afzender moet zichtbaar zijn.

Eerdere acties

ZZP Nederland heeft in het verleden opgeroepen om de verkoop van gegevens van ondernemers via KVK te stoppen. Op 8 november 2018, maakte Kamer van Koophandel bekend te stoppen met de verkoop van telefoongegevens van zzp’ers voor commerciële doeleinden. ZZP Nederland had hiertoe eerder opgeroepen, onder andere in het tv-programma Radar. De achterban van ZZP Nederland klaagde al tijden over de agressieve en misleidende benadering door tussenpersonen, die grote aantallen persoonsgegevens hebben aangekocht bij Kamer van Koophandel.

Toekomst

Door het stoppen met de verkoop van telefoongegevens door KVK is een begin gemaakt met verminderen van telefoonterreur van marketeers. Als het wetsvoorstel van staatssecretaris Keijzer er door komt, is wederom een stap in de goede richting gezet. ZZP Nederland zal het voortouw blijven nemen om telefoonterreur een halt toe te roepen.

Deel deze pagina: