Blog

Zo kun je als zzp’er groeien via een overname

groei investeren

Een bedrijf overnemen is niet langer alleen voorbehouden aan grote MKB-bedrijven. Ook als zzp’er kan het tegenwoordig interessant zijn om een (andere) eenmanszaak over te nemen.

Het kopen en verkopen van bedrijven is een levendige markt, alleen speelt deze zich grotendeels achter de schermen af. Uit jarenlang onderzoek van Brookz blijkt dat er op elk moment in Nederland tussen de 17.000 en 23.000 bedrijven te koop zijn van ondernemers die om wat voor reden dan ook hun bedrijf willen verkopen.

Ook cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laat zien dat het overnemen van eenmanszaken de afgelopen jaren steeds populairder wordt. Werden er in 2017 bijna 1.400 eenmanszaken verkocht; vijf jaar later was dat aantal al meer dan verdubbeld.

Aantal overnames eenmanszaken

2021                      2.810

2020                      2.210

2019                      2.270

2018                      1.660

2017                      1.345    

Bron: CBS

Vliegende start

Maar waarom zou iemand er voor kiezen om een bestaand bedrijf te kopen in plaats van zelf vanaf scratch iets op te bouwen? Het antwoord is simpel: een bedrijf overnemen is makkelijker en brengt minder risicos met zich mee dan het zelf starten van een onderneming. Een bestaand bedrijf is in feite een rijdende trein: omzet, klanten, leveranciers, naamsbekendheid; het is er allemaal al.

Het overnemen van een bestaand bedrijf heeft ook als grote voordeel dat het direct een inkomen oplevert. De aankoop moet natuurlijk wel worden gefinancierd, maar de wetenschap dat de kosten van hypotheek en levensonderhoud gewoon kunnen worden doorbetaald, is voor veel ondernemers een geruststellende gedachte. Zzp’ers onderschatten namelijk vaak hoeveel tijd het in beslag neemt om een bedrijf op te starten en uit te bouwen tot een onderneming met bestaansrecht, continuïteit en dus een acceptabel inkomen. Reken hiervoor algauw drie tot vijf; een periode waarin alle bedrijfskosten uit eigen zak betaald moeten worden. De overnamesom van een klein bedrijf ligt over het algemeen niet veel hoger dan de kosten die gemaakt worden bij het opzetten van een nieuwe zaak. Het grote voordeel van een overname is dat je een vliegende start maakt.

Eenmanszaak overnemen

Als je als zzp’er wilt groeien met je bedrijf, dan is de overname van een eenmanszaak een goede mogelijkheid. Dit is de top-drie redenen waarom zzp’ers een ander bedrijf kopen:

1. Nieuwe klanten
Wellicht krijg je maar geen voet tussen de deur bij bepaalde klantengroep. Of ben je juist op zoek naar klanten in een andere markt. Met het kopen van een ander bedrijf krijg je in één klap toegang tot het volledige klantenbestand. Stel je voor hoeveel tijd je had moeten besteden om al deze klanten zelf binnen te halen…

2. Zakelijk partner
Ondernemen in je eentje kan een eenzaam bestaan zijn. Alle zakelijke hoogte- en dieptepunten moet je met jezelf vieren en overwinnen. Met het kopen van een ander bedrijf, waarbij de eigenaar naast of onder jou komt te werken, kun je al veel meer de zakelijke successen en sores delen. Daarnaast verdubbel je je mankracht, waardoor je simpelweg meer voor elkaar krijgt.

3. Complementair product/dienst
Jouw product of dienst is uiteraard de beste versie die ervan bestaat. Maar een collega-zzp’er  kan een product of dienst aanbieden die complementair is aan dat van jou. Op die manier kun je een breder palet aan producten of diensten op de markt brengen. Nog mooier is als je een stukje van de keten levert, zodat je een sterkere positie verwerft bij klanten en leveranciers. Volgens de nieuwste Brookz Overname Barometer is, ondanks inflatie en stijgende rentes, de Nederlandse overnamemarkt de eerste helft van 2022 wederom gegroeid. Alle reden om eens te onderzoeken of een bedrijfsovername kan bijdragen aan jouw bedrijfsgroei. Onderzoek leert namelijk dat van alle bedrijven die worden overgenomen, maar liefst 70 procent ná de overname beter presteert dan ervoor!

Isolatiebedrijf

Deze bedrijven zijn momenteel te koop op Brookz:

Isolatiebedrijf
Een isolatiebedrijf actief in de verduurzaming door na-isolatie van vloeren van woningen en gebouwen met hoogwaardige, milieuvriendelijke producten (deels eigen merken en productie).
Omzet: 380.000 euro
Locatie: Zuid-Nederland
Meer informatie

Gespecialiseerde zorgbemiddelaar
Een gevestigde zorgbemiddelaar, die deel uitmaakt van een landelijke franchiseorganisatie met een goede reputatie. De onderneming heeft regionaal samenwerkingsverbanden met zorginstellingen, gemeentes, bewindvoerders en ziektekostenverzekeraars.
Omzet: 145.000 euro
Locatie: Midden-Nederland
Meer informatie

Verhuurbedrijf stormbanen, springkussen, attracties en spellen
De onderneming is een verhuurbedrijf van luchtkussens, attracties, spellen en blikvangers actief in zowel Nederland en Duitsland. Het bedrijf heeft een hoge naamsbekendheid en een grote vaste klantenkring en is in ca. 18 jaar tijd uitgegroeid tot de marktleider in de Euregio.
Omzet: 400.000 euro
Locatie: Zuid-Nederland
Meer informatie

Brookz
Geplaatst op 12 september 2022 door Brookz

Brookz is met ruim 35.000 aangesloten ondernemers, investeerders en adviseurs het grootste overnameplatform van Nederland. In de afgelopen 15 jaar zijn er via Brookz al meer dan 5.200 bedrijven verkocht, dat zijn er gemiddeld 6 per week.

0 Reacties