Blog

ZZP-mantelzorgers ondersteunen, hoe doe je dat?

Als zzp’er in de terminale thuiszorg kom ik op allerlei plekken in Brabant en Limburg. Ik werk als verpleegkundige voor 2 bureau’s waar ik mijn beschikbaarheid opgeef. Soms werk ik een incidentele nacht, soms zit ik een poosje in een team met 12- of 24-uurs diensten, maar altijd bij 1 cliënt en zijn of haar familie thuis. Wat een mooi werk, ik voel me vaak een poortwachter, op de grens van leven en dood.

Ik kom op plekken waar familie en vrienden zeer betrokken en aanwezig zijn, op plekken waar iemand echt alleen is en alles wat daartussen mogelijk is. De meeste mantelzorgers zijn toegewijd, doen alles wat ze kunnen. Vaak zie ik en jullie vast ook, dat ze erg moe en belast zijn. Is daar een taak weggelegd voor ons of niet?

Definitie mantelzorg

MEZZO (de landelijke vereniging die de belangen behartigt van iedereen die zorgt voor een ander) geeft de volgende definitie van mantelzorg: ‘Zorgt u onbetaald meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner, kind, familielid of vriend? Dan bent u een van de 4 miljoen mantelzorgers die Nederland rijk is.’ Zoals we allen weten kan het zorgen bestaan uit huishoudelijk werk, koken, boodschappen doen, klusjes in en rond huis.

Maar mantelzorgers doen soms nog veel meer, van persoonlijke verzorging tot zelfs assistentie of vervanging van professionele hulp. Feit is dat 10-17% van deze mantelzorgers overbelast is, met alle gevolgen voor zichzelf en voor de patiënt die zo niet veilig ziek kan zijn.

Herkenning

Wat kun je als verpleegkundige doen als je ziet dat mantelzorgers niet eens weten dat ze mantelzorger zijn, óf dat ze duidelijk bij de overbelaste groep behoren? Ik ben ervan overtuigd wij hier een taak hebben, dat helpen herkennen wat er aan de hand is, mogelijkheden schept voor hulp en ondersteuning en dat daardoor overbelasting voorkomen kan worden. Kennis geeft inzicht in de situatie. Dat inzicht maakt het mogelijk gebruik te maken van alle goede voorzieningen die er in dit land zijn.

De mantelzorger hierop attenderen zie ik zeker als een taak van de zzp’er en het heeft me al veel prachtige gesprekken opgeleverd, met soms tranen van opluchting en dankbaarheid. Daarna staat de weg om vruchtbaar samen te werken wagenwijd open, win-win voor mantelzorgers en professionals.

Hoe doe je dat?

  • Zeg hardop en met respect tegen familie of vrienden: ‘U ben mantelzorger!’
  • Vertel over bovenstaande definitie van Mezzo. Vertel over het risico van overbelasting als je niet goed voor jezelf zorgt.
  • Zorg dat je weet wat mantelzorgorganisaties voor mensen kunnen betekenen en naar welke mantelzorgorganisatie in jouw buurt je de mensen kunt verwijzen. Geef een folder van de Mezzo.
  • Werk vervolgens fijn samen met de mantelzorger.

Meer informatie

www.mezzo.nl – De grootste landelijke organisatie en belangenvereniging voor mantelzorgers.

Lezen:
‘Klein geluk voor de mantelzorger’ – Maria Grijpma en Inge Jager
Hét boek voor mantelzorgers en professionals, met talloze tips, boeken, websites en verwijzingen om goed voor jezelf te (leren) zorgen. Zie ook www.kleingeluk.nu

Geplaatst op 19 februari 2018 door Maria Grijpma

ZZP’er in de terminale thuiszorg en schrijfster
Website: www.mooiemorgen.nl