Nieuws

ZZP Nederland: Ook zzp’er moet binnen 30 dagen worden betaald

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken wil tegemoetkomen aan de wens van kleinere ondernemingen om de betalingstermijn in te perken. Naast het MKB, moet ook de betalingstermijn van grote ondernemingen aan zzp’ers worden teruggebracht naar 30 dagen. Momenteel is de betalingstermijn nog maximaal 60 dagen, mits aan voorwaarden wordt voldaan.

Voor alle ondernemers

ZZP Nederland ondersteunt het initiatief om de betalingstermijn naar 30 dagen te brengen. Maarten Post, voorzitter van stichting ZZP Nederland, zegt dat de maatregel 'natuurlijk' ook voor zelfstandigen zonder personeel geldt. ,,Een zzp'er is ook een bedrijf, vaak een eenmanszaak", zegt Post. ,,Deze werkenden willen ook op tijd betaald worden. Als je een wet maakt moet je ook groepen benaderen die niet in de wet staan", doelt de voorman op zzp en MKB. ,,Zo staat in de wet alleen ondernemingen in de breedste zin van het woord."

Plan MKB-Nederland

Keijzer reageert met haar uitlatingen tijdens het algemeen overleg van de Tweede Kamer op een brief die MKB-Nederland eerder had gestuurd met de zorgen over oplopende betalingstermijnen. Was er eerst nog een dalende lijn in het aantal dagen dat een factuur werd betaald (36,5 dagen), inmiddels is dit aantal reeds opgelopen tot 41,5 dagen.

'Ik ben het met MKB- en ZZP ondernemers eens als ze vinden dat ze sneller hun geld moeten krijgen voor geleverde producten en diensten', aldus Keijzer in de Tweede Kamer. 'Als blijkt dat grote bedrijven de huidige maximale termijn van zestig dagen in toenemende mate als norm hanteren, pas ik de wettelijke betalingstermijn aan naar dertig dagen.'

Wettelijke betaaltermijn

Sinds 16 maart 2013 moeten bedrijven, zonder dat er iets is vastgelegd over de betalingstermijn, facturen binnen dertig dagen aan elkaar betalen. Indien van de betalingstermijn wordt afgeweken moet dit in een overeenkomst worden vastgelegd tot een maximumtermijn van 60 dagen. Hiervan mag niet worden afgeweken tenzij aangetoond kan worden dat een langere betaaltermijn voor geen van beide partijen nadelig is. Voor opdrachten die de overheid uitbesteedt, dient de overheid bijna altijd binnen dertig dagen te betalen, hiervan mag vrijwel niet worden afgeweken.

Lees meer over de wettelijke betaaltermijn

Bron
Financieele Dagblad
Geplaatst op 25 april 2019