Starten als zzp'er

Zzp en parttime in loondienst

Horloge

Als je overweegt om vanuit loondienst te starten als zzp’er, dan biedt het parttime ondernemerschap goede mogelijkheden. Als zzp’er heb je dan nog voor een deel een inkomen uit loondienst en de rest van de tijd kun je gebruiken voor het opbouwen van een eigen bedrijf. Als het eigen bedrijf dan begint te groeien, kun je alsnog je loondienstverband beëindigen. Het ondernemersrisico is op deze manier een stuk kleiner en overzichtelijker.

Enkele punten voor de start als zzp'er:

  • Je huidige werkgever zal niet blij zijn als je voor jouw eigen bedrijf exact hetzelfde werk gaat doen als in loondienst. Je werkgever zal dat ongetwijfeld zien als concurrentie. Overleg altijd met je werkgever als je voor jezelf begint en kijk ook of er een concurrentiebeding in jouw contract staat voordat je daadwerkelijk start.
  • Als parttime ondernemer heb je dezelfde verplichtingen als een fulltime ondernemer. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor wat je doet. Zorg ook voor een aansprakelijkheidsverzekering.
  • Je moet ook als parttime ondernemer ingeschreven te staan bij Kamer van Koophandel en bij de Belastingdienst.
  • Je moet een administratie bijhouden en zorgen voor een tijdige btw-aangifte.
  • Als parttime ondernemer heb je meestal geen recht op de zelfstandigenaftrek omdat je niet het daarvoor benodigde aantal uren (1225 per jaar) aan je bedrijf kunt besteden. Dit is een (klein) fiscaal nadeel waardoor je wat meer inkomstenbelasting zult moeten betalen.
  • Als je voor een groot deel afhankelijk bent van je inkomen als ondernemer overdenk dan ook eens of een arbeidsongeschiktheidsverzekering wenselijk is.
  • Leg je opdrachten en afspraken goed vast, bijvoorbeeld met modelovereenkomsten, daarmee schep je duidelijkheid en voorkom je problemen achteraf.

Verder staat niets je in de weg om een gemakkelijke start te maken als zzp’er. Zoals gezegd is de start wat veiliger maar het zal ook wat meer tijd kosten om een volledige klantenkring op te bouwen.

Linkoverzicht