Uitleg Modelovereenkomsten

Op deze pagina vind je extra informatie over de modelovereenkomsten die je per 1 mei 2016 te gebruiken zijn. De informatie is afkomstig van vragen die gesteld zijn tijdens de informatiebijeenkomsten die ZZP Nederland destijds samen met de Belastingdienst heeft georganiseerd.
De powerpointpresentatie die Belastingdienst heeft gebruikt tijdens de informatiebijeenkomsten die wij hebben georganiseerd tref je hier (download ppt).
Modelovereenkomsten in Word
Stichting ZZP Nederland heeft de vier meest bruikbare algemene modelovereenkomsten in Word gezet ('Geen verplichting tot persoonlijke arbeid', 'Geen werkgeversgezag', 'Geen werkgeversgezag en geen verplichting tot persoonlijke arbeid' en 'Tussenkomst'), en deze modelovereenkomsten op onze website geplaatst.
Welke modelovereenkomst moet ik gebruiken
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; het gebruik van een modelovereenkomst die is goedgekeurd door de Belastingdienst is niet wettelijk verplicht. Het is wel handig om te gebruiken als de opdrachtgever en/of opdrachtnemer twijfels hebben over of er loonheffingen moeten worden betaald over de werkrelatie. Kortom, is er sprake van een dienstbetrekking?
Dat gezegd hebbende; bieden wij als download voor onze aangesloten zelfstandigen meerdere modelovereenkomsten aan. Maar wanneer gebruik je nou welke modelovereenkomst?
Hier een korte handleiding:
- De modelovereenkomst 'Geen werkgeversgezag' Dit is de meestgebruikte overeenkomst. Je factureert rechtstreeks aan de opdrachtgever zonder tussenkomst van een bemiddelingsbureau. Je zorgt niet voor vervanging bij ziekte.
- De modelovereenkomst 'Geen werkgeversgezag en geen verplichting tot persoonlijke arbeid': Hetzelfde als hierboven beschreven maar dan regel je zelf vervanging wanneer jij ziek bent zodat de opdracht gewoon kan doorgaan. Deze overeenkomst wordt door de Belastingdienst beschouwd als meest zelfstandige overeenkomst.
- De modelovereenkomst 'Geen verplichting tot persoonlijke arbeid': Je neemt de klus aan en iemand anders dan jij kan de klus uitvoeren.
- De modelovereenkomst 'Tussenkomst': Je factureert aan het bemiddelingsbureau en het bemiddelingsbureau factureert weer door naar de eind opdrachtgever .
- De modelovereenkomst 'Bemiddeling:' Je hebt de klus via een bemiddelingsbureau gekregen. Je kunt zelf factureren aan de opdrachtgever en jij ontvangt een aparte factuur van het bemiddelingsbureau voor verleende diensten. (Meest schone vorm van bemiddeling).