Zzp zakelijke rekening

Een zakelijke rekening wordt door de Belastingdienst niet verplicht gesteld, maar wel door de banken. In de kleine lettertjes van het contract van de bank staat dat op particuliere rekeningen alleen particuliere transacties plaats mogen vinden. Voor zakelijke transacties moet een zakelijke rekening worden geopend.

Bij de start van het bedrijf zal een bank niet afdwingen dat direct een zakelijke rekening wordt geopend, maar dat zouden ze wel kunnen doen. Het hebben van een zakelijke rekening is wellicht wat duurder dan een particuliere rekening, maar het brengt wel grote voordelen met zich mee. De kosten voor een zakelijke rekening kunnen als ondernemerskosten worden afgeschreven.

Gescheiden rekening geeft duidelijkheid

Met een zakelijke rekening blijft de boekhouding tussen zakelijk en privé gescheiden. Facturen vanuit de zakelijke rekening betaald, zijn dan zakelijke kosten. Bij bijvoorbeeld de betaling van tankkosten voor de auto is het belangrijk dat de kosten worden afgeschreven van een zakelijke rekening. De Belastingdienst accepteert de aftrek van btw alleen als je kunt aantonen dat de tankbeurt zakelijk is betaald.

ZZP Nederland en Knab

Voor meer informatie over de zakelijke rekening van Knab kunt u op onze voordeel pagina terecht

Meer informatie

Een voordelige zakelijke zzp bankrekening


Veel zelfstandigen laten privé-uitgaven en zakelijke uitgaven via één bankrekening lopen. Dat is beslist niet aan te bevelen. Het is veel verstandiger dat u zakelijk en privé gescheiden houdt. Zorg voor een zakelijke bankrekening en gebruik die alleen zakelijk. Maak uzelf eens per maand een vast bedrag over en doe geen tussentijdse opnamen van uw zakelijke rekening. Het is geen wettelijke verplichting, maar het maakt uw bedrijfsactiviteiten en financiën een stuk overzichtelijker.


Voor een zakelijke bankrekening kunt u terecht bij iedere bank, al staan ze niet allemaal op u te wachten. Zeker startende ondernemers worden bij een bank niet altijd met open armen ontvangen. Inmiddels is markt voor zakelijke rekeningen flink in beweging en specialiseren sommige banken zich in rekeningen voor (startende) ondernemers. Hierdoor worden de kosten ook steeds lager.

Deel deze pagina: