Blog

Wat voor energiecontract moet ik afsluiten?

Als zzp’er is het mogelijk om een zakelijk energiecontract af te sluiten, maar je kunt ook gebruik maken van een particulier energiecontract. Veel zzp’ers denken dat een zakelijk contract voordeliger is, maar is dat wel echt zo? In dit artikel vergelijken we het particuliere en het zakelijke energiecontract, zodat je snel een afgewogen beslissing kunt maken over welke van de twee voor jou het meest voordelig is.

Wat is een zakelijk energiecontract?

Normaliter worden zakelijke energiecontracten afgesloten voor panden met een zakelijke functie, zoals een fabriek of een winkel. Daarnaast kan je als zzp’er die vanuit thuis werkt ook een zakelijk contract afsluiten. De verschillen tussen zakelijke en particuliere energiecontracten hebben te maken met de hoeveelheid en het tijdstip waarop energie wordt gebruikt. Zo gebruiken de meeste bedrijven voornamelijk overdag veel energie, terwijl niet-zakelijke consumenten vooral energie in de avond gebruiken. Als je een zzp’er of MKB bent met een zakelijk contract betaal je net als bij een particulier contract een vast bedrag per maand.

Is een zakelijk energiecontract voordelig?    

Alhoewel je bij een zakelijk energiecontract de btw kunt aftrekken, betekent dit niet automatisch dat dit een voordelige contractvorm is. De tarieven voor zakelijke energiecontracten liggen over het algemeen namelijk iets hoger dan bij particuliere contracten. Overigens is de btw die je af kunt trekken niet automatisch meegenomen in de prijs, wat wel het geval is bij particuliere contracten. Ook zijn de welkomstpremies voor zakelijke contracten lager dan voor particuliere contracten.

Is een zakelijk contract wel nodig?

Als zzp’er wordt het pas voordelig om gebruik te maken van een zakelijk contract, als je energieverbruik omhoog gaat. Als particuliere verbruiker beschik je namelijk over 3 x 25 ampère terwijl een zakelijke verbruiker over 3 x 80 ampère beschikt. Het blijft wel zo, dat hoe groter de aansluiting is, hoe hoger de maandelijkse kosten zijn. Kijk dus goed of je een grotere aansluiting ook daadwerkelijk nodig hebt.

Zoals eerder vermeld kun je bij een zakelijk energiecontract de btw aftrekken. Als thuiswerkend zzp’er kun je dus de btw aftrekken van de energie die je thuis hebt verbruikt. Let wel: als je woonadres ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel, kun je alleen het gedeelte van de btw aftrekken dat gebruikt is voor zakelijk gebruik. Om de precieze waarde die je af mag trekken te achterhalen is het handig om je boekhouder te raadplegen. Het is ook een aanrader om zakelijke en particulieren contracten te vergelijken door middel van een vergelijkingssite of informatie op te vragen bij je huidige energieaanbieder. 

Welke garanties heb ik op dit product? 

Zakelijke gebruikers zijn minder goed beschermd dan consumenten. Zo zijn zakelijke energie aanbieders niet verplicht om een bedenktijd aan te bieden, terwijl particulieren 14 dagen bedenktijd hebben waarin kosteloos geannuleerd kan worden. De boetes voor het voortijdig opzeggen van een particulier contract zijn gelimiteerd. Zo kan een consument maximaal een boete van 125 euro per product ontvangen voor het voortijdig opzeggen van een contract. Bij zakelijke energiecontracten kan deze boete tot een hoger bedrag oplopen. Daarnaast mogen zakelijke contracten stilzwijgend verlengd worden. De voorwaarden van zakelijke energiecontracten voor zzp’ers zijn inmiddels aangepast en hebben nu wettelijke bescherming die gelijk is aan particuliere contracten.

Ga je binnenkort een energiecontract afsluiten en wil je snel weten welke van de twee voordeliger is? Gebruik dan deze vuistregel: Gebruik je minder dan 5000 m3 gas en 10.000 kWh stroom per jaar dan is een particulier energiecontract voordeliger.

Deze tekst is geschreven door Dyme, de besparingsapp.

Geplaatst op 28 augustus 2020