Kennisbank

Acquisitiefraude: herken spookfacturen op tijd

Factuur vrouw in paniek

ZZP Nederland ziet het aantal gevallen van acquisitiefraude en misleidende nota’s weer toenemen. Blijkbaar valt er altijd nog veel geld te verdienen met het ongevraagd sturen van aanbiedingen die er uit zien als facturen en het bellen met een aanbieding waarbij de ondernemer snel moet beslissen. Reden voor Mona Keijzer om eindelijk, na veel aandringen van ZZP Nederland, een wetsvoorstel in te dienen (4-7-2019) dat een einde moet maken aan de telemarketing-irritatie. Per 1 juli 2021 zijn de wijzigingen in de Telecommunicatiewet ingegaan.

Voorbeeld van acquisitiefraude

Een van de meest voorkomende voorbeelden van acquisitiefraude is de vorm waarbij via e-mail of per post een 'factuur' binnenkomt. Veelal staat in de factuur dan in de kleine lettertjes dat het gaat om een aanbieding en niet om een opdrachtbevestiging. Zelfstandigen krijgen nietsvermoedend een nota binnen van een voor hun onbekende firma. Bij het niet goed nalezen van de kleine lettertjes lijkt het er op dat men een annulering kan doorgeven door iets aan te kruisen, te ondertekenen en terug te sturen. Maar onderaan in de kleine lettertjes staat:

“Indien u gebruik wilt maken van deze opdrachtbevestiging, verzoeken wij u om een overeenkomst tot stand te brengen door ondertekening door een daartoe bevoegd persoon. Mocht bij controle bij KVK uitwijzen dat geen nadere gegevens omtrent de bevoegdheid van de ondertekenaar bekend zijn, dan verklaart deze zich per ondertekening de bevoegdheid vanuit zijn of haar functie te hebben verkregen, hetzij dat deze handelt in opdracht van een daartoe bevoegd persoon. Indien akkoord wordt de bovenstaande advertentietekst als basis gebruikt voor uw internetpresentatie.”

Indien er dus een ondertekening plaatsvindt met welke strekking of bedoeling dan ook is sprake van een opdracht en volgt er een torenhoge nota. Indien deze nota niet betaald wordt dan volgt een herinnering. Ook schromen de afzenders van de misleidende nota’s niet om snel te dreigen met een incassoprocedure. Veelal zijn dit incassobureaus die gelieerd zijn aan dezelfde firma. 

Diverse vormen van misleiding en acquisitiefraude

De bedrijven die gespecialiseerd zijn in misleiding bedienen zich van diverse methoden zoals spooknota’s, telefonische acquisitie, opdrachtbevestigingen via mail, huisbezoek etc.  De advertentieverkopers zijn zeer gehaaide personen met veel listige trucs om je een handtekening te ontfutselen, of om telefonisch een 'ja' op een verdraaide vraag te krijgen. Veelal neemt men telefoongesprekken op en monteert deze waardoor het lijkt of je volmondig ja hebt gezegd tegen een waardeloze aanbieding.

Enkele tips ter voorkoming van ellende bij misleiding en acquisitiefraude

  • Meld misleiding en acquisitiefraude aan bij het Meldpunt Telemarketing
  • Ga NOOIT een acquisitiegesprek aan waar je niet om gevraagd hebt
  • Zet NOOIT een handtekening
  • Stuur NOOIT iets terug, ook niet als het op een annulering lijkt
  • Lees ALTIJD de kleine lettertjes
  • Adverteer NOOIT bij een bedrijf dat je niet kent
  • Gooi een fax of mail met ongevraagde aanbiedingen direct weg
  • Denk gewoon nuchter na of je dit echt wilt en zeg NOOIT iets toe als je twijfelt
  • Gebruik een zoekmachine (bijv. Google) om meer informatie te vinden over het bedrijf

Fraudehelpdesk

Fraudehelpdesk heeft een overzicht op haar website staan met talloze voorbeelden van fraude en misleiding. Fleur van Eck van Fraudehelpdesk adviseert mensen die in een conflict raken met bovengenoemde misleiding in ieder geval nooit te betalen. Van Eck: “Stuur in ieder geval een aangetekende brief dat je van mening bent dat je geen overeenkomst bent aangegaan. Veelal komt het nooit tot een rechtszaak en veelal gaat het om malafide bedrijven die onder veel en snel wisselende namen proberen ondernemers te misleiden.” Op de website van Fraudehelpdesk staan ook veel tips hoe je met deze misleidende bedrijven kan omgaan.

Fraudehelpdesk

Voorbeeldbrieven

Is er door misleiding onverhoopt toch een overeenkomst ontstaan? Dan kan je onderstaande voorbeeldbrieven gebruiken om de overeenkomst te vernietigen. Pas de brief naar wens aan naar jouw situatie en verstuur deze per e-mail en per aangetekende post.

Op deze pagina