Bespaartips Zorgverzekering

Verzekeringen

Er zijn veel mogelijkheden om te besparen op je zorgverzekering:

  • Collectief Voordeel - De gemakkelijkste manier om te besparen is door gebruik te maken van het ZZP Nederland Collectief. Dat kan ook als je niet van zorgverzekeraar wilt wisselen. Je hoeft alleen maar door te geven aan je zorgverzekeraar dat je bent aangesloten bij ZZP Nederland met het bijbehorende collectiviteitsnummer.

Besparen op je zzp Zorgverzekering

  • Andere zorgverzekeraar kiezen - Je kunt overstappen naar een andere verzekeraar. Tussen de grote zorgverzekeraars zitten prijsverschillen. Dat is best interessant als je bedenkt dat de basisdekking bij iedere verzekeraar gelijk is, dat is wettelijk vastgelegd. Om een gemakkelijkere keuze te maken kan je via onderstaande link een vergelijking maken tussen diverse verzekeraars. Overstappen naar een andere zorgverzekeraar is ook eenvoudig. Je meldt je aan bij de nieuwe verzekeraar en deze zorgt ervoor dat je huidige verzekering wordt stopgezet.

  • Ander type basispolis - De meeste verzekeraars hebben de keuze tussen de diverse basisverzekeringen, de dekking is gelijk maar de service en de keuzevrijheid verschilt. We spreken hier over budget-, natura-, of restitutiepolissen. De meeste service en keuzevrijheid heb je met een restitutiepolis. Een naturapolis hoeft geen nadeel te zijn. Controleer wel eerst even of de verzekeraar van jouw keuze via een naturapolis een overeenkomst biedt met de behandelaars van je voorkeur. Alle zorgverzekeraars hebben al een ruime keus aan behandelaars gecontracteerd en een vergoeding afgesproken waardoor de voordeligere naturapolis geen nadeel hoeft te zijn. Alle afspraken staan op de website van de verzekeraar. Het prijsverschil tussen een restitutie-, of een naturapolis bedraagt tussen de 50 en 120 euro per jaar. 


  • Minder aanvullende verzekeringen – Vrijwel iedere verzekerde heeft een of meerdere aanvullende verzekeringen. Kijk kritisch of je deze echt nodig hebt, je bespaart daar een flink bedrag mee. Je kunt de aanvullende verzekeringen ieder jaar veranderen. Let wel op de wachttijden die soms gelden voor een behandeling, zoals bij kronen en bruggen.
     
  • Eigen risico vrijwillig aanpassen - Voor 2019 geldt een verplicht eigen risico van 385 euro dat betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten die onder de basisverzekering vallen zelf moet betalen. Kosten voor huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg, wijkverpleging en ketenzorg vallen niet onder het eigen risico. Je kunt ook vrijwillig kiezen voor een verhoogd eigen risico. Dat houdt in dat je tot het gekozen bedrag van het eigen risico de kosten zelf moet gaan betalen. Daar staat tegenover dat de premie lager is dan bij het basisbedrag van het eigen risico. Het maximale eigen risico bedraagt in 2019 885 euro. Dat is dus 500 euro meer risico per jaar. De besparing op de premie is flink. Je moet zelf een afweging te maken of dat bij je past.
     
  • Jaarlijks betalen in plaats van maandelijks – Iedere maand moet je premie betalen, dat brengt voor de verzekeraar werk, en dus kosten met zich mee. Bij vrijwel alle verzekeraars bestaat ook de mogelijkheid om direct 12 maanden af te rekenen. Daarmee bespaar je minstens enkele tientjes, dat is meer dan de huidige bankrente.

Deel deze pagina: