Kennisbank

Zo bespaar jij op je zorgverzekering

Gezond gezin buiten in de natuur

Zzp’ers kunnen meer besparen op hun zorgverzekering dan mensen in loondienst. Je moet alleen even weten hoe. De makkelijkste manier is je aansluiten bij een zorgcollectief van je verzekeraar, als die er is (zie tip 6). Maar er zijn nog veel meer manieren! Sta je wel eens stil bij zaken als je: basispolis, aanvullende verzekeringen, eigen risico en betaaltermijnen? We leggen onze 6 tips in 2 minuten aan je uit. 

1. Overstappen van zorgverzekeraar

De bekendste manier om te besparen op je zorgverzekering is natuurlijk overstappen van zorgverzekeraar. Aan het eind van het jaar ontkom je niet aan alle campagnes rond de goedkoopste zorgverzekering. Wij hebben veel premies én voordelen per verzekeraar uitgebreid op een rij gezet. Zo weet je zeker wat voor jou als zzp’er de beste keus is. 

Premieoverzicht en collectief voordeel

2. Kies tussen restitutie-, natura-, combinatie- en budgetpolis

Zorgverzekeraars bieden meestal 3 soorten zorgpolissen aan. De naturapolis, restitutiepolis en budgetpolis. Deze basispolissen verschillen qua service en keuzevrijheid. 

Een restitutiepolis zorgt ervoor dat je bij elke zorgaanbieder, inclusief zzp’ers, een vergoeding krijgt. Dit betekent dat je overal de zorg kunt krijgen die je nodig hebt. Je hebt dus meer keuzevrijheid. 

De naturapolis is iets goedkoper dan de restitutievariant, maar je zorgkeuze is minder uitgebreid. Alleen de zorg van zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft, wordt volledig vergoed. Bezoek je met een naturapolis een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een gedeelte van de rekening zelf.

De combinatiepolis is een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis geldt dat voor sommige zorgsoorten recht is op zorg (zoals bij een naturapolis) en voor andere zorgsoorten recht op vergoeding (zoals bij een restitutiepolis). Steeds meer zorgverzekeraars bieden een combinatiepolis aan. Het voordeel van een combinatiepolis is dat je meer keuzevrijheid hebt, dan bij een natura of budgetpolis. De keuzevrijheid zit hem in de mate waarin je zelf je zorgverlener kiest én je zorgkosten volledig vergoed krijgt. Toch is dit bij iedere verzekeraar weer anders en de verschillen kunnen groot zijn. 

De budgetpolis is het goedkoopst, maar (heel) beperkt in het aantal zorgaanbieders. Een zorgverzekeraar vergoedt met een budgetpolis alleen de zorg bij de zorgaanbieders waarmee het een contract heeft afgesloten. Verleende zorg bij andere aanbieders wordt niet vergoed. 

Meer uitleg restitutie en naturapolis

3. Verminder je aanvullende verzekeringen

Heb je meerdere aanvullende verzekeringen? Kijk hier dan nog eens goed naar: heb je ze nog wel nodig? Wellicht heb je nog een ‘oude’ verzekering lopen voor risico’s die je niet meer loopt. Als je deze aanvullende verzekering stopzet kan je flink besparen. Je kunt je aanvullende verzekeringen ieder jaar aan of uit zetten. 

Bedenk wel dat je als ondernemer voor bepaalde zaken gewoon goed verzekerd wilt zijn. Zeker als je een fysiek zwaarder beroep hebt, wil je bijvoorbeeld wel fysiotherapie gedekt hebben. 

Vergelijking zzp-zorgverzekeringen

4. Verhoog je eigen risico

Verhoog je eigen risico. Dit betekent dat je tot het gekozen bedrag van het eigen risico je eigen zorgkosten moet betalen. Daar staat tegenover dat de premie lager is dan bij het basisbedrag van het eigen risico (€ 385). Het maximale eigen risico bedraagt ook in 2024 € 885. Dat is dus € 500 meer risico per jaar. De besparing op de premie is flink. Je moet zelf een afweging te maken of het bij je past.

5. Betaal jaarlijks in plaats van maandelijks

Iedere maand moet je premie betalen, dat brengt voor de verzekeraar werk, en dus kosten met zich mee. Bij vrijwel alle verzekeraars bestaat ook de mogelijkheid om direct 12 maanden af te rekenen. Daarmee bespaar je minstens enkele tientjes, dat is meer dan de huidige bankrente.

6. Sluit je aan bij een zorgcollectief

Veruit de makkelijkste manier om geld te besparen als zelfstandige is je aansluiten bij een zorgcollectief. Dit is een zorgverzekering die je gezamenlijk met een groep afsluit. Hierdoor krijg je collectiviteitskorting. Deze speciale polissen bestaan voor zowel de basispolissen als de aanvullende verzekeringen. 

ZZP Nederland heeft zo’n zorgcollectief bij verschillende verzekeraars, waarmee je tot 20% korting krijgt op je aanvullende zorgverzekering. Deze korting kan je het hele jaar door activeren én je hoeft niet over te stappen van verzekeraar!

Ontdek ons zorgcollectief

Op deze pagina