Milieuvriendelijke auto

Belastingen (Auto)

De overheid stimuleert het gebruik van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Daar vallen sommige auto’s ook onder, bijvoorbeeld volledig electrische en plug-in hybride auto's zoals Mitsubishi i MiEV, Nissan Leaf, Peugeot Ion, Opel Ampera, Toyota Prius Plug-in Hybrid.  Op de website RVO.nl wordt jaarlijks een Milieulijst gepubliceerd. Alleen auto’s die op deze lijst staan, komen voor een subsidieregeling in aanmerking.


Geen bijtelling voor milieuvriendelijke auto

Volledig elektrische en plug-in hybride auto’s komen in aanmerking voor maximaal 36% milieu-investeringsaftrek (MIA) en 75% willekeurige afschrijving (Vamil), bovendien hebben de auto’s een bijtelling van 4% voor privégebruik als ze 0 gram Co2 uitstoten.

Willekeurige afschrijving Vamil

Als je een auto aanschaft die voldoet aan de Vamil-eisen dan mag je zelf bepalen hoe je de auto wilt afschrijven. Dat wil zeggen: 75% van de aanschafwaarde van de auto mag je afschrijven op een manier die je het beste uitkomt. Dat kan zelfs in één jaar. De overige 25% schrijf je regulier af, in vijf jaar. Door sneller af te schrijven vermindert jouw jaarwinst en daardoor zal je minder inkomsten- of vennootschapsbelasting gaan betalen.

Voorwaarden:

  • Het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst.
  • De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel.
  • Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel zijn.
  • Je kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.
  • Je kunt de Mia en/of Vamil aanvragen binnen drie maanden nadat je de auto besteld heeft.
  • Je moet ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn, dat wil zeggen je moet voldoen aan de eisen die de Belastingdienst stelt om je volledig als ondernemer te accepteren.
  • De auto moet nieuw zijn, de regeling geldt alleen voor degene die als eerste op het kenteken staat vermeld. Demomodellen komen in het algemeen niet in aanmerking voor de regeling.  
  • Er zijn meer voorwaarden, kijk daarvoor op deze website

Deel deze pagina: