Kennisbank

Waarom je als zzp'er een overlijdensrisicoverzekering moet overwegen

Nabestaande met laptop op schoot

Ook al doe je het liever niet, het is heel belangrijk om na te denken over hoe jij als zzp'er je nabestaanden achterlaat, mocht je komen te overlijden. Voor nabestaanden heeft het overlijden van een dierbare ingrijpende gevolgen. Niet alleen emotioneel, maar ook financieel. Er ontstaat plotseling een andere financiële situatie, omdat er een inkomen wegvalt. Misschien is er een (hypotheek)schuld of komt de continuïteit van een (eigen) bedrijf in gevaar. Met een overlijdensrisicoverzekering laat je nabestaanden zonder financiële zorgen achter.

Wettelijk is er nauwelijks iets geregeld

Wettelijk is er voor nabestaanden van zzp'ers nauwelijks iets geregeld. Wanneer je overlijdt, kunnen jouw nabestaanden een beroep doen op de Algemene nabestaandenwet. Maar deze voorziet slechts in een inkomen dat maximaal 70% van het minimumloon bedraagt (als de nabestaanden er al voor in aanmerking komen). Gezien het aantal voorwaarden dat in de wet is vastgelegd, is dat namelijk nog maar de vraag.

Maar weinig (met name) startende zzp’ers realiseren zich dat het recht op nabestaandenpensioen vaak vervalt zodra ze een contract opzeggen bij hun werkgever en voor zichzelf beginnen. Voorkom dat dit je naasten zuur gaat opbreken en doe een pensioencheck. 

Over de overlijdensrisicoverzekering

Om nabestaanden financiële zekerheid te kunnen geven bij overlijden kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Als de verzekering aan de hypotheek is gekoppeld, wordt het bedrag (gedeeltelijk) afgelost op de hypotheek. Hierdoor kunnen nabestaanden in het huis blijven wonen. Je kunt deze verzekering ook afsluiten met een ander doel. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat nabestaanden dezelfde levensstandaard kunnen aanhouden als voorheen. Denk bijvoorbeeld aan de studie van de kinderen of om te voorkomen dat de nabestaanden plotseling te maken krijgen met erfbelasting.

Krijg inzicht in jouw situatie met Finsave

Wil jij weten hoe je jouw gezin achterlaat bij overlijden? Via de tool Finsave krijg je in een paar klikken inzicht en kun je verschillende scenario's bekijken. Bijvoorbeeld de inkomensdaling  tot je eerste kind 18 wordt of wanneer je hypotheek is afgelost. Op deze manier krijg je een beeld bij wat voor bedrag je zou kunnen verzekeren binnen de Overlijdensrisico verzekering. 

Meer over Finsave