Kennisbank

Zijn de kosten voor de aanschaf van airconditioning aftrekbaar voor een zzp’er?

airco's op het dak

Kan ik als zelfstandig ondernemer de aanschaf van airconditioning aftrekbaar maken? Deze vraag krijgen we steeds vaker, zeker nu we de afgelopen jaren veel warme zomers hebben gehad. Het antwoord is ja, maar het verschilt per situatie. Hoe dit precies zit leggen we je hieronder uit.

Wanneer is een airconditioning zakelijk aftrekbaar en wanneer niet?

Als ondernemer wil je natuurlijk slimme investeringen doen. Een mogelijke investering die je kan doen, is de aanschaf van een airconditioning in je werkruimte. In bepaalde situaties kan dit soort investeringen zakelijk aftrekbaar zijn, waardoor je kunt profiteren van belastingvoordelen.

Er zijn verschillende situaties te onderscheiden:

 1. Bedrijfsruimte: 
  Als je een eigen bedrijfsruimte hebt, kun je de kosten van een airconditioning als zakelijke kosten opvoeren. Dit geldt als de airconditioning noodzakelijk is voor het functioneren van je bedrijf, bijvoorbeeld als je een winkel, restaurant, kantoor of een andere fysieke bedrijfsruimte hebt waar een goede temperatuurregeling belangrijk is.
 2. Thuiswerkplek, aparte werkruimte: 
  Als je vanuit huis werkt en een aparte werkruimte hebt, kun je mogelijk een deel van de airconditioningkosten zakelijk aftrekken. Dit geldt echter alleen als je thuiswerkplek voldoet aan de vereisten die door de belastingdienst worden gesteld, zoals een aparte en duidelijk afgebakende werkruimte.
 3. Thuiswerken, geen aparte werkruimte:
  Werk je thuis, maar heb je (belastingtechnisch gezien) geen eigen werkplek, dan kan je de kosten voor de airconditioning niet aftrekken. Wel zijn er andere regelingen waarmee je kosten kunt besparen. Dat leggen we hieronder uit.

Maatregelen voor alle ondernemers:

 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De kleinschaligheidsaftrek is onderdeel van de investeringsaftrek, een fiscale regeling voor ondernemers die je extra belastingvoordeel kan opleveren als je investeert in bedrijfsmiddelen.
 • Energie-investeringsaftrek (EIA): Als de airconditioning voldoet aan de energiebesparende criteria van de EIA-regeling, kun je mogelijk profiteren van een extra aftrekpost voor energiezuinige investeringen. Dit kan leiden tot extra belastingvoordeel.
 • Btw-aftrek: Als ondernemer kun je in de meeste gevallen (als je zelf ook btw berekent) de btw op aangeschafte goederen en diensten aftrekken, waaronder ook een airconditioning. Dit geldt echter alleen als de airconditioning hoofdzakelijk zakelijk wordt gebruikt.
 • Energiekosten: het zakelijke deel van je energiekosten en ook het onderhoud van je airconditioning is zakelijk aftrekbaar. Maar gebruik dan wel een teller die het zakelijke energiegebruik bijhoudt om problemen met de Belastingdienst over bewijslast te voorkomen. Let op: dit geldt niet als je thuiswerkt maar geen aparte werkruimte hebt.

Heb je vragen of zijn er nog onduidelijkheden?

Heb je na het lezen van bovenstaande toch nog vragen over het zakelijk aanschaffen van een airconditioning? Neem dan gerust contact op met onze helpdesk. Hier zitten we klaar om je verder te helpen.