Blog

6 tips om voorfinancieren van btw te voorkomen

Het voorfinancieren van btw is voor veel zzp’ers erg vervelend. Dat snappen wij maar al te goed! Btw betalen over facturen die nog openstaan, kan al snel om een fors bedrag gaan. En waar haal je dan snel dat extra geld vandaan? Zeker startende ondernemers kunnen financieel in de problemen komen rond de periode van de btw-aangifte. Wij geven 6 tips zodat jij volgende btw-aangifte (nog) beter voorbereid bent. Zo kun jij voortaan zorgeloos de btw afdragen! 

Betekenis van voorfinancieren btw

Als ondernemer moet je de btw betalen die je in rekening hebt gebracht bij jouw klant of opdrachtgever. Ook van facturen die nog openstaan. In dat geval moet jij het bedrag voorschieten, ook wel het voorfinancieren van btw genoemd.

6 tips bij voorfinanciering van btw

Je moet ervoor zorgen dat de Belastingdienst het btw-bedrag ontvangen heeft binnen een maand na afloop van het aangiftetijdvak. Mits er sprake is van een ernstige calamiteit, zoals een brand of overstroming, maakt de Belastingdienst geen uitzondering voor het op tijd betalen van de btw. Maar wat kun je doen als je krap bij kas zit? Wij geven 6 tips, zodat jij beter voorbereid bent en je de btw zonder stress kan afdragen!

Tip 1: Slim factureren

Ben jij al bekend met het trucje ‘slim factureren’? Het is redelijk simpel en je stelt hiermee gemakkelijk je btw-afdracht met drie maanden uit. De factuurdatum is namelijk leidend bij de btw-aangifte. Wil jij zo min mogelijk btw voorfinancieren? Stel dan het factureren aan het eind van een kwartaal even uit tot het begin van het nieuwe kwartaal.

Bijvoorbeeld: Elk kwartaal doe jij de btw-aangifte, op 28 juni heb je een grote opdracht uitgevoerd. Wanneer jij dezelfde dag nog factureert, moet jij uiterlijk 31 juli de btw al afdragen. Terwijl als je 3 dagen wacht en de factuur op 1 juli verstuurt, valt de btw-afdracht in het volgende kwartaal. Jij hebt dan 3 maanden extra de tijd om je factuur te innen.

Let op! Het is niet mogelijk om eindeloos je factuur uit te stellen. Je bent namelijk wettelijk verplicht om op de 15e dag van de volgende maand (op de maand waarin jij de goederen of dienst hebt geleverd) je factuur uit te sturen. 

Tip 2: Goed debiteurenbeheer

Een strak debiteurenbeheer helpt jou bij het (op tijd) krijgen van je geld. Wanneer jouw facturen bijtijds worden betaald hoef jij natuurlijk minder btw voor te financieren. Beoordeel jouw debiteurenbeheer, zijn er nog verbeterpunten? Check even onze 10 tips voor een succesvol debiteurenbeheer!

Tip 3: Spaar voor de btw-afdracht

Wij raden iedere ondernemer aan om een aparte spaarrekening te openen voor btw-afdrachten. Is jouw factuur betaald? Zet dan direct de btw opzij, zo voorkom je dat je het per ongeluk uitgeeft. Als je dit consequent bijhoudt heb je hoogst waarschijnlijk een aardige spaarrekening opgebouwd voor je btw-afdracht. Ons advies is om elke week een moment te plannen voor jouw debiteurenbeheer.

Tip 4: Rekening courant krediet

Het kan zomaar voorkomen dat je onvoldoende geld hebt om de btw-afdracht te betalen. Voor veel ondernemers (met name starters) is de periode voor de btw-afdracht een financieel lastige periode. Dus je bent echt niet de enige die op zoek is naar een snelle oplossing!

Een rekening courant krediet is een oplossing voor de korte termijn. Je kunt soms onder voorwaarde een bepaald bedrag rood staan bij de bank, oftewel een rekening courant krediet krijgen. Dit brengt alleen extra kosten met zich mee. Zo betaal je afsluitkosten, behandelkosten en rente, ook wanneer je geen gebruik maakt van het krediet. 

Tip 5: Btw-factoring

Een andere snelle oplossing is het verkopen van je factuur. Btw-factoring is een gemakkelijke manier om krediet te krijgen. Het voordeel van factoring? Het is geen lening en het enige wat je nodig hebt is een B2B factuur! Met factoring verkoop je jouw factuur en krijg je binnen één werkdag het factuurbedrag betaald. Daarnaast ben je direct voor 100% verzekerd als jouw klant te laat of niet betaalt. 

Tip 6: Btw terugvragen
Heb jij het afgelopen jaar klanten of opdrachtgevers gehad die niet hebben betaald? In dat geval kun jij de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Jij hebt namelijk de btw al betaald voordat jouw klant de factuur heeft betaald. Dit kun je weer terugkrijgen door het te verrekenen bij de volgende btw-aangifte.

Over Voldaan

Voldaan maakt factoring simpel, transparant en toegankelijk voor alle zzp’ers en MKB’ers die onvoldoende hebben aan de traditionele financieringsbronnen. Voldaan vraagt nooit naar jaarcijfers of andere zekerheden, een ondernemer staat dus ook niet persoonlijk borg en kan direct aan de slag! Wij betalen elke factuur binnen 24 uur. Na de verkoop van een factuur is het debiteurenrisico voor 100% verzekerd en is de ondernemer volledig ontzorgd.

Geplaatst op 28 april 2021 door Voldaan

Voldaan maakt factoring simpel, transparant en toegankelijk voor alle zzp’ers en MKB’ers.