Belastingdienst ziet af van winstbox voor ZZP'ers

Stichting ZZP Nederland

ZZP'ers voorlopig niet bedreigd in hun inkomen door schrappen aftrekposten

Staatssecretaris Wiebes van Financiën ziet af van de winstbox voor ondernemers. De eerder aangekondigde winstbox zou een groot nadeel zijn voor ZZP'ers met een laag inkomen. Met de winstbox zouden vrijwel alle fiscale voordelen voor ZZP'ers verdwijnen. De zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling zouden geschrapt worden en in plaats daarvoor was het de bedoeling dat er een uniform belastingtarief zou komen zonder aftrekposten. Wiebes ziet af van de winstbox omdat dit een gecompliceerde operatie zou worden met grote negatieve gevolgen voor de inkomenspositie van ondernemers.

Op dit moment betalen ZZP'ers met een winst tot € 20.000,- vrijwel geen inkomstenbelasting en dat was een doorn in het oog van het kabinet. In eerste aanleg zou de winstbox 500 miljoen euro moeten opleveren voor de staat. Het verdwijnen van de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling zou met name voor de lagere inkomens desastreus zijn geweest. Stichting ZZP Nederland heeft vorig jaar, met succes, volop actie ondernomen waardoor de besparing van 500 miljoen van tafel was. In de brief over het besluit dat de winstbox er niet komt meldt Wiebes dat een verschil tussen de netto inkomens van zelfstandigen rechtvaardig is.

Los van het negatieve belastingeffect schrijft Wiebes aan de Kamer dat het uitvoeren van de winstbox een zeer complexe operatie is die niet bijdraagt aan de gewenste administratieve lastenverlaging die het kabinet graag wil.

Hiermee is er nog geen eind gekomen aan de pogingen van dit kabinet om de belastingdruk te verkleinen tussen werknemers en zelfstandigen. Het kabinet heeft aangekondigd om een interdepartementaal onderzoek uit te voeren waarbij zal worden gekeken naar de effecten van het fiscale beleid en de problematiek rondom schijnconstructies. Stichting ZZP Nederland is door het kabinet uitgenodigd om mee te denken over mogelijkheden, wij zullen daarbij de standpunten van zelfstandigen onderstrepen en verdedigen. 

Link: | aftrekposten zelfstandigen |

Deel deze pagina: