Blog

De rente is gedaald: 4 tips als je nu een bedrijfsfinanciering wilt afsluiten

Reageren
geld euro betalen

De ontwikkeling van de rente is een vraag die veel ondernemers bezighoudt. Vorig jaar werd al voorspeld dat er in de loop van 2024 een renteverlaging zou worden doorgevoerd. Die voorspelling is uitgekomen, want op woensdag 12 juni daalde de rente van de Europese Centrale Bank. Overweeg je een bedrijfsfinanciering af te sluiten? Dan is dit een heel gunstig moment. 

De markt van bedrijfsfinanciering wordt in sterke mate bepaald door het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Door de hogere inflatie in het afgelopen jaar is een flinke stijging van de rentetarieven van de Europese Centrale Bank merkbaar, waardoor ook de tarieven voor jouw bedrijf zijn gestegen. Het werd tijd om de financiële markt weer wat lucht te geven, gaf de Europese Centrale Bank als verklaring voor de rentedaling. 

Mogelijk verdere renteverlaging
Deskundigen voorspellen dat er in de loop van 2024 mogelijk nog twee renteverlagingen volgen. Of en wanneer die plaatsvinden, is nog onduidelijk. Er zijn nog twee factoren die een verdere renteverlaging onzeker maken. Allereerst stijgen de lonen in Europa weer, wat normaliter opnieuw tot inflatie leidt. Daarnaast is het zo dat als Europa de rente verlaagt en de Verenigde Staten dat niet doet, dit kan leiden tot een daling van de koers van de euro waardoor de import van producten uit de VS duurder wordt en de inflatie zo weer stijgt.

Hoe de rente zich dus ontwikkelt, is nog onzeker. Maar de rentedaling van 12 juni jl. is een feit. Dat is goed nieuws voor jou als ondernemer, want een lagere rente betekent lagere maandlasten als je een bedrijfsfinanciering afsluit. Het is slim om samen met je financieel adviseur af te stemmen wat het beste past bij jouw situatie. Wij geven je 4 tips:

 1. Kies deels voor een kortlopende rente
  Overweeg bij een nieuwe financiering voor een deel daarvan een kortlopende rente af te sluiten van bijvoorbeeld maximaal vijf jaar. Zo kun je bij een verlenging van je rentecontract profiteren van een eventuele rentedaling. 
 2. Overweeg herfinanciering
  Bekijk je huidige financiering(en) en stem samen af op welk moment een herfinanciering het beste bij je past. 
 3. Kies het juiste moment
  Bepaal samen het ideale moment om een nieuwe financiering af te sluiten. Is dat nu omdat de rente gunstig is? Of zijn er ontwikkelingen binnen je bedrijf waardoor je misschien beter nog even kunt wachten? 
 4. Bekijk alle voorwaarden
  Een aantrekkelijke rente op je bedrijfsfinanciering is fijn en levert je lagere maandlasten op. Maar de rente is slechts een van de onderdelen van je financiering en dus van beperkte invloed. Kijk daarom samen met je adviseur naar alle voorwaarden die de geldverstrekker stelt zodat je ervan verzekerd bent dat je een financiering afsluit die past bij jouw situatie. 
Bron
Financieringsgilde
Bastiaan Breugem directeur Financieringsgilde
Geplaatst op 24 juni 2024 door Bastiaan Breugem, directeur

Financieringsgilde bestaat uit een samenwerking van zo’n 50 franchisenemers verspreid door heel Nederland die mkb-ondernemers onafhankelijk adviseren bij hun financiering. Zo profiteer jij als klant van een landelijk netwerk en collectieve inkoopvoordelen en krijg je tegelijkertijd een adviseur met kennis van de lokale situatie. Wij geloven dat onafhankelijk zijn van geldverstrekkers ervoor zorgt dat jij het beste product krijgt. Daarom zijn wij open over vergoedingen en kortingen die geldverstrekkers geven en rekenen we deze ook door in jouw voordeel.

Wil je meer weten of direct een afspraak maken? Neem dan contact op met een adviseur bij jou in de buurt.

0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen