Het aantal zzp’ers in Nederland groeit nog steeds, maar minder hard dan voorheen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK), geanalyseerd door ZiPconomy. De cijfers laten zien dat meer mensen stoppen en er minder nieuwe zzp’ers bijkomen vergeleken met vorig jaar.
Minder snelle groei
Op 31 december 2024 stonden er 1.775.363 zzp’ers ingeschreven bij de KVK. Dat is een toename van 55.215 ten opzichte van eind 2023. Deze groep bestaat uit zelfstandigen die volledig van hun onderneming leven én mensen die zzp’en als bijverdienste.
De groei is echter flink afgezwakt. In 2023 kwamen er nog 98.000 zzp’ers bij, terwijl in recordjaar 2021 dit aantal zelfs 125.000 was. Vergeleken met 2023 is de groei in 2024 met 44 procent gedaald.
Meer stoppers, minder starters
De vertraging komt deels doordat minder mensen starten en meer mensen stoppen als zzp’er. Het aantal starters daalde in 2024 met 9 procent naar 206.000. Dit betekent dat 1 op de 8 zzp’ers nog geen jaar actief is.
Daarnaast namen 151.000 zelfstandigen afscheid van hun ondernemerschap, een stijging van 18 procent ten opzichte van 2023. Volgens cijfers van het CBS kiest deze groep vaak voor een loondienstverband of gaat met pensioen.
Sectoren in beweging
De bouwsector groeit nog steeds, maar minder snel. Het aantal zzp’ers in deze sector nam toe met slechts 2 procent. Tegelijkertijd steeg het aantal stoppers in de bouw met 46 procent, terwijl het aantal starters met 16 procent daalde. Dit kan verklaard worden doordat veel bouwvakkers kiezen voor een baan in loondienst.
Een soortgelijke trend is zichtbaar in de zorg. Hier daalde het aantal starters met 17 procent en steeg het aantal stoppers met 26 procent. Ook in de logistiek, persoonlijke dienstverlening en horeca groeide het aantal stoppers terwijl het aantal starters afnam.
Invloed van handhaving beperkt zichtbaar
Hoewel de aangekondigde handhaving op schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari 2025 impact kan hebben, is dit in de cijfers van 2024 nog niet duidelijk te zien. Veel zzp’ers schrijven zich pas uit als ze langere tijd zonder opdrachten zitten of definitief overstappen naar loondienst.
Zelfs sectoren zoals de detailhandel, die niet direct geraakt worden door de handhaving, zien een stijging van het aantal stoppers. Dit suggereert dat de invloed van handhaving mogelijk pas later volledig zichtbaar wordt.
Reactie Vereniging ZZP Nederland
Frank Alfrink, voorzitter van Verenging ZZP Nederland reageert op deze cijfers: Uiteraard komen deze cijfers voor ons niet als een verrassing. Enerzijds zijn er demografische oorzaken (met name leeftijd) waarom mensen stoppen als ondernemer, anderzijds zal de komende handhaving van de Belastingdienst op de aard van de arbeidsrelatie effect hebben. We hebben het hier echter over een vertraagde groei, waaruit maar weer eens blijkt dat de hang naar autonomie een grotere drijfveer is en blijft. De keuze voor het ondernemerschap is niet geld gedreven, maar een bewuste keuze om het werkende leven naar eigen inzicht te blijven invullen. Een vertraagde groei is gewoon een stijging. Lager weliswaar, maar wel een stijging.
Hoe weet de KvK dan dat dat ZZP'ers zijn? Dat weten die toch helemaal niet? Kunnen best ook werknemers hebben. Of bedoelen ze gewoon ondernemers?
Zo vreemd dat het woord ZZP'er te pas en te onpas gebruikt wordt terwijl het helemaal geen betekenis heeft.
Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.
Inloggen