Nieuws

Groot verschil in uurtarief tussen man en vrouw bij hoogopgeleide zzp'er

Reageren
vrouw vergadering agenda

19 februari 2024 publiceert Knab de resultaten van een grootschalig onderzoek naar de uurtarieven van ruim 10.000 zzp'ers. Opvallend is de genderkloof die vooral onder hoogopgeleide zelfstandigen duidelijk aanwezig is.

Mannelijke zzp'ers met een masterdiploma hanteren gemiddeld een uurtarief dat 13% hoger is dan dat van hun vrouwelijke collega's met dezelfde opleiding en hetzelfde aantal jaar ervaring. Onder zzp’ers met een bachelordiploma is dat verschil zelfs 16%. Bij zzp’ers die geen studie hebben afgerond is het verschil veel kleiner; daar rekenen mannen gemiddeld een 4% hoger uurtarief dan vrouwen. 

Slecht beeld van elkaars uurtarief 
Vier op de tien zzp’ers geven aan een slecht beeld te hebben van de tarieven die hun concurrenten rekenen. Mogelijk verklaart die onwetendheid waarom – ondanks de kloof - het percentage hoogopgeleide vrouwen dat blij is met hun uurtarief (64%) nauwelijks verschilt van de mannen (65%). Van alle ondervraagde zzp’ers is 60% blij met hun uurtarief. 

Onderhandelvaardigheden spelen grote rol bij kloof 
Knab vroeg de zzp’ers in het onderzoek ook hoe goed ze zichzelf vinden in onderhandelen. Zes op de tien mannen beschouwt zichzelf hierin als goed tot zeer goed. Bij de vrouwen zijn dat er veel minder: vier op de tien. Mannen en vrouwen die zichzelf even goed vinden in onderhandelen, hanteren nagenoeg gelijke uurtarieven. 

Nadine Klokke, CEO van Knab, benadrukt de noodzaak van dit soort onderzoeken om de genderkloof aan te pakken: “We zien bij driekwart van de zzp-beroepen dat mannen een hoger uurtarief rekenen dan vrouwen in omstandigheden die verder vergelijkbaar zijn. Dat is onnodig en niet van deze tijd. Door dit soort concrete cijfers te delen hopen we zzp'ers financieel slimmer te maken en hen concrete handvatten te bieden om een uurtarief te vragen dat bij hen past.” 

Het gehele onderzoek is hier te lezen.
Knab heeft ook een uurtariefboek uitgegeven.

Bron
KNAB
Geplaatst op 19 februari 2024
1 Reacties Plaats een reactie

Je kunt je nog wel afvragen: is het uurtarief van de mannen te hoog of dat van de vrouwen te laag? Of ligt de waarheid in het midden.
Soms hoor ik uurtarieven waarvan ik denk: zozo, jij durft. Is dat wel in overeenstemming met wat je doet?
Overigens heb ik zelf m'n uurtarief in januari verhoogd ivm inflatie. Dat vergeten mensen ook nog wel eens.

Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen