Oprichten BV wordt eenvoudiger en ook betaalbaar voor ZZP’er

Oprichten BV wordt eenvoudiger maar is dat zinvol voor ZZP'er?

Het oprichten van een BV voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP) wordt een eenvoudiger en een stuk voordeliger. Volgens minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) is het binnenkort niet meer noodzakelijk dat een BV via een notaris dient te worden opgericht. Daarmee wordt het oprichten van een BV ook haalbaar voor ZZP’ers.  Ondernemers die nu een BV willen oprichten zijn aan notariskosten al snel € 1000,- kwijt en hebben de verplichting om minimaal € 18.000,- te storten op de rekening van de BV. De “verklaring van geen bezwaar van Justitie” was per 1 juli 2011 al vervallen.

Voor dat het zover is zal er nog wel een wetswijziging moeten plaatsvinden. Het voorstel om het storten van de verplichte € 18.000,- ligt inmiddels bij de Eerste Kamer. Het uitschakelen van de notaris kan volgens Verhagen medio volgend jaar naar de kamer. Verhagen: 'Door het oprichten van een BV makkelijker en goedkoper te maken geef dit kabinet ondernemers de ruimte om te ondernemen.'

Een BV is lang niet altijd voordeliger
Volgens de overheid heeft een BV voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een eenmanszaak. Zo kan een ondernemer met een BV zijn privévermogen beter afschermen van zijn bedrijf. De afschaffing van de verplichting van de notariële akte geldt niet voor een klein aantal ondernemers die een BV met afwijkende statuten wil oprichten. Maar er zijn ook een aantal nadelen. U komt bij uw eigen BV in loondienst. Hierdoor zult u net als bij iedereen in loondienst premies moeten afdragen en heeft u geen recht meer op fiscale voordelen zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek(ca € 7500,-) en de MKB winstvrijstelling (12,5%).  Een BV heeft op deze manier alleen fiscale voordelen als u meer dan ca 150.000,- winst maakt.

Aansprakelijkheid blijft vaak privé
Ook het punt van de aansprakelijkheid met privé vermogen is maar ten dele correct. Als een ondernemer met een BV een lening of een krediet wil van een bank dan zal de ondernemer vaak ook als privé persoon garant moeten staan. In geval van een faillissement zal de ondernemer dan door de bank aansprakelijk gesteld worden met zijn privé vermogen.

Conclusie Stichting ZZP Nederland:
Het lijkt mooi, een BV als ZZP er, maar bedenk enkele zaken voordat u van uw eenmanszaak een BV maakt. Daarnaast wekt het voorstel van Minister Verhagen het idee dat dit kabinet zich extra inzet voor de kleine zelfstandige (ZZP). Het voorstel van de afschaffing van het storten van 18.000,- is al door meerdere regeringen geroepen en nog steeds niet voor elkaar. We vragen ons af hoe lang dit nog zal gaan duren. Andere zaken die het kabinet al heel lang op de agenda heeft staan zoals afschaffing VAR en het mogelijk maken dat zelfstandigen in de zorg zonder koppelbaas mogen werken verzanden in mooie aanbevelingen waar nog steeds niets van terecht komt. Maar het lijkt op papier mooi dat Verhagen zich inzet voor de kleine zelfstandige. Nu nog resultaat…

Links: | rechtsvormen voor ZZP | wel of geen BV |

Deel deze pagina: