Blog

Overstappen van zakelijke rekening eenvoudiger dan veel zzp'ers denken

Je bent een tijd geleden voor jezelf begonnen en hebt destijds aangeklopt bij de bank die je kent, waarschijnlijk een van de drie grootbanken. Begrijpelijk, je bent namelijk tevreden met je privérekening die je daar hebt en het is handig om je zakelijke rekening bij dezelfde bank onder te brengen.

Hoewel jouw keuze destijds waarschijnlijk een prima beslissing was, is het de moeite waard om eens opnieuw te oriënteren. De markt voor zakelijk bankieren is de afgelopen jaren namelijk flink veranderd. Een rekening bij een kleine bank kan al snel € 100 per jaar goedkoper zijn dan een zakelijke rekening bij een grootbank. En overstappen hoeft maar 10 minuten te duren.

Makkelijk overstappen met de overstapservice

81 procent van de zzp’ers is sinds dat zij gestart zijn met hun bedrijf niet meer overgestapt van zakelijke rekening. Het kan een behoorlijke klus lijken: de automatische incasso’s en periodieke overboekingen moeten opnieuw ingesteld worden en de wijziging van het rekeningnummer moet gecommuniceerd worden naar alle opdrachtgevers.

In tegenstelling tot de verwachting van de meeste zzp’ers is overstappen tegenwoordig heel eenvoudig. Je kunt namelijk gebruik maken van de overstapservice, een gezamenlijk initiatief van Nederlandse banken om het veranderen van betaalrekening eenvoudiger te maken.

De overstapservice werkt als volgt: je opent een rekening bij een nieuwe bank, tekent een formulier en vraagt de bank op die manier de overstapservice te starten. Dit zorgt ervoor dat alle bij- en afschrijvingen automatisch van je oude naar je nieuwe rekening worden doorgezet. Mocht een opdrachtgever je bijvoorbeeld nog per ongeluk betalen op je oude rekening, dan wordt dit bedrag automatisch naar je nieuwe betaalrekening overgeboekt.

Ook worden alle bedrijven die periodiek bedragen van je rekening afboekingen, zoals abonnementen, energie en verzekeringen, geïnformeerd en verzocht je nieuwe rekening te gebruiken.

Jij hoeft alleen nog bedrijven die geld op jouw rekening stortingen in te lichten. Dat doe je gemakkelijk door bijvoorbeeld bij de eerstvolgende factuur die je naar de opdrachtgever verzend, te vermelden dat je een nieuw rekeningnummer hebt.

Waarom overstappen

De voornaamste reden die zzp'ers geven om over te stappen is de kosten. Een besparing van zo’n € 100 op jaarbasis kan voor een parttime of kleine zzp'er al snel het verschil maken. Met name Knab, bunq, ASN bank en SNS bank bieden interessante rekeningen aan met lage prijzen.

Een ander belangrijk argument is de persoonlijkere benadering en uitstekende klantenservice van kleinere banken. Bij Knab wordt je bijvoorbeeld als een gewaardeerde klant geholpen, terwijl veel zzp'ers die bij een grootbank bankieren, aangeven zich een nummer te voelen waar weinig interesse voor is.

Daarnaast zijn banken zoals Knab en bunq simpel in gebruik en je kunt veel zelf regelen. Bij dergelijke online banken open je online een rekening binnen 5 minuten, terwijl je bij een grootbank meestal wordt teruggebeld of zelfs langs moet komen bij een fysieke vestiging.

Ook vraag je bij bunq via de app gemakkelijk een nieuwe betaalpas aan en zelfs je pincode kun je in de app wijzigen. Allerlei kleine functionaliteiten die het bankieren net iets makkelijker maken. Niet iedere bank gaat even snel mee met de technologische ontwikkelingen van tegenwoordig. Dat is iets om rekening mee te houden bij het vergelijken.

Kosten per rekening

Een kostenbesparing van een paar tientjes of soms meer dan € 100 per jaar klinkt leuk, maar bij welke bank moet je dan zijn? In onderstaande tabel zijn de kosten per bank opgenomen.

De kosten van een zakelijke rekening zijn opgebouwd uit vaste kosten en variabele kosten. De vaste kosten bestaan uit de kosten voor een betaalrekening, bankpas en internetbankieren. De variabele kosten betreffen transactiekosten, een klein bedrag voor iedere transactie die je uitvoert op de rekening. De transactiekosten zijn berekend aan de hand van het gemiddeld aantal transacties van een zzp’er (160 transacties per jaar)

Een bijkomend voordeel is dat kleinere banken naast een lagere prijs, meestal ook een hogere spaarrente bieden op de betaal- en spaarrekening. Het voordeel dat je behaalt door over te stappen zit daarom niet alleen in de kosten van de rekening, maar ook in de extra renteopbrengsten.

Belangrijk om op te letten bij een nieuwe rekening

Hoewel kosten een belangrijke rol spelen, is het ook van belang om een bank te kiezen die alle diensten aanbiedt die jij nu of in de toekomst denkt nodig te gaan hebben. Bedenk voordat je gaat vergelijken of je aanvullende functionaliteiten nodig hebt, zoals een creditcard, een automatische boekhoudkoppeling, zakelijk krediet, rood staan of contant geld storten. Let er dan op dat niet alle banken deze functionaliteiten aanbieden. Met name bij goedkopere zzp rekeningen zijn dat soort functionaliteiten niet mogelijk.

Sommige diensten zijn bij derde partijen te verkrijgen, een zakelijke creditcard kun je bijvoorbeeld ook elders afsluiten. Mocht de bank die je op het oog hebt geen zakelijke creditcard aanbieden, dan is dat dus niet zo’n probleem. Hetzelfde geldt voor het accepteren van iDeal of pinbetalingen, dat kan via een externe Payment Service Provider geregeld worden.

Rekening-courant krediet, een boekhoudkoppeling, contact geld storten en zakelijk krediet is niet te regelen via een derde partij. Verwacht je een van deze vier aanvullende diensten in de toekomst nodig te hebben, dan doe je er verstandig aan om een bank te kiezen die dergelijke mogelijkheden aanbiedt.

Waar naartoe?

De meeste overstappers verruilen de grootbank in voor een kleinere bank. Het grootste deel van de overgestapte zzp’ers is begonnen met een zakelijke rekening bij de Rabobank (33,6%) blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer. 19,4 procent is gestart bij ING en 16,7 procent komt bij ABN AMRO vandaan.

Knab blijkt de populairste bank te zijn om naar over te stappen, 41,7 procent van de zakelijke overstappers koos voor de zakelijke rekening van Knab. Ook Triodos valt in de smaak, 16,7 procent stapte namelijk over naar Triodos bank.

Dat de meeste zzp’ers overstappen naar Knab, betekent niet direct dat Knab ook voor jou de beste keuze is. Het is belangrijk om voor een bank te kiezen die bij jouw bedrijf past. Ben je zzp’er en heb je geen ambitie om te groeien, dan kan het geen kwaad om eens te kijken naar een goedkoper alternatief. Maar werk je bijvoorbeeld in de duurzaamheidssector, dan is Triodos bank waarschijnlijk een geschiktere keuze. Kortom, breng jouw behoeften in kaart en kijk welke bank daar het beste bij past.

 

Geplaatst op 17 mei 2018 door Job Verberne

Helpt zzp'ers bij de start van hun bedrijf met zzpdaily.nl en zakelijkbankieren.nl