Nieuws

Tweede ronde aanvragen STAP-budget open vanaf op 2 mei

Man netjes gekleed verandert in bouwvakker

Tweede ronde aanvragen STAP-budget start op 2 mei

Meer uitdaging, plezier, salaris of kansen in je werk? Vanaf maandag 2 mei 10.00 uur is het STAP-budget weer aan te vragen. DE ronde erna is aan te vragen vanaf vrijdag 1 juli 2022 vanaf 10.00 uur. Met het STAP-budget kan je één keer per jaar tot € 1.000 subsidie krijgen voor het volgen van een training, cursus of opleiding. 

Het STAP-budget helpt je te blijven ontwikkelen. Om zo meer plezier in je werk te krijgen, meer te kunnen verdienen of nieuwe kansen te krijgen. Of je nu werkt in de horeca, de bouw, de ICT of een andere branche. 

Tot € 1000,- subsidie via het STAP-budget
Er zijn momenteel ongeveer 20.000 cursussen of opleidingen die je kunt volgen. Het is slim om alvast na te denken over welke cursus of opleiding jij wilt volgen en in het scholingsregister te kijken of je daar het STAP-budget voor kunt krijgen. Om daarna STAP-budget aan te vragen, doorloop je 4 stappen.

  1. Meld je aan voor de opleiding, cursus of training die jij wilt volgen. Dat kan al vóór 2 mei doen. Na je aanmelding ontvang je een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider.
  2. Ga nu naar het STAP-portaal, vraag een STAP-budget aan en upload het aanmeldingsbewijs.
  3. Na goedkeuring van UVW wordt het STAP-budget uitbetaald aan de opleider en kun je aan de slag met je cursus of opleiding.
  4. Binnen drie maanden na het afronden van de opleiding, cursus of training controleert het UWV of de scholing is afgerond en of aan alle eisen voor de subsidie is voldaan.

Iedere twee maanden start een nieuwe aanvraagronde voor het STAP-budget. In de eerste ronde van 1 maart vroegen in een paar dagen tijd ruim 35.000 mensen STAP-budget aan. 55% van de aanvragen werd gedaan door mensen met mbo-niveau of lager, 45% had hbo- of wo-niveau. Met name werkenden (80%) maakten gebruik van het STAP-budget. Van hen had 27% een tijdelijk contract, 17% van de aanvragers was zzp’er.

Gratis scholing via Nederland Leert Door
Je kunt ook gratis online scholing volgen via Nederland Leert Door. Dat is één van de andere subsidieregelingen van de overheid die jou helpt bij het vinden, behouden of veranderen van werk. Zo laat het voorbeeld van Anne-Kee (54) zien. Na vele reorganisaties in dezelfde functie vroeg zij zich af: wil ik dit nog wel? Ze had in geen 15 jaar gesolliciteerd, dus het was een spannende stap. Via de regeling Nederland Leert Door volgde ze een traject 'solliciteren kun je leren'. Ook werd ze gekoppeld aan een loopbaancoach. Daarna volgden verschillende ‘snuffelstages’ op de werkvloer. En met succes: Anne-Kee werd intern aangenomen als financieel coach.

Het scholingsaanbod van Nederland Leert Door telt ruim 800 opleidingen. Er zijn dit jaar circa 55.000 trajecten beschikbaar. Kijk voor meer informatie over het STAP-budget en Nederland Leert Door op hoewerktnederland.nl.

Bron
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Geplaatst op 26 april 2022