Nieuws

Vaak geen kwijtschelding waterschapsbelasting voor zzp’ers rondom bijstandsnorm

Reageren
water handen wassen

Eind februari wordt jaarlijks bekendgemaakt wat de belastingen zijn voor de gemeenten en de waterschappen. Naar nu blijkt schelden meer dan de helft van de waterschappen de belastingen voor ondernemers rond de bijstandsnorm niet kwijt, terwijl ze dit wel doen voor werknemers of uitkeringsgerechtigden die hetzelfde inkomen hebben. Reden voor Stichting ZZP Nederland om via Koepelvereniging Zelfstandigen Nederland een brief te sturen naar de Unie van waterschappen.

Ook schelden gemeenten lang niet altijd lokale belastingen (bijvoorbeeld rioolrecht) kwijt aan zzp’ers met een inkomen ter hoogte van de bijstandsnorm, terwijl ze dit wel doen voor inwoners rond de bijstandsnorm die geen ondernemer zijn. De brief van VZN is om die reden dan ook naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gestuurd.

Volgens voorzitter van VZN, Cristel van de Ven, is het onaanvaardbaar dat zelfstandigen in armoede worden uitgesloten van kwijtschelding. “Hier is sprake van onterechte benadeling van een bepaalde groep mensen. Het zou niet moeten uitmaken hoe iemand een inkomen genereert noch in welke regio je woont, of je wel of geen belastingkwijtschelding krijgt.”

Wettelijk gezien mogen gemeenten en waterschappen zelf kiezen of ze ondernemers wel of niet de belastingen kwijtschelden.

Er is voor zzp’ers een bijkomend probleem, als ze al niet worden uitgesloten, dan mogen ze maar 1175 euro (bij de strengste waterschappen en gemeenten) op de bankrekening hebben. Als er dan net voor de peildatum betaald wordt voor een opdracht, kan de zzp’er alsnog geen vrijstelling krijgen.

Bron
NOS
Geplaatst op 1 maart 2023
2 Reacties Plaats een reactie

Dit artikel is van toepassing op mijn situatie.
Marginaal ondernemen in de gemeente Almere.
Ik heb helaas voor mijn gemeente belasting geen kwijtschelding gekregen over 2022.
Was wel een beetje zuur.
Ik ben gaan googlen en inderdaad zijn de regels strenger.
🤔
Vriendelijke groet Ingela Schuuring

Als antwoord op door Schuuring

Goedendag Ingela,
Zoals reeds vermeld mogen gemeenten en waterschappen zelf beslissen of ze wel of niet kwijtschelding verlenen, maar het is natuurlijk van de zotte dat als je ondernemer bent rond de bijstandsnorm, je in sommige gevallen geen kwijtschelding krijgt terwijl als je werknemer bent, of werkloos en rond de bijstandsnorm zit, je wel kwijtschelding krijgt. Vandaar de brief die wij hebben geschreven.

Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen