Nieuws

Voorzitter VZN: zzp'ers zijn geen profiteurs

Cristel van der Ven

In het Financieele Dagblad van 21 augustus 2022 staat een opiniestuk van Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland. Namens VZN, waar Stichting ZZP Nederland medeoprichter van is, spreekt zij zich uit over onjuiste aannames over zzp'ers die de beeldvorming van deze beroepsgroep kwaad aandoen. Terwijl zzp'ers juist gekoesterd zouden moeten worden.

Onderstaande is het begin van het Artikel in het FD:

De afgelopen weken verschenen er in diverse gerenommeerde kranten (waaronder de Volkskrant en het FD) artikelen over zelfstandigen met beweringen die niet door de factchecker heen komen. Zo zouden zelfstandigen aanspraak doen op collectieve voorzieningen waar zij niet aan meebetalen, zou bijna een derde tijdens de coronapandemie door het ijs zijn gezakt en zouden ze ‘netto’ betaald krijgen voor hun diensten.

Dergelijke onjuiste aannames omtrent de zzp’er, de zelfstandige zonder personeel, steken helaas met enige regelmaat de kop op. Wat grote zorgen baart is dat ook invloedrijke beleidsadviseurs als Hans Borstlap (die aantoonbaar beter weten) en ervaren journalisten dit beweren. Beeldvorming van de zzp’er als opportunist doet geen recht aan het overgrote deel van de zelfstandigen dat weliswaar zonder personeel, maar wel degelijk als ondernemer werkt. Deze groep varieert van stukadoor tot loopbaanadviseur en van management-consultant tot kapper. Het zijn mensen die uit volle overtuiging kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap en die met hun creativiteit, klantgerichtheid en wendbaarheid een waardevolle bijdrage leveren aan onze krappe, dynamische arbeidsmarkt en economie.

Lees het volledige artikel hier.

Bron
Financieel Dagblad
Geplaatst op 23 augustus 2022