Nieuws

Voorzitter VZN: zzp'ers zijn geen profiteurs

Reageren
Cristel van der Ven

In het Financieele Dagblad van 21 augustus 2022 staat een opiniestuk van Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland. Namens VZN, waar Stichting ZZP Nederland medeoprichter van is, spreekt zij zich uit over onjuiste aannames over zzp'ers die de beeldvorming van deze beroepsgroep kwaad aandoen. Terwijl zzp'ers juist gekoesterd zouden moeten worden.

Onderstaande is het begin van het Artikel in het FD:

De afgelopen weken verschenen er in diverse gerenommeerde kranten (waaronder de Volkskrant en het FD) artikelen over zelfstandigen met beweringen die niet door de factchecker heen komen. Zo zouden zelfstandigen aanspraak doen op collectieve voorzieningen waar zij niet aan meebetalen, zou bijna een derde tijdens de coronapandemie door het ijs zijn gezakt en zouden ze ‘netto’ betaald krijgen voor hun diensten.

Dergelijke onjuiste aannames omtrent de zzp’er, de zelfstandige zonder personeel, steken helaas met enige regelmaat de kop op. Wat grote zorgen baart is dat ook invloedrijke beleidsadviseurs als Hans Borstlap (die aantoonbaar beter weten) en ervaren journalisten dit beweren. Beeldvorming van de zzp’er als opportunist doet geen recht aan het overgrote deel van de zelfstandigen dat weliswaar zonder personeel, maar wel degelijk als ondernemer werkt. Deze groep varieert van stukadoor tot loopbaanadviseur en van management-consultant tot kapper. Het zijn mensen die uit volle overtuiging kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap en die met hun creativiteit, klantgerichtheid en wendbaarheid een waardevolle bijdrage leveren aan onze krappe, dynamische arbeidsmarkt en economie.

Lees het volledige artikel hier.

Bron
Financieel Dagblad
Geplaatst op 23 augustus 2022
4 Reacties Plaats een reactie

"Wat grote zorgen baart is dat ook invloedrijke beleidsadviseurs als Hans Borstlap (die aantoonbaar beter weten) en ervaren journalisten dit beweren"

Journalisten die zelf vaak ZZP'er zijn... bijzonder eigenlijk.

Alle ZZPers over één kam scheren door hen een "beroepsgroep" te noemen , helpt nu ook niet echt mee. Er zijn nou eenmaal heel veel verschillende soorten zelfstandig ondernemers in heel veel verschillende beroepsgroepen.

Als antwoord op door Doorn

Precies, ZZP is te breed. De ene ZZP-er is de andere niet.

Wat ik bijzonder vind, ZZP-ers lijken veracht te worden omdat ze niet voldoende sociale lasten etc zouden betalen. Als ze onvoorzien zonder werk komen, dan moeten ze naar de bijstand etc. Maar als ZZP-er krijg je niet de mogelijkheid om dat wel te doen.

Enige jaren geleden heb ik de constructie ZZP BV geprobeerd. Ik was als medewerker in dienst en de beslissingsbevoegde aandelen waren verdeeld met een derde (de accountant). Daardoor was ik in dienst. De loonheffing was ook hoger en ik stond als medewerker bij het UWV. De belastingdienst wilde dit niet goedkeuren of legaal toestaan, en ze kwamen toen met allerlei achterlijke randvoorwaarden etc (waar ik gewoon aan voldeed btw).

Terwijl mensen die werken voor Detacheerders (ik zit in de IT) nergens last van hebben met de wet DBA etc. Zij zijn niet anders dan een ZZP-er voor hun klanten, tijdelijk en worden aangestuurd door de opdrachtgever en vaak met materiaal.

Ik begrijp het echt niet.

Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen