Zorg-zzp’ers wordt opnieuw het werken onmogelijk gemaakt

Zelfstandigen
Stichting ZZP Nederland

Stichting ZZP Nederland: overheid moet ingrijpen

De brief die Zilveren Kruis vorige week verzond over betalingsvoorwaarden van zzp’ers is ingeslagen als een bom. Volgens voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland is dit niet de eerste aanslag op de positie van zzp’ers in de zorgsector. “In de praktijk betekent dit opnieuw uitsluiting van zelfstandige ondernemers in de zorg, ditmaal door machtige verzekeringsbedrijven”.

In de afgelopen jaren hebben zorgprofessionals moeten ervaren, dat hen herhaald het werken in de zorgsector onmogelijk werd gemaakt. Dat begon in 2013, toen voormalig staatssecretaris  Frans Weekers plotsklaps een BTW-verplichting invoerde voor zzp’ers in de zorg, waardoor een flinke hap uit bestaande contractuele tarieven dreigde te verdwijnen. ZZP Nederland stapte naar de rechter en Weekers moest bakzeil halen. De volgende aanval kwam van de Belastingdienst, die in 2013 als een donderslag bij heldere hemel bij honderden zorg-zzp’ers de toen nog bestaande VAR afnam, waardoor velen van hen financieel ten gronde werden gericht. link In 2016 deed toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn er nog een schepje bovenop, door in een akkoord met vakbonden te verklaren, dat in de zorgsector alleen in dienstverband kon worden gewerkt. 

Gedwongen bemiddeling

Veel zzp’ers waren en zijn nu nog gedwongen om dan maar via een bemiddelingsbureau te werken. De hoge bemiddelingsmarges vormen een ware aanslag op het tarief van zelfstandige ondernemers en ondertussen loert de Belastingdienst op iedere kans om hun positie als ondernemer onderuit te halen. ZZP Nederland stelt alles in het werk om zelfstandige ondernemers juist perspectief te bieden door zorggroepen te initiëren, maar ook door in gesprek te gaan met opdrachtgevers.

“ Zorgverzekeraars moeten nu geen spaak in het wiel gaan steken, dan worden zelfstandigen in de zorg opnieuw en voor de zoveelste keer gedupeerd.”, aldus Stichting ZZP Nederland.

Stichting ZZP Nederland vindt, dat de overheid, in het bijzonder VWS nu moet ingrijpen om te voorkomen, dat zzp’ers in de zorg worden uitgesloten. Zelfstandigen leveren kwaliteit, persoonlijke aandacht en de flexibiliteit, die voor veel patiënten onontbeerlijk is. De minister van VWS is verantwoordelijk voor de kwaliteit en voor een doelmatige besteding van het zorgbudget. “De overheid moet nu ingrijpen om de positie van zelfstandige ondernemers in de zorg veilig te stellen”, aldus voorzitter Maarten Post.

Documenten

  1.  
    Download (56 kB)

Deel deze pagina: