Nieuws

ZZP Nederland steunt de actie ‘Geen hogere btw’

Reageren
Geen hogere btw

Op 3 juni is een grootschalige campagne begonnen tegen de voorgenomen verhoging van de btw van 9 naar 21%, die nu in het hoofdlijnenakkoord is opgenomen. Een breed bondgenootschap van partijen uit de cultuur, sport, media en horeca heeft de krachten gebundeld. Op 3 juni is gestart met de publiekscampagne #geenhogerebtw. Een publiekscampagne tegen de btw-verhoging van 9% naar 21%. In vrijwel alle landelijke dagbladen heeft een paginagrote krantenadvertentie gestaan. ZZP Nederland steunt deze actie volledig.

Waarom tegen?

Zoals het bondgenootschap het op hun actiewebsite geenhogerebtw.nl uitlegt: 
“Het legt een extra belasting op je kostbare vrije tijd, je nieuwsgierigheid en je gezondheid. Sport beoefenen houdt je fysiek fit. Het bijwonen van een concert of voetbalwedstrijd draagt bij aan je mentale welzijn. Een krant of dagblad houdt je geïnformeerd over wereldgebeurtenissen. Een boek lezen vergroot je wereld, ontspant, verrijkt en verdiept en een aangenaam hotelverblijf is onmisbaar voor een geslaagd weekendje weg.”

Reacties

Ledenraadslid van Vereniging ZZP Nederland, Arjan Dunning, uit namens de sector Cultuur grote zorgen. In het hoofdlijnenakkoord wordt ook gesproken over afschaffing van het lage btw-tarief. "Dit zal de sector harder treffen dan de bezuinigingsronde in 2012", aldus Dunning. "Als het lage btw-tarief wordt afgeschaft, dan zet dat grote druk op de bestaanszekerheid van o.a. muzikanten, schilders, auteurs, filmmakers etc.".

Voorzitter van Vereniging ZZP Nederland Frank Alfrink: “De btw-verhoging treft niet alleen de ondernemers, maar ook de particulieren. Het leven voor particulieren gaat hierdoor duurder worden, waardoor de kans groot is dat ondernemers die met btw-verhoging worden geconfronteerd minder omzet zullen draaien. De impact is dus enorm”.

Vervolg

ZZP Nederland zal in de overleggen die onder meer via koepelorganisatie VZN plaatsvinden met de politiek, de noodzaak van het lage btw-tarief op de agenda houden. Daarnaast zullen we de acties van #geenhogerebtw waar mogelijk blijven ondersteunen.

Geplaatst op 3 juni 2024
6 Reacties Plaats een reactie

De overheid maak alles onnodig te duur.
De mensen met een kleine portemonnee kunnen bijna niets tot helemaal niets meer veroorloven.
De overheid maak teveel geld op aan zaken wat niets met Nederland te maken heeft.
Laat de overheid eens regeren zoals men het thuis of in een bedrijf hoort te doen.

Namens wie is deze reactie? Ik vind de btw-verhoging helemaal geen probleem. De feitelijke gebruikers zijn in overgrote meerderheid mensen met 3 keer modaal of meer. De lage BTW wordt betaald door alle Nederlanders: we subsidiëren zo de behoeften van hen die het best zelf kunnen betalen. Regel toegang tot cultuur, sport etc via gerichte inkomensondersteuning (basisinkomen bijvoorbeeld), maar ga niet om een kleine groep gebruikers te steunen alle tarieven kunstmatig verlagen. Dus hogere btw? Prima idee.

Als antwoord op door Dhr. van Raai

Ik begrijp niet wat u bedoelt met mensen die een inkomen hebben van 3 x modaal? Zijn dat de mensen die gebruikers zijn van sport, cultuur, horeca en media? In welke wereld leeft u? Wat dacht u van de andere deel van Nederland. De mensen die leven van een klein inkomen. Die moeten ook kunnen blijven sporten en uitgaan. En zelfs de mensen met een modaal inkomen kunnen dat straks niet meer betalen. Het gaat niet om een kunstmatige verlaging van de tarieven, het gaat om een verhoging van de BTW met een factor 2,3 (van 9 naar 21%).
U voelt het vast niet in uw eigen portemonnee, maar wij straks wel.
Ans Krietemeijer
Ananda Yoga
Hilversum

Het voorstel om de BTW te verhogen voor sport, cultuur, media en horeca zal grote gevolgen hebben voor de Nederlander en het verschil tussen arm en rijk alleen maar vergroten. Mensen die het toch wel kunnen betalen, kunnen blijven sporten en uitgaan. En mensen die het nu al krap hebben, kunnen dat straks niet meer met alle gevolgen van dien. We moeten juist aan sport en yoga doen voor onze gezondheid. Dit is een volkomen verkeerde besparing die uiteindelijk zal leiden tot meer uitval van mensen, ziekte, burn-out en dus kosten voor de maatschappij.
Ans Krietemeijer
Ananda Yoga, Hilversum

Wat ik niet goed begrijp van de overheid: het taalniveau van de jeugd gaat achteruit door een gebrek aan leesvaardigheid maar we maken het wel moeilijker en onaantrekkelijker voor iedereen om boeken te kopen. Het abonnement van de bieb zal ook duurder worden aangezien de aanschafkosten van boeken voor hen ook duurder zal worden. We betalen ons blauw aan ziektekosten en wachtlijsten in de zorg blijven maar oplopen maar we maak het duurder voor mensen om aan sport te doen en gezond te worden/blijven. We willen dat kinderen zich breed ontwikkelen naast lezen, schrijven en rekenen maar een bezoek aan het theater of het museum wordt naast het enkele schooluitje nu helemaal onbetaalbare voor mensen met een lager en middeninkomen. En moet niet iedereen een keer kunnen genieten van een hapje buiten de deur of een drankje. Dat hoort toch ook bij het genieten van het leven, mentaal welzijn en een sociaal leven hebben. We ontnemen zo alleen maar nog meer mensen kansen op een succesvol en 'rijk' leven. En laten we eerlijk zijn, met een modaal inkomen begint het onderhand ook knap moeilijk om rond te komen als gezin. En deze categorie komt nauwelijks in aanmerking voor allerlei regelingen dus dat is ook de oplossing niet.

Is deze actie ook bedoeld voor de verhoging van de BTW op fruit. Dat is nl ook een hele belangrijke factor lijkt me. Fruit is voor iedereen van enorm belang om gezond te kunnen blijven leven. Het zou mooi zijn als deze actie dat ook ondersteund.

Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen