Blog

Zzp’er aan het woord: Timz Totaalonderhoud over boekhouding

Timz Totaalonderhoud

In deze nieuwe rubriek interviewen we een zzp’er over een relevant onderwerp. Waar is hij of zij tegenaan gelopen en hoe heeft hij/zij dit opgelost? Wat voor tips heeft de zzp’er voor andere zzp’ers? Wat is de mening over een bepaald onderwerp? Hoe wordt omgegaan met alledaagse praktijken? Al dit soort zaken en meer komen aan bod.

In deze editie van zzp’er aan het woord interviewen we Tim met zijn onderneming Timz Totaalonderhoud. We spraken hem over een relevant onderwerp waar elke zzp’er mee te maken krijgt: de boekhouding.

Over Timz Totaalonderhoud

Wie of wat is Timz Totaalonderhoud?
Ik ben aannemer in de bouw. Ik specialiseer mij in timmer- en schilderwerk en doe projecten in renovatie, onderhoud en verbouw. Daarnaast heb ik een groot netwerk opgebouwd zodat ik ook andere klussen kan aannemen.

Hoe lang bestaat je bedrijf?
Ik ben Timz Totaalonderhoud in 2013 begonnen toen mijn toenmalige werkgever failliet ging door de crisis. Ik had familie die al reeds als zzp’er werkte in de bouw en die gaven mij het vertrouwen om te gaan starten als zzp’er.

Boekhouden

Boekhouden is een van de eerste zaken waar je mee te maken krijgt als ondernemer. Hoe heb jij dit onderwerp beetgepakt toen je ging starten?
Zoals aangegeven had ik familie die reeds ondernemers waren in de bouw. Ik ben toen bij de boekhouder van mijn zwager geweest en heb daar meteen alles opgezet.

Werk je nu nog steeds met diezelfde boekhouder?
Ja. Wel maak ik tegenwoordig ook gebruik van een online boekhoudprogramma. Ik heb deze via jullie website aangeschaft (e-Boekhouden.nl). Ik gebruik dit programma voornamelijk voor het maken van facturen en offertes. Facturen en bonnetjes stuur ik vooralsnog nog steeds door naar mijn boekhouder.

Waarom heb je gekozen om ook een online boekhoudprogramma te gaan gebruiken?
Ik maakte voorheen alles op in Excel en Word. Daar ging nog weleens wat mis. Bijvoorbeeld dat ik vergat de klant aan te passen bijvoorbeeld. Erg slordig. Op jullie website las ik toen over een boekhoudprogramma en ik dacht: “ik probeer het gewoon een keer”. En dat bevalt tot nu toe eigenlijk heel prima. Wat ik ook erg handig vind, is dat ik een betaallink kan toevoegen aan mijn facturen. Mijn klanten vinden dit erg prettig vertellen ze mij. Mijn facturen worden ook nog eens sneller betaald!

Je houdt wel nog steeds je boekhouder aan?
Ja, ik vind dat voor nu nog wel prettig. Wel ben ik begonnen met zelf facturen en bonnetjes in het boekhoudprogramma te boeken. Dit was in het begin wat werk om in te richten maar eigenlijk prima te doen. Als het bevalt dan zeg ik mijn boekhouder misschien wel op. Dat scheelt toch weer zo’n € 100 per maand.

Hoeveel uur besteed je wekelijks aan boekhouden?
Ik denk dat ik elke week wel een paar uurtjes bezig ben met boekhouden. Het is niet mijn favoriete bezigheid maar het hoort er gewoon bij. Daarbij geeft het opstellen en versturen van offertes soms wel weer een goed gevoel. Zeker als je je eigen bedrijf ziet groeien.

Tips voor andere zzp’ers

Wat raad je andere zzp’ers aan op gebied van boekhouden?
Als je start is een boekhouder erg fijn. Je kan gewoon alles over de schutting gooien en erop vertrouwen dat het goed geregeld wordt. Achteraf gezien had ik misschien wel gelijk willen beginnen met een boekhoudprogramma erbij. Dan had ik nu wellicht al afscheid genomen van mijn boekhouder omdat ik dan vanaf de start al gewend was om zelf mijn facturen in de boekhouding te zetten enz. Ook had ik dan fouten kunnen voorkomen met sommige offertes/facturen.

Wil jij ook aan het woord?
Lijkt het je leuk om in de volgende editie te komen van: zzp’er aan het woord? Meld je dan nu aan via info@zzp-nederland.nl en wellicht nemen we contact met jou op voor een volgende editie!

 

Disclaimer: in dit item laten wij de zzp'er aan het woord. Meningen, tips en/of informatie die gegeven wordt, komen niet vanuit ZZP Nederland rechtstreeks en reflecteert dan ook niet de standpunt(en) van ZZP Nederland zelf.

Geplaatst op 26 januari 2022