Verzekering

Ondernemer en pensioen

handen pensioen
Duidelijke uitleg over jouw pensioen
Geen afsluitkosten bij Brand New Day (€ 45,-)
Abonnees betalen € 99 i.p.v. € 299 advies bij JOUW Service

Pensioen en financieel voordeel als abonnees van ZZP Nederland

Tijdens je werkzame periode als zzp’er wil je leuk leven, maar na het bereiken van jouw pensioendatum wil je ook nog genieten. Daar heb je geld voor nodig. Je kunt een flinke spaarbuffer opbouwen ter aanvulling op de AOW. Het nadeel hiervan is dat de Belastingdienst hier ook een graantje van meepikt. Je kunt ook kiezen voor het opbouwen van vermogen met een bancaire lijfrente via bijvoorbeeld Brand New Day of JOUW. Wat hier de voordelen van zijn, zullen wij jou haarfijn uitleggen.

Hoe pensioen op te bouwen als zzp'er

 • Zzp' ers regelen alles zelf, ook hun inkomen voor later;
 • Zzp'ers hebben geen werkgever, dus geen pensioenopbouw via een collectieve regeling;
 • Pensioen opbouwen staat vaak niet hoog op to do list maar is wel heel belangrijk;
 • Hoe vroeger je begint, hoe minder je zelf hoeft in te leggen (keuze: sparen vs. beleggen maar hoe jonger je bent, hoe logischer beleggen is). Dankzij de functionaliteit ‘automatische risicoafbouw’ kun je bij Brand New Day heel makkelijk het risico afbouwen als je meer richting je pensioendatum komt;
 • Er is een keuze tussen vermogen opbouwen in box 1 (met fiscaal voordeel) vs box 3 (meer vrijheid);
 • Veel zzp'ers zijn zich niet bewust van de vele fiscale voordelen maar de Belastingdienst doet echt een mooie duit in het zakje, je mag je inleg aftrekken via je belastingaangifte en het geld op je speciale pensioenrekening telt niet mee voor de vermogensbelasting;
 • Het geld op een pensioenrekening staat wel echt vast tot je pensioen, maar dat is juist de bedoeling;
 • Tegen de tijd dat je het geld van je pensioenrekening laat uitkeren, moet je wel weer belasting betalen maar dat is een lager tarief;
 • Om te berekenen hoeveel je mag storten van de Belastingdienst, kun je makkelijk je jaarruimte berekenen via Jaarruimte berekenen | Brand New Day of via onze tool Finsave.

Zodra je met pensioen gaat is de AOW-uitkering een mooi basisinkomen. In de meeste gevallen is deze uitkering wel lager dan het inkomen dat je als zzp’er verdiende. Om deze daling in inkomen zoveel mogelijk op te vangen, is het verstandig om al op tijd te beginnen met het opbouwen van een reservevermogen. Een mooie aanvulling op je AOW. 

Wij zijn een samenwerking aangegaan met Brand New Day waarbij via de speciale pagina voor abonnees van ZZP Nederland er een aantrekkelijk voordeel geboden wordt.

Wist je dat?

Uit recent onderzoek van Brand New Day blijkt dat:

 • Maar 34% heel gericht aan het toewerken is naar hun pensioeninkomen;
 • Meer dan de helft (60%) zegt de AOW-uitkering als belangrijkste bron te zien;
 • Maar liefst 60% van de mogelijkheid weet om fiscaal vriendelijk geld opzij te zetten voor later maar het merendeel het niet doet;
 • Veel zzp'ers 3 jaar nadat ze voor zichzelf zijn begonnen nog steeds niets hebben geregeld voor zijn of haar pensioen.

Alle Nederlanders hebben recht op een AOW-uitkering, maar reken jezelf niet rijk. Het is namelijk slechts een percentage van het minimumloon waar je recht op hebt. Zonder een aanvullend pensioen val je na je pensionering waarschijnlijk flink terug in inkomen. Dat is wat je juist niet wilt nadat je vele tientallen jaren hard hebt gewerkt. Gelukkig hoeft dat ook niet. Je kunt namelijk relatief ongemerkt een aanvullend vermogen opbouwen.

De Belastingdienst draagt ook nog eens bij aan de opbouw. Omdat wij pensioenopbouw voor zzp’ers belangrijk vinden, hebben wij de samenwerking gezocht met twee gerenommeerde partijen op dit vlak, namelijk Brand New Day en Wijs & van Oostveen.

ZZP Nederland geeft geen pensioenadvies

Daarom zijn wij een samenwerking aangegaan met Jouw Lijfrente en Brand New Day. Als je meer wilt weten dan kun jij je bij deze partijen melden. ZZP Nederland geeft zelf geen pensioenadvies. Brand New Day is een zogeheten execution only product, je sluit dit pakket zelf online. Wijs & van Oostveen kan je voorzien van advies. Onze leden betalen slechts € 99 i.p.v. € 299 voor dit advies. Let wel, er wordt alleen advies gegeven over de producten van Wijs en van Oostveen en dus geen volledig onafhankelijk advies. 

Van inzicht naar oplossing

Om zaken goed te regelen is allereerst inzicht nodig. In je huidige situatie maar ook wanneer je bijvoorbeeld stopt met werken of (tijdelijk) niet meer kan werken. Hiervoor biedt ZZP Nederland een omgeving genaamd Finsave waar je precies dat kunt doen. In een paar klikken kun je zien hoe je ervoor staat en of actie nodig is. Benieuwd naar deze omgeving? Plus en Premium leden krijgen gratis toegang. 

Alles over Finsave

Wat heb je aan een lijfrente ter aanvulling op het pensioeninkomen?

Zolang je nog niet met pensioen bent, stort je bedragen in je lijfrente. De inleg is onder voorwaarden aftrekbaar van het inkomen. Op een geblokkeerde bankrekening staat het geld te renderen tot je met pensioen gaat. Het saldo opgebouwd op jouw pensioendatum gebruik je vervolgens voor het aankopen van een periodieke lijfrente-uitkering. Je krijgt bijvoorbeeld 20 jaar lang maandelijks een bedrag gestort van € 500. De uitkering is weer belast.

Het voordeel van lijfrentekapitaal?

Op drie manieren krijg je belastingvoordeel bij het opbouwen van een lijfrentekapitaal. Ten eerste kun je het ingelegde bedrag opgeven bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Van de inleg krijg je een deel terug van de Belastingdienst. Je krijgt ook belastingvoordeel doordat je over het gevormde vermogen op de geblokkeerde rekening geen belasting hoeft te betalen. Je betaalt er dus geen vermogensrendementsheffing over. Dat zou je wel betalen als je zonder fiscaal voordeel spaart voor je pensioen. Ten derde heb je het voordeel van het belastingtarief. De uitkering is uiteindelijk weer belast, maar de heffing na je pensioendatum is gemiddeld lager dan het fiscaal voordeel vóór je pensionering.

Extra voordeel bij arbeidsongeschiktheid

Je hebt nog een extra voordeel. Als je arbeidsongeschikt raakt, kun je eerder over het opgebouwde kapitaal beschikken. Uiteraard is dit geen vervanging van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Voor het goed verzekeren van het risico van het arbeidsongeschikt raken, adviseren wij aan om een AOV af te sluiten afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Onze adviseurs vertellen jou er graag meer over.

Extra voordelig instappen in een bancaire lijfrente

Voor onze leden hebben we met Brand New Day afspraken gemaakt om voordelig in te stappen. Bij het afsluiten van een bancaire lijfrente betaal je via ZZP Nederland geen afsluitkosten. Dit geeft jou een besparing van €45. 

Op deze pagina