Pensioen

Het begint met inzicht

financieel inzicht

Om te bedenken wat je wilt en kunt regelen voor je oude dag zal je moeten beginnen met inzicht creëren voor jezelf. Hoe sta je er nu voor en wanneer je met pensioen gaat? En wanneer wil je eigenlijk met pensioen? Heb je al zaken geregeld, bijvoorbeeld via een oud werkgever of verzekering? Dit zijn allemaal vragen die zult moeten beantwoorden om de juiste acties te ondernemen.

Creëer financieel inzicht

Start met het creëren van financieel inzicht. Een erg handige tool hiervoor is Finsave.  Je synchroniseert binnen enkele klikken gegevens van diverse overheidsinstanties en ziet eenvoudig en snel hoe je ervoor staat. Bekijk hieronder het filmpje hoe je via Finsave kan bekijken hoe je ervoor staat, wat je inkomensdaling is bij AOW-leeftijd en hoeveel je moet inleggen om te komen tot het gewenste pensioen. Een andere optie is om in te loggen via DigiD op mijnpensioenoverzicht.nl Hier kun je terugzien hoeveel pensioen je ontvangt wanneer je de AOW leeftijd hebt bereikt. Je vind hier echter niet terug hoeveel je moet inleggen om te komen tot een bepaalde maandelijkse uitkering. 

Externe video URL

Inkomsten en uitgaven

Wat helpt is om je inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken voor jezelf. Welke van deze inkomen en kosten lopen door nadat je met pensioen gaat? Sommige kosten komen wellicht te vervallen, zoals hypotheekkosten, en sommige kosten worden wellicht lager. Hetzelfde geldt voor je inkomen. Daarbij kan het zo zijn dat er nieuwe uitgaven bijkomen, immers wil je gaan genieten van je oude dag.  Het is verstandig om je uitgaven mee te nemen in de berekening hoeveel je straks aan pensioen wilt hebben. Binnen de tool Finsave kun je jouw uitgaven en inkomsten kwijt. Wat handig is, is dat er automatisch rekening wordt gehouden met een verlaging van sommige kosten wanneer je met pensioen gaat (volgens Nibud). Tot slot geven banken steeds meer tools om inzicht te krijgen in je uitgaven en inkomsten op basis van je banktransacties. 

Jaarruimte berekenen

Er zijn regels verbonden aan hoeveel je fiscaal vriendelijk mag gebruiken voor je oude dag. Dit wordt de jaarruimte genoemd. In het nieuwe pensioenakkoord is afgesproken dat deze jaarruimte flink wordt opgehoogd (van 13,3 naar 30%). Dit betekent dat je als zelfstandig ondernemer meer maandelijks opzij kan zetten wat erg relevant is voor ondernemers die op latere leeftijd pas beginnen (zij moeten immers meer wegleggen per maand). Via sommige aanbieders van lijfrente oplossingen kun je jouw jaarruimte berekenen. Je kan hiervoor ook de tool Finsave voor gebruiken. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe dit werkt. 

Externe video URL

Aanvullend pensioen regelen

Heb je alles in kaart? Dan kun je jouw aanvullend pensioen regelen. ZZP Nederland heeft afspraken gemaakt met onderstaande drie partijen. Uiteraard kun je ook zelf de markt verkennen voor een passende oplossing of een onafhankelijk adviseur inschakelen. 

Regel zelf online een pensioenrekening. Mooi rendement tijdens de opbouwfase met een gegarandeerde uitkering.
Een lijfrente met advies (tijdelijk gratis!) van een adviseur van JOUW Service. Of open zelf direct je rekening. Uniek is dat er ook in de uitkerende fase wordt belegd.
Je kunt zelf op een slimme manier je pensioen regelen door te beleggen mét fiscaal voordeel. Geen inlegverplichting en je hoeft geen beleggingsexpert te zijn.

Lees verder

We hebben allemaal van pensioen gehoord, maar wat is het nu eigenlijk? En wat ontvang jij als zelfstandige straks?
Wat zijn de mogelijkheden en wat past het best bij jou?
Op deze pagina