Pensioen

Aanvullend pensioen regelen

Financieel inzicht

Als zelfstandig ondernemer kun je doorgaans alleen rekenen op een AOW. Veel ondernemers kunnen hier niet van rondkomen als zij met pensioen gaan. Het is dus verstandig om iets aanvullends te regelen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Wat bij jou past, dat bepaal je zelf! 

Belastingvoordeel

Er zijn fiscaal aantrekkelijke manieren om vermogen voor je oude dag op te bouwen. Wanneer je namelijk geld opzij zet via onderstaande manieren in Box 1 mag je jouw inleg (tot het maximum van jouw jaarruimte) aftrekken bij de inkomstenbelasting. Dit levert al gauw een mooi belastingvoordeel op dat je niet krijgt wanneer je jouw geld op een reguliere spaarrekening zet (waar de rentes ook nog eens historisch laag zijn). Ook betaal je geen belasting over het opgebouwde vermogen (vermogensrendementsheffing). Je betaalt belasting over de uiteindelijke uitkering wanneer je de AOW gerechtigde leeftijd hebt bereikt. Vaak is het zo dat je tijdens je pensioen in een lagere belastingtarief valt waardoor het voordeel ontstaat. 

Hoe kun je een aanvullend pensioen opbouwen?

Ruwweg kun je de mogelijkheden verdelen in twee groepen. Op basis van Nederlandse belastingregels kun je aanvullen pensioen opbouwen in box 1 en box 3. In box 1 bouw je een vermogen op met fiscaal voordeel maar staat het vermogen vast tot je pensioendatum (je betaalt boeterente als je het eerder opneemt). In box 3 heb je het fiscaal voordeel niet, maar je krijgt er flexibiliteit voor terug, je kunt immers altijd bij je geld. Bij vermogensopbouw in box 3 kun je denken aan beleggen via een beleggingsrekening of sparen op een spaarrekening. Vermogen investeren in een beleggingspand is ook een manier om vermogen door te schuiven naar de toekomst. In box 3 kun je op verschillende manieren vermogen vormen, maar het is niet specifiek gericht op een pensioeninkomen.

Opties vermogensopbouw Box 1

In box 1 kun je kiezen voor de volgende opties:

 • Opbouwen van een vermogen in een lijfrente
 • Het vormen van een Fiscale oudedagsreserve
 • Deelnemen aan een (verplichte) pensioenregeling

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen een verzekering, banksparen en beleggen. Je kunt bijvoorbeeld maandelijks een bedrag storten bij een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling.

  Er zijn verschillen tussen de drie vormen die in onderstaande tabel worden getoond. Zo belegt een verzekeraar met jouw geld en ontvang je een (gegarandeerde) uitkering. Bij banksparen krijg je een rente (vast of variabel). Via een beleggingsinstelling is het mogelijk om je inleg te beleggen in beleggingsfondsen en ontvang je rendement op het ingelegde vermogen. 

  Lijfrenteverzekeringen kennen doorgaans hogere kosten en een verplichte inleg. Een ander nadeel van een lijfrente via een verzekeraar is dat het opgebouwde vermogen bij overlijden soms in handen van de verzekeraar komt en dus niet jouw nabestaanden (vaak is dit overigens wel apart bij te verzekeren maar betekent dus extra kosten). Dit is niet het geval bij een lijfrente op basis van banksparen of beleggen.

  Bij een bank of beleggingsinstelling bouw je een kapitaal op waarmee je op je pensioendatum een uitkering kunt aankopen. De stortingen zijn onder voorwaarden aftrekbaar en de uitkeringen worden weer belast. Door een lagere belastingheffing na jouw pensionering, kun je een fiscaal voordeel behalen. (Dit is het geval wanneer je bij pensionering in een lager belastingtarief valt, wat vaak het geval is).

  Met de pensioenrekening van Brand New Day en JOUW lijfrente kun je lijfrente opbouwen op basis van beleggen. Ben je benieuwd hoe dit opbouwen werkt en wat de mogelijkheden zijn binnen dergelijke rekeningen? Bekijk dan de informatie van deze partijen. We hebben bij beide partijen een mooie korting geregeld. 

  Lees meer over banksparen op deze pagina.

  Voor de inkomstenbelasting kun je een reserve vormen binnen je onderneming. Je reserveert in dat geval een deel van de winst voor de toekomst. Over dit deel van de winst reken je niet af met de Belastingdienst. Het geld blijft in de onderneming tot je pensioendatum. Zodra je met pensioen gaat kun je de Fiscale oudedagsreserve gebruiken voor het aankopen van een lijfrente-uitkering. Over de uitkeringstermijnen reken je af. Een nadeel is wel dat je voor jouw pensioenopbouw afhankelijk bent van jouw onderneming. In de miljoenennota van 20 September 2022 is terug te lezen dat het kabinet voet bij stuk houdt en overgaat tot afschaffing van de FOR. Lees daar hier meer over. 

  Voor zzp’ers is het mogelijk om de pensioenregeling van een voormalige werkgever voort te zetten. Daar zitten haken en ogen aan en er geldt een maximale duur van 10 jaar dat je de premie mag aftrekken van de belasting. Je kunt als zzp'er ook onder een verplichte pensioenregeling vallen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor schilders, dierenartsen en verloskundigen.  

  Afhankelijk van jouw aantoonbaar pensioentekort ontstaat er jaarruimte. De jaarruimte is het bedrag dat jij maximaal mag aftrekken bij de inkomstenbelasting. Het is dus verstandig om niet meer dan dit bedrag in te leggen omdat je hier geen belastingvoordeel meer over haalt. Je kunt deze jaarruimte berekenen via onze tool Finsave of handmatig via de hulp van de belastingdienst.

  De reserveringsruimte is de onbenutte jaarruimte van de afgelopen 7 jaar.

  Flexibel pensioen opbouwen en meer zekerheid tijdens de uitkerende fase omdat er dan niet meer met je geld wordt belegd maar gespaard. Je opent zelf online je rekening. Als ZZP Nederland lid betaal je geen afsluitkosten t.w.v. € 45!
  Bij JOUW Lijfrente wordt je inleg belegd. Dat geeft uitzicht op meer lijfrentekapitaal. Leden van ZZP Nederland krijgen tijdelijk kosteloos advies van JOUW Service t.w.v. €299 én betalen dit hele jaar geen aankoopkosten.
  Je kunt zelf op een slimme manier je pensioen regelen door te beleggen mét fiscaal voordeel. Geen inlegverplichting en ZZP Nederland leden betalen 12 maanden lang geen administratiekosten!

  Sparen, beleggen of verzekeren binnen de pensioenregels 

  In onderstaand overzicht vind je de mogelijkheden terug met de verschillen tussen de opties. 

    Inleg Risico en rendement Kosten Bij overlijden
  Lijfrente op basis van banksparen Flexibele inleg mogelijk, geen financiële verplichting

  Laag risico, laag rendement

  Alleen administratiekosten

  Erven jouw nabestaanden de volledige waarde van de opgebouwde lijfrente.
  Lijfrente op basis van beleggen

  Flexibele inleg mogelijk, geen financiële verplichting

  Hoger risico, hoger rendement

  Administratiekosten en kosten vermogensbeheer of beleggingsfondsen

  Erven jouw nabestaanden de volledige waarde van de opgebouwde lijfrente.
  Lijfrente op basis van verzekering

  Geen flexibele inleg, premie staat vast.

  Verzekerde opbrengst, omgezet in levenslange uitkering

  Kunnen aanzienlijk verschillen. 

  Kan de waarde van de lijfrente volledig of gedeeltelijk vervallen aan de verzekeraar. 

  Het kan verwarrend zijn dat verzekeraars ook bancaire producten kunnen aanbieden en banken ook beleggingsproducten en/of verzekeringen. Kijk dus goed naar het product wat er wordt aangeboden en niet zo zeer naar de aanbieder. 

  Aanvullend pensioen opbouwen en laten uitkeren 

  Pensioen volgens de Nederlandse belastingregels bestaat in principe uit twee fases, namelijk de opbouw- en de uitkeringsfase. In de opbouwfase leg je (periodiek) een bedrag in totdat het moment je met pensioen gaat. Als het goed is groeit het vermogen door rente of rendement. Na de opbouwfase laat je het opgebouwde vermogen door een erkende financiële instelling (verzekeraar, bank of beleggingsinstelling) omzetten in een periodieke uitkering. De periodieke uitkering ontvang je vervolgens voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 10 of 15 jaar, afhankelijk van jouw voorkeur. De instelling houdt belasting en premies in, je ontvangt dus een netto-uitkering.  

  Tussentijds afkopen

  Het is mogelijk om het opgebouwde vermogen tussentijds op te nemen zonder aan de spelregels van de fiscus te voldoen. Dat noemt men dan afkopen. Je betaalt dan niet alleen de reguliere belastingtarieven maar ook een revisierente van 20%. Dat wil je natuurlijk vermijden. Wel is het mogelijk om geld op te nemen bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Je betaalt in dat geval geen revisierente. Het opnemen is in dat geval alleen mogelijk in de opbouwfase (je kunt geen extra geld opnemen in de uitkeringsfase) en er zijn voorwaarden van toepassing.

  Manieren van vermogensopbouw in box 3

  Het voordeel van sparen of beleggen in box 3 is dat je flexibel bent. Je kunt een opgebouwd vermogen ook anders besteden als jou dat beter uitkomt. Deze flexibiliteit is ook gelijk een nadeel. Het is verleidelijk om geld dat bestemd is voor jouw oudedag toch anders te besteden. Een ander nadeel is dat deze vermogensopbouw in box 3 ook meetelt voor de jaarlijkse vermogensrendementsheffing. Wel geldt er per belastingplichtige een vrijstelling van €57.000 (in 2023). Een ander nadeel van opbouwen in Box 3 is dat jouw geld niet wettelijk beschermd is. Bij faillissement van jouw bedrijf of schuldeisers kan je het geld dus kwijtraken (tenzij je een BV hebt). 

  Overweging: Wil je starten met sparen voor je pensioen maar weet je niet goed hoeveel je kunt missen? Dan zou je kunnen starten met vermogensopbouw in box 3. Mocht je erachter komen dat je maandelijks te veel inlegt kun je altijd nog bij het geld. Als je na bijvoorbeeld 1 jaar nog steeds goed kan rondkomen en niet aan het weggezette geld hebt moeten snoepen, weet je wat je kan wegzetten in box 1.

  Overweging 2: Denk je erover om eerder te stoppen met werken of wellicht op den duur minder wilt gaan werken? Besef je dan dat je pas een uitkering ontvangt vanuit het opgebouwde vermogen in Box 1 vanaf de AOW-leeftijd. Je zou daarom kunnen overwegen om ook een potje op te bouwen in Box 3 waarmee je de periode tot aan de AOW-leeftijd zou kunnen overbruggen. 

  Via onze partners kun je ook een box 3 beleggingsrekening openen.

  BrandNewDay

  JOUW Lijfrente 

  Verschillen Box 1 en Box 3 in het kort

  Box 1

  • Je betaalt geen vermogensrendementsheffing over je saldo. Je betaalt natuurlijk wel belasting over je latere uitkering (inkomen).
  • De maandelijkse inleg of premie voor lijfrente is aftrekbaar bij de inkomstenbelasting (tot het maximum van je jaarruimte)
  • Het geld is bestemd voor aanvullend pensioen en staat vast tot aan de uitkeringsdatum (AOW leeftijd). De uitkeringsduur is minimaal 5 jaar. 
  • Je pensioenvermogen is wettelijk beschermd tegen schuldeisers, beslag en faillissement
  • Mocht je ooit bijstand aanvragen, dan telt het pensioen niet mee in de vermogenstoets.

  Box 3

  • Je kunt tussentijds ook geld opnemen voor andere doeleinden dan pensioen
  • Je inleg op een spaar- of beleggingsrekening is niet aftrekbaar
  • Je betaalt jaarlijks vermogensrendementsheffing in box 3
  • Je geld is niet “beschermd” tegen schuldeisers en faillissement van jouw eenmanszaak.

  Alternatieve inkomstenbronnen na AOW leeftijd

  Er zijn ook nog andere manieren om te zorgen voor een goed pensioen. Bijvoorbeeld door te kijken naar alternatieve inkomstenbronnen. We zetten een aantal vaak voorkomende op een rij.

  Verkoop onderneming
  Hoewel dit logisch en aantrekkelijk klinkt, is de realiteit dat dit voor zzp'ers vaak geen optie is. Immers ben JIJ je onderneming en als jij wegvalt dan blijft er doorgaans weinig over. Het verkopen van een klantenbestand moet verder niet overschat worden. 

  Huurpenningen
  Misschien bezit je op dit moment een zakelijk pand zoals een kantoor, opslag unit of garagebox etc. Wanneer je deze (grotendeels) hebt afbetaald kun je het pand aanhouden en verhuren wanneer je stopt met werken. Het risico hierbij is wel dat je niet weet voor welk bedrag je straks kan verhuren. Ook bestaat er een risico op leegstand omdat het lastig blijkt een huurder te vinden. 

  Blijven werken na pensioenleeftijd
  Wellicht een open deur maar je kan er altijd voor kiezen om door te blijven werken na je AOW-leeftijd. Uiteraard kun je dit niet eindeloos blijven doen dus is dit eigenlijk geen duurzame oplossing. Mocht je echter onwijs veel plezier in het werk houden en graag willen doorwerken na je AOW-leeftijd en je bent hiertoe in staat dan kun je hier wel mee rekening houden bij de berekening wat je nodig hebt aan aanvullend pensioen. 

  Overwaarde woning
  De overwaarde in de eigen woning kun je deels ook gebruiken voor het aanvullen van je inkomen na pensionering. Je kunt bijvoorbeeld een hypotheek op het huis vestigen en zo een deel van de overwaarde opnemen. Wel blijkt in de praktijk dat de bank niet altijd bereid is tot het verstrekken van (extra) hypothecair krediet als je bijna je AOW-leeftijd bereikt. Je kunt je dus afvragen of dit een solide alternatief is voor pensioenopbouw.

  Begin vroeg in je carrière met de opbouw van pensioen

  Een aanvullend pensioen opbouwen is goed betaalbaar als je vroeg begint. Vanaf je 30ste hoef je relatief weinig geld opzij te zetten om vanaf je 68ste een goed pensioeninkomen op te bouwen. Vanaf je 40ste beginnen zorgt al voor een zwaardere maandelijkse last. Vanaf je 60ste kun je nog maar een kleine aanvulling opbouwen. Een volwaardig pensioen opbouwen moet je echt voldoende tijd voor nemen. Het voordeel van vroeg beginnen is dat je 'rente op rente' ontvangt. Hoe eerder je hiermee begint, hoe groter het voordeel. Dit geldt zeker voor beleggen waarbij het rendement op langere termijn doorgaans een stuk hoger ligt. Besef wel dat het risico bij beleggen groter is dan bij sparen. Je kunt je inleg of een gedeelte hiervan verliezen.

  ZZP Nederland bemiddelt niet en geeft geen advies inzake pensioen

  De adviseurs van ZZP Nederland Verzekeren helpen je graag met ZZP Verzekeringen maar geven geen advies en/of bemiddelen niet in pensioenproducten. Heb je behoefte aan advies over lijfrente? JOUW service geeft advies over de mogelijkheden om te beleggen voor je lijfrente met de producten van JOUW. Als lid van ZZP Nederland betaal je een gereduceerd tarief van € 99 (regulier €299) voor het advies. Liever onafhankelijk advies? Neem dan contact op met een pensioenadviseur. 

  Lees verder

  Op deze pagina