Ledenvoordelen

Voordelige zakelijke fietslease voor zelfstandigen

Voordelige zakelijke fietslease ZZP

Zelfstandige kunnen als eigen baas voordelig een fiets van de zaak leasen, door een belastingvoordeel. Dat betekent dat jij voor een vast maandelijks bedrag inclusief verzekering en onderhoud een fiets kan leasen, met vrije keuze uit alle types en merken.

 • Geen grote uitgave, je betaalt in termijnen 
 • Met lease gemiddeld 35% besparing op de winkelprijs van de fiets 
 • Verzekering, onderhoud en 24/7 pechhulp zijn inbegrepen 
 • Geen verplichte 10% km-registratie zoals bij een zakelijke koop 
 • Aanmelden bij Lease a Bike is kosteloos 
 • €25,- korting voor leden van ZZP Nederland op de leasekosten

Fiscale regelingen van zakelijke lease voor ZZP 

Als zzp-er mag je de leasekosten tot zakelijke kosten rekenen, waardoor je dit van je jaarlijkse winst mag aftrekken. Dit levert belastingvoordeel op. Daarnaast hoef je geen grote uitgave in één keer te doen, zodat je meer ruimte hebt om te investeren in andere zaken. Wil je als zzp-er doorfietsen na de leasetermijn? Dat kan. Je kan de leasefiets voor circa 20% van de verkoopprijs overnemen. Door een fiets te leasen bespaar je gemiddeld 35% ten opzichte van privé aanschaf. 

De financiën rondom de fiets van de zaak voor een zzp-er zijn overzichtelijk: met zakelijke fietslease werk je aan de hand van 7% bijtelling en hoef je geen administratie bij te houden over kilometers.

Exclusieve korting voor jou als lid!

Speciaal voor jou als lid van ZZP Nederland profiteer je van €25,- korting op je leasekosten. Na de betaling van je eerste maandtermijn wordt de korting verwerkt door middel van een eenmalige kickback van €25 vanuit Lease a BikeHieronder kun je eenvoudig jouw maandbedrag en besparing berekenen en kun je meteen gebruik maken van het voordeel. 

Bereken hier jouw maandbedrag en besparing

Via onderstaande calculator bereken je eenvoudig wat een fiets leasen jou als zzp’er maandelijks kost en zie je wat je bespaart ten opzichte van een privé aankoop. 

Hoe werkt Lease a bike?

Aanmelden bij Lease a bike is kosteloos. Je betaalt alleen leasekosten voor de fiets. Het proces van aanmelden is als volgt:

Vul het aanmeldformulier in met je bedrijfsgegevens. Na je registratie doen wij nog een kredietcheck. Binnen enkele werkdagen ontvang je de uitslag per mail.

Na goedkeuring van je aanmelding ontvang je onze samenwerkingsvoorwaarden waarmee je digitaal akkoord gaat. Ben je akkoord gegaan? Dan wordt je bedrijf toegevoegd aan ons platform.

Je kan nu jouw droomfiets gaan uitzoeken bij de lokale fietsenwinkel! Hier wordt het leasecontract opgesteld en per mail naar je verstuurd. Alles in orde? Dan kan je het leasecontract digitaal ondertekenen en de fiets meenemen.

Geen nood, wij hebben dit voor jou geregeld. Een real-time overzicht op ons digitaal platform geeft je alle benodigde informatie voor jouw administratie.

Alles wat een zelfstandige moet weten over fietslease 

Het fietsplan en hoe het werkt, leggen we hieronder in het kort uit: 

1. Je kiest bij de fietsenwinkel (of online) je fiets uit. Alle type fietsen zijn mogelijk in de lease. Oftewel, een stadsfiets, e-bike, (e-)bakfiets, racefiets, mountainbike of speed-pedelec. 

2. Vervolgens sluit je met ons een leasecontract af en stelt de fiets ter beschikking aan jezelf. 

3. De leasekosten mag je opvoeren als zakelijke kosten, wat belastingvoordeel oplevert. 

4. Je betaalt 7% bijtelling over de consumentenadviesprijs. Omdat woon-werkkilometers worden gezien als privékilometers, moet er bijtelling worden betaald. Hierdoor kent de leasefiets geen 0%-tarief. 

5. Er is geen vastgesteld minimum bepaald voor gebruik bij woon-werkverkeer. De leasefiets mag dus ook volledig privé worden gebruikt. Wanneer je een fiets zakelijk koopt ben je verplicht 10% van ritten voor woon-werkverkeer te gebruiken en te registreren. 

6. Een leasefiets kan gewoon worden gecombineerd met een leaseauto, privé auto of ov-kaart. 

7. De dagen dat je de fiets niet voor woon-werkverkeer gebruikt kan je een netto reiskostenvergoeding blijven declareren. 

8. De maximale btw-aftrek voor de leasefiets is over een waarde van € 749 (€ 130 btw) per 36 maanden, dit moet worden meegenomen (aan het einde van het jaar) in de btw-afdracht. 

9. De leasefiets is niet te combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) of de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), omdat het gaat om operational lease. Daarnaast zal je op je zaak een BKR-registratie aangaan. 

10. Accessoires, zoals een helm of slot, mogen worden meegenomen in de lease. Voor accessoires die niet behoren tot de consumentenadviesprijs gelden de normale loonheffingsregels. 

11. Na 36 maanden kan je de fiets overnemen voor een gunstig tarief van circa 20% van de aanschafprijs. Dit is geen verplichting. Je kan de fiets ook weer inleveren en/of weer een nieuwe fiets leasen.

Als zzp'er een fiets van de zaak kopen, privé of zakelijk leasen? 

Of je als zzp'er een fiets (zakelijk) wil kopen of zakelijk of privé wil leasen, is aan jou. De belastingdienst heeft hier verschillende regelingen voor. Je vindt de voor- en nadelen hieronder opgesomd:

Fiets (zakelijk) kopen Fiets privé leasen Fiets zakelijk leasen
 •  De fiets is jouw volledige eigendom 
 •  Je mag de kosten opvoeren als bedrijsvermogen (mits 10% van het gebruik zakelijk is).
 •  Je moet het aankoopbedrag in één keer neerleggen 
 •  Service, onderhoud en verzekering zijn aparte kostenposten 
 • Je maakt geen gebruik van het inkoopvoordeel van een leasemaatschappij 
 • Je bent verplicht 10% van de ritten voor woon-werkverkeer te gebruiken en moet dit registreren
 • Vast maandtarief, geen grote uitgave in één keer
 • All inclusive service, verzekering en pechhulp
 • Geen impact op kilometervergoeding
 • Geen fiscaal voordeel
 • Niet altijd een optie om de fiets over te nemen
 • Vast maandtarief, geen grote uitgave in één keer
 • All inclusive service, verzekering en pechhulp
 • Fiscaal voordeel van zo’n 20-35% t.o.v. privé aankoop/lease
 • Fiets overkopen voor circa 20% aan het einde van het contract van 36 maanden

Over Lease a Bike 

Wij zijn Lease a Bike geboren uit liefde voor mensen en fietsen. Opgericht door mobiliteitsaanbieder Pon om het leasen van fietsen voor bedrijven zo toegankelijk mogelijk te maken. Onze missie? Heel werkend Nederland inspireren en activeren om op hun droomfiets te stappen. Met Lease a Bike regel je gratis en snel een leasefiets. Zo heb hebben jij de keuze uit een breed scala aan fietsen bij 1.500+ aangesloten fietsenwinkels. Van e-bike, racefiets, bakfiets tot speed-pedelec. Over de administratie hoef je geen zorgen te maken, Lease a Bike biedt een volledig digitaal en geautomatiseerd platform. Al ruim 10.000 tevreden bedrijven gingen je voor. Wij staan voor je klaar. Great minds lease a bike.

Welke fiets van de zaak neem jij?

Keuze uit alle typen fietsen van ruim 350+ merken, waaronder:

logo's fietsenmerken
Op deze pagina