ZZP en Parttime in loondienst

Als u overweegt om vanuit loondienst te starten als ZZP’er, dan biedt het parttime ondernemerschap goede mogelijkheden. Als ZZP’er heeft u dan nog voor een deel een inkomen uit loondienst en de rest van de tijd kunt u gebruiken voor het opbouwen van een eigen bedrijf. Als het eigen bedrijf dan begint te groeien, kunt u alsnog uw loondienstverband beëindigen. Het ondernemersrisico is op deze manier een stuk kleiner en overzichtelijker.


Enkele punten voor de start als ZZP'er:

  • Uw huidige werkgever zal niet blij zijn als u voor uw eigen bedrijf exact hetzelfde werk gaat doen als in loondienst. Uw werkgever zal dat ongetwijfeld zien als concurrentie. Overleg dit altijd met uw werkgever en kijk ook even of u een concurrentiebeding in uw contract heeft staan voordat u daadwerkelijk start.
  • Als parttime ondernemer heeft u dezelfde verplichtingen als een fulltime ondernemer. Dat betekent dat u zelf helemaal verantwoordelijk bent voor wat u doet. Zorg ook voor een aansprakelijkheidsverzekering.
  • U dient ook als parttime ondernemer ingeschreven te staan bij de kamer van Koophandel en bij de Belastingdienst.
  • U dient een administratie bij te houden en te zorgen voor een tijdige BTW-aangifte.
  • Als parttime ondernemer heeft u meestal geen recht op de Zelfstandigenaftrek omdat u niet het daarvoor benodigde aantal uren (1225 per jaar) aan uw bedrijf kunt besteden. Dit is een (klein) fiscaal nadeel waardoor u wat meer inkomstenbelasting zult moeten betalen.
  • Als u voor een groot deel afhankelijk bent van uw inkomen als ondernemer overdenk dan ook eens of een Arbeidsongeschiktheidsverzekering wenselijk is.
  • Leg uw opdrachten en afspraken goed vast, bijvoorbeeld met modelovereenkomsten, daarmee schept u duidelijkheid en voorkomt u problemen achteraf.

Verder staat niets u in de weg om een gemakkelijke start te maken als ZZP’er. Zoals gezegd is de start wat veiliger maar het zal ook wat meer tijd kosten om een volledige klantenkring op te bouwen.

Goede voorbereiding is de beste start

Zorg dat u goed beslagen ten ijs komt. Op deze website staat heel veel informatie over ondernemen als ZZP’er, doe daar iets mee. U kunt zich ook aansluiten bij ZZP Nederland voor slechts € 22,50 per jaar, daardoor verzekert u zich van alle steun en diverse collectieve voordelen.

Aanmelden bij ZZP Nederland

Deel deze pagina: