5 opties om als zzp’er later zonder geldzorgen te zitten

Financiën

Als zzp’er kun je niet vroeg genoeg beginnen met nadenken over later. Want aangezien jij jouw eigen werkgever bent, bouw je niet automatisch pensioen op. Daarom is het verstandig om hier al op tijd over na te denken. En ook als je auto stuk gaat of er ineens iets anders vervangen moet worden, is het fijn als er ergens nog een potje met geld is. Maar hoe kun je dit potje voor later het beste garanderen? Wij zetten 5 opties op een rij.

Geld voor later: pensioenschijf van 5

Om ervoor te zorgen dat je er later warmpjes bij kunt zitten, kun je verschillende dingen doen. Wij zetten vijf mogelijkheden voor je onder elkaar: doorwerken, overig vermogen opbouwen, lijfrente, het werknemerspensioen en de AOW. Benieuwd welke optie het beste is voor jouw situatie? Lees gauw verder.

1. Doorwerken na pensioen

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om door te werken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Op die manier blijf je nog lekker actief bezig en heb je minder pensioengeld nodig. Daarentegen kun je het ook als een nadeel ervaren dat je langer moet blijven werken. En wat als er iets gebeurt waardoor je eerder moet stoppen met werken? Dan stopt het potje ineens met groeien en moet je van minder geld rond zien te komen.

2. Overig vermogen

Sparen voor later

Sparen is over het algemeen redelijk risicovrij, ten opzichte van andere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld beleggen. Dankzij het Depositogarantiestelsel (DGS) ben je verzekerd tot een maximum van € 100.000 per rekeninghouder per bank. Maar sparen levert momenteel niet zoveel op. De spaarrente is historisch laag en je betaalt vermogensrendementsheffing. Daarom kan het lonen om eens verder te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Beleggen in de toekomst

Bij beleggen heb je kans op een hoger rendement dan bij bijvoorbeeld sparen, maar het is een spannende en riskante optie. Want hoe riskanter de belegging, hoe hoger het rendement. Maar daarmee groeit ook de kans dat je jouw geld kwijtraakt. Zorg dat je je goed inleest als je ervoor kiest om te beleggen en kies alleen voor een optie die echt bij je past. Beleggen blijft een risico, succes is niet gegarandeerd. Tip: spreid je beleggingen!

Aflossen/eigen woning

Je kunt ervoor kiezen om extra af te lossen op je hypotheek. Op die manier dalen je hypotheeklasten en komt je huis sneller in eigen bezit. Je krijgt een lagere vermogensrendementsheffing en een lagere restschuld. Maar je geld zit wel vast in stenen. En daar kun je niet zo 1,2,3 bij als je geld nodig hebt.

3. Lijfrente

Een extra inkomen dus. Fijn: de premie die je betaalt voor de lijfrente, is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Minder fijn: ook met deze optie kun je niet direct bij je geld. En dat kan in sommige situaties onhandig zijn.

4. Werknemerspensioen

Ook voor (startende) zzp’ers is er een mogelijkheid om een pensioen op te bouwen, middels het voortzetten van je oude werknemerspensioen. Deze mogelijkheid biedt je een hoge mate van garantie voor extra inkomsten na je pensioen. Maar daarvoor moet je wel maandelijks een vast bedrag inleggen, ongeacht hoe het met je bedrijf gaat. Daarnaast heb je zelf ook geen zeggenschap over hoe je geld wordt belegd.

5. AOW

In Nederland krijgen we geld via de Algemene Ouderdomswet (AOW). Dit is een verplicht basispensioen voor ouderen dat opgebouwd wordt gedurende 50 jaar. In 2017 was de hoogte van de AOW voor een alleenstaande € 1.099 netto per maand en € 758 voor samenwonenden. Maar… wanneer is de AOW-leeftijd bereikt? Het was 65, maar deze leeftijd wordt nu alsmaar verder naar achteren geschoven.

Sparen voor later als zzp’er: kijk eens bij Knab

Welke plannen heb jij voor de toekomst? Wanneer je ook wilt stoppen met werken en hoe je dit ook van plan bent te gaan financieren: zorg ervoor dat je een duidelijk Financieel Plan hebt. Dan weet je altijd precies hoe je ervoor staat. ZZP Nederland biedt je de mogelijkheid aan hier gratis gebruik van te maken.

Michiel Ypenburg

Salesmanager Knab. 

Deel deze pagina: