Elke zzp’er kan een auto leasen

Mobiliteit

Wie geen vertrouwen in anderen stelt zal ook nimmer het vertrouwen van anderen winnen. Een uitspraak die we in de wereld van het leasen van zakelijke auto’s niet zo snel zullen horen. Als zzp’er kent u ongetwijfeld de vooroordelen over de financiële risico’s, onbetrouwbaarheid en instabiliteit. Het leasen van een zakelijke auto gaat dan ook niet altijd zonder slag of stoot. Vaak worden zzp’ers onderworpen aan een volledige financiële check voordat ze een bedrijfsauto kunnen leasen. Het oordeel is soms negatief, terwijl dit helemaal niet terecht is. Een onafhankelijke kredietbeoordelaar kijkt niet verder dan de cijfers en beoordeelt situaties niet persoonlijk. Leasemaatschappijen maken op deze manier eenvoudig een risicoafweging, maar is dit wel terecht?

Flexibiliteit is de oplossing

Het leasen van auto’s gaat vaak samen met langdurige contracten. Traditionele autoleasemaatschappijen kunnen het zich daarom niet veroorloven om met wanbetalers om te gaan. Een flexibel autoleasecontract is daarom de oplossing voor elke zzp’er die net begint, nog geen liquiditeit heeft of nog geen jaarcijfers kan presenteren. Shortlease begint de laatste jaren zeer populair te worden onder zakelijke rijders. Het grote voordeel is dat je het leasecontract maandelijks op kunt zeggen zonder boetes te krijgen. Dit biedt flexibiliteit voor u als rijder, maar ook voor de leasemaatschappij. Mocht uw zakelijke situatie tijdelijk of definitief veranderen, dan kunt u gemakkelijk van het contract af. Op deze manier kunnen er nooit vervelende situaties ontstaan en is het risico voor de leasemaatschappij heel erg laag.

Shortlease maakt dit mogelijk

Vertrouwen is enorm belangrijk. Een aantekening in bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) is voor sommige leasemaatschappijen grond om geen auto te leasen, maar er zijn gelukkig ook voldoende maatschappijen die een dergelijke aantekening meestal direct van tafel schuiven. Het laatste soort leasemaatschappijen begrijpen namelijk heel erg goed dat u als starter of zzp’er heel goed uw eigen financiële situatie in kunt schatten. Het uitspreken van dit vertrouwen is moeilijker voor andere leasemaatschappijen waar u vastzit aan een langer contract. Het is meer dan logisch dat er enige vorm van financiële acceptatie moet plaatsvinden.

Shortlease is daarom het concept van autoleasen die lease mogelijk maakt. Het ontwijken van mogelijke risico’s is altijd een beter idee dan het afwegen van risico’s. Waar u mogelijk op dit moment over nadenkt zijn de maandelijkse kosten. Over het algemeen geldt dat door deze flexibiliteit de maandelijkse kosten veel hoger zijn. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Een tip is daarom ook om altijd goed de voorwaarden te bespreken van de shortlease-aanbieder.

Leasen in 2019

Langdurige leasecontracten zijn niet meer van deze tijd. We hebben te maken met een autobranche die meer en sneller verandert dan ooit. De maatschappelijke druk op schoon rijden neemt toe, de toename van files en nog een aantal andere redenen zorgen ervoor dat regels continu worden aangescherpt. Zo veranderen de bijtellingsregels tegenwoordig bijna jaarlijks. Ook werden per 1 januari 2019 de nieuwe Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP) en de nieuwe regels rondom de International Financial Reporting Standards (IFRS) ingevoerd. De WLTP is bedoeld als nieuwe meting voor de uitstoot van auto’s. In de nieuwe regels volgens de IFRS moeten leasecontracten langer dan 1 jaar op de balans vermeldt gaan worden. Nog een extra voordeel van shortlease. Het aangaan van een lang leasecontract is misschien nu voordelig, maar over 4 jaar niet meer. Met shortlease kunt u altijd inspelen op de veranderingen.

Harrold van de Ven

DGA Shortleaseland, gespecialiseerd in het leasen voor zzp'ers.

Deel deze pagina: