Kennisbank

Absorptieregeling: kom aan je urencriterium als parttime zzp'er

logo belastingdienst

Ondernemers die aan het urencriterium van 1225 uren per jaar werken in je eigen bedrijf voldoen, hebben recht op ondernemersaftrek. Hierdoor kan flink fiscaal voordeel worden gehaald. Om het urencriterium te behalen, mag je soms ook uren die je maakt in loondienst meetellen. Dat komt door de absorptieregeling.

Absorptieregeling: snel aan je urencriterium

Door de absorptieregeling is het mogelijk om de uren die je in loondienst maakt mee te laten tellen als uren voor het urencriterium van eigen onderneming. Weinig mensen kennen deze regeling van de Belastingdienst, terwijl het dé oplossing is om als parttime zzp’er toch recht te hebben op de ondernemersaftrek zoals de zelfstandigenaftrek.

Wat is de absorptieregeling?

De Belastingdienst geeft in sommige gevallen ondernemers de mogelijkheid om de uren die ze naast het ondernemerschap in loondienst werken toch mee te rekenen in het urencriterium. En dat is gunstig om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek, zoals de zelfstandigenaftrek.

Wanneer kom je in aanmerking voor de absorptieregeling?

Wil je de absorptieregeling toepassen, dan moet je aan de Belastingdienst bewijzen dat je aan de regeling voldoet. Je moet voor de absorptieregeling aan 2 eisen voldoen:

  • De werkzaamheden die je verricht in loondienst en de werkzaamheden die je verricht als ondernemer hangen nauw met elkaar samen.
  • De werkzaamheden die je verricht in loondienst zijn ondergeschikt aan de werkzaamheden die je verricht als ondernemer. Dus: je werk als ondernemer moet overheersend zijn, en je werk in loondienst ondergeschikt.

Bijvoorbeeld: je bent fysiotherapeut en werkt als zelfstandig ondernemer. Je werkt 24 uur per week in je eigen praktijk. Daarnaast werk je 2 uur per week als fysiotherapeut bij de plaatselijke voetbalvereniging, in loondienst. De uren die je bij de voetbalvereniging maakt houden sterk verband met je werk als zelfstandig ondernemer.

Bovendien zijn de uren ondergeschikt aan je eigen onderneming. Daarom mag je die 2 uur per week optellen bij de uren die je maakt voor je eigen onderneming.

Hoe werkt de absorptieregeling? 

De Belastingdienst moet goedkeuren of je aan de absorptieregeling voldoet. Het is helaas niet precies duidelijk wat de richtlijnen van de Belastingdienst zijn, zo is er online op de website van de Belastingdienst nog steeds niks te vinden over de regeling.

ZZP Nederland kan je daarom niet helpen met beoordelen of je situatie wel of niet voldoet voor de absorptieregeling. Om je te helpen meer inzicht te krijgen wat door rechters wel en niet wordt goedgekeurd, kan je hier enkele rechterlijke uitspraken lezen.

De enige richtlijn die we hebben weten los te krijgen bij de Belastingdienst is dat je tot 10% van de totaal gewerkte uren werken mag ‘invullen’ met uren gemaakt in loondienst. Helaas staat dit niet zwart op wit, maar zo heb je wel een idee.

Op deze pagina