Auto van bedrijf - kosten

Belastingen (Auto)

Als ZZP’er heeft u voor uw bedrijf veelal een auto nodig. Om klanten te bezoeken, om producten te bezorgen of te werken op locatie. Maar hoe zit het nu met de belastingregels en het gebruik van een auto voor uw onderneming? Onderstaande gegevens zijn voor een auto van het bedrijf waar privé niet in gereden wordt. U dient een sluitende kilometerregistratie bij te houden om aan te tonen dat er privé niet in de bedrijfsauto gereden wordt. Per 1 januari 2012 kunnen bezitters van een bestelauto verklaren dat ze enkel zakelijk met de auto rijden. Door deze verklaring hoeft u geen rittenregistratie meer bij te houden.

Onderstaande regelingen gelden alleen wanneer u over een zakelijke auto beschikt die niet privé gebruikt wordt. Indien u ook privé in de auto rijdt geldt er een aantal andere regelingen.
Linkauto privédeclaratie 
 

Bedrijfsauto

Er is sprake van een bedrijfsauto indien de auto tot het vermogen van uw onderneming behoort. Daarbij is het type auto, personen- of bestelauto niet van belang. Ook als u geld leent voor de aanschaf van de auto. In beginsel zijn dan alle kosten van de auto en het gebruik er van te rekenen tot bedrijfskosten.

BTW terugvorderen bij aanschaf

Bij de aanschaf van een auto is dus direct de btw terug te vorderen indien de auto geregistreerd wordt op het bedrijf. Als u een occasion koopt bij een garagebedrijf is de btw ook aftrekbaar tenzij het een zogenaamde “margeauto” betreft of dat u een auto van een particulier overneemt.

Uw eigen (privé) auto inbrengen in uw bedrijf

Indien u uw bedrijf start heeft u de mogelijkheid om uw privéauto in te brengen in het bedrijf. De waarde van de auto neemt u dan op in de beginbalans van uw bedrijf. De waarde is afhankelijk van diverse zaken zoals leeftijd, kilometerstand, schade en eventuele toebehoren. Maak hier een specificatie van en bewaar deze in uw boekhouding. De btw die u privé betaalde bij aanschaf van de auto is niet aftrekbaar zoals bij aanschaf voor het bedrijf, daarentegen mag u de waarde inclusief de btw gebruiken bij de afschrijving.

Overzicht en aftrekposten voor een bedrijfsauto:

 1. Leasekosten bedrijfswagen

  Indien u over een leasebedrijfswagen beschikt zijn alle kosten die u daarvoor betaalt aftrekbaar van uw winst. Een leasebedrag is gescheiden in leasekosten en de btw daarover. Dit bedrag dient u gescheiden in te voeren in uw boekhouding. De waarde van de auto mag niet op de balans staan, het is immers niet uw auto, maar eigendom van de leasemaatschappij. Indien u geld leent voor de aanschaf is het uw eigen auto en dus wel ondernemingsvermogen. De bankschuld dient u ook in uw balans op te nemen.

 2. Motorrijtuigenbelasting

  Voor iedere auto, of u die nu wel of niet zakelijk gebruikt dient motorrijtuigenbelasting betaald te worden. Voor personenauto’s, bestelauto’s en vrachtwagens bestaan verschillende tarieven. Bij een bedrijfsauto is dit bedrag te boeken als autokosten en direct aftrekbaar van uw winst. Let op: de vrijstelling voor zeer zuinige auto's vervalt per 1 januari 2014 voor zowel nieuwe als bestaande personenauto's. Vanaf 1 januari 2014 zijn alle motorrijtuigen van 40 jaar en ouder vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

 3. BPM ( Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen)

  Als ondernemer krijgt u bij aanschaf van een auto te maken met BPM. Voor auto’s die niet over een grijs kenteken beschikken is het bedrag inbegrepen bij de waarde van de auto. De BPM is niet direct aftrekbaar, u verrekent dit met de jaarlijkse afschrijving (wel aftrekbaar). Voor een aantal auto’s (grijs kenteken) is een vrijstelling voor het betalen van BPM. Hierbij dient aan een aantal voorwaarden voldaan te zijn:

  • U dient ondernemer te zijn voor de omzetbelasting en te beschikken over een btw-nummer
  • De bestelauto staat geregistreerd op uw naam of op naam van de rechtspersoon (bedrijf)
  • De bestelauto dient te voldoen aan de voorschriften en afmetingen van een grijs kenteken
  • U dient de bedrijfsauto zakelijk te gebruiken (meer dan 10% van het aantal kilometers dient zakelijk te zijn).

  Let op: als u als ondernemer de bedrijfsauto niet meer gebruikt door beëindiging van het bedrijf of door verkoop van de auto dan moet u alsnog (een deel van) de BPM afdragen tenzij de auto ouder is dan 5 jaar. U dient hiervoor zelf aangifte te doen.

 4. Verzekeringspremies

  Iedere auto dient verplicht minimaal verzekerd te zijn tegen aansprakelijkheid. De kosten van deze verzekering zijn volledig te boeken als onkosten en dus aftrekbaar van uw winst. In verzekeringspremies is geen btw van toepassing.

 5. Afschrijving bedrijfsauto

  Auto’s verliezen snel hun oorspronkelijke waarde. Indien uw auto een bedrijfsauto is kunt u de waardevermindering boeken als autokosten. Bij een bedrijfsauto neemt u de prijs (excl. btw) van de auto, inclusief eventuele inbouwkosten van apparatuur, inrichting etc. De btw kunt u niet afschrijven, dit heeft u al verrekend met de aanschaf. De afschrijving gebeurt meestal via een lineaire berekening. Dat wil zeggen dat u in principe het verschil tussen aankoopwaarde en restwaarde over 5 jaar deelt en dit boekt als afschrijving. Het afschrijvingspercentage mag per jaar nooit hoger zijn dan 20% van de aanschafwaarde. Indien u de auto niet het hele jaar in bezit heeft gehad dan deelt u de afschrijving door 12 en vermenigvuldigt dit met het werkelijke aantal maanden.

 6. Benzinekosten, onderhoudskosten en andere kosten bedrijfsauto

  Alle kosten die u maakt voor brandstof, onderhoud, parkeerkosten, parkeervergunning en reparatie zijn bij een bedrijfsauto direct aftrekbaar van de winst. De btw hierop brengt u direct in mindering via de aangifte omzetbelasting zoals u dat ook met inkoop van materialen doet.

 7. Bekeuringen en naheffing parkeerbelasting

  Bekeuringen voor te hard rijden, overtredingen etc. zijn nooit aftrekbaar. Bij parkeren ligt dat soms anders. Indien u een bekeuring ontvangt omdat  u ergens parkeert waar dat verboden is zal dat niet aftrekbaar zijn. Indien u bij een parkeermeter staat en te laat terug bent ontvangt u vrijwel altijd een naheffing parkeerbelasting. Dit is geen overtreding maar een belasting en deze kosten zijn wel aftrekbaar.


Gerelateerde producten

 1. Gratis Tankkaart

  Geen gedoe meer met losse tankbonnetjes en ook nog een voordeel van minimaal 11 cent per liter op de landelijke adviesprijzen. Als ZZP'er wordt tanken weer plezieriger met een voordelige tankkaart. 

  Meer informatie

Deel deze pagina: