Auto van bedrijf - kosten

Belastingen (Auto)

Als zzp’er heb je voor je bedrijf veelal een auto nodig. Om klanten te bezoeken, om producten te bezorgen of te werken op locatie. Maar hoe zit het nu met de belastingregels en het gebruik van een auto voor je onderneming? Onderstaande gegevens zijn voor een auto van het bedrijf waar privé niet in gereden wordt. Je moet een sluitende kilometerregistratie bijhouden om aan te tonen dat er privé niet in de bedrijfsauto gereden wordt. Per 1 januari 2012 kunnen bezitters van een bestelauto verklaren dat ze enkel zakelijk met de auto rijden. Door deze verklaring hoef je geen rittenregistratie meer bij te houden.

Onderstaande regelingen gelden alleen wanneer je over een zakelijke auto beschikt die niet privé gebruikt wordt. Als je ook privé in de auto rijdt geldt er een aantal andere regelingen.
Linkauto privédeclaratie 
 

Bedrijfsauto

Er is sprake van een bedrijfsauto indien de auto tot het vermogen van je onderneming behoort. Daarbij is het type auto, personen- of bestelauto niet van belang. Ook als je geld leent voor de aanschaf van de auto. In beginsel zijn dan alle kosten van de auto en het gebruik er van te rekenen tot bedrijfskosten.

Btw terugvorderen bij aanschaf

Bij de aanschaf van een auto is dus direct de btw terug te vorderen indien de auto geregistreerd wordt op het bedrijf. Als je een occasion koopt bij een garagebedrijf is de btw ook aftrekbaar tenzij het een zogenaamde “margeauto” betreft of dat je een auto van een particulier overneemt.

Uw eigen (privé) auto inbrengen in uw bedrijf

Als je jouw bedrijf start heb je de mogelijkheid om jouw privéauto in te brengen in het bedrijf. De waarde van de auto neem je dan op in de beginbalans van je bedrijf. De waarde is afhankelijk van diverse zaken zoals leeftijd, kilometerstand, schade en eventuele toebehoren. Maak hier een specificatie van en bewaar deze in je boekhouding. De btw die je privé betaalde bij aanschaf van de auto is niet aftrekbaar zoals bij aanschaf voor het bedrijf, daarentegen mag je de waarde inclusief de btw gebruiken bij de afschrijving.

Overzicht en aftrekposten voor een bedrijfsauto:

 1. Leasekosten bedrijfswagen

  Als je over een leasebedrijfswagen beschikt zijn alle kosten die je daarvoor betaalt aftrekbaar van je winst. Een leasebedrag is gescheiden in leasekosten en de btw daarover. Dit bedrag moet je gescheiden invoeren in je boekhouding. De waarde van de auto mag niet op de balans staan, het is immers niet jouw auto, maar eigendom van de leasemaatschappij. Als je geld leent voor de aanschaf is het jouw eigen auto en dus wel ondernemingsvermogen. De bankschuld moet je ook op je balans op te nemen.

 2. Motorrijtuigenbelasting

  Voor iedere auto, of je die nu wel of niet zakelijk gebruikt moet motorrijtuigenbelasting betaald te worden. Voor personenauto’s, bestelauto’s en vrachtwagens bestaan verschillende tarieven. Bij een bedrijfsauto is dit bedrag te boeken als autokosten en direct aftrekbaar van uw winst. Let op: de vrijstelling voor zeer zuinige auto's vervalt per 1 januari 2014 voor zowel nieuwe als bestaande personenauto's. Vanaf 1 januari 2014 zijn alle motorrijtuigen van 40 jaar en ouder vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

 3. BPM ( Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen)

  Als ondernemer krijg je bij aanschaf van een auto te maken met BPM. Voor auto’s die niet over een grijs kenteken beschikken is het bedrag inbegrepen bij de waarde van de auto. De BPM is niet direct aftrekbaar, je verrekent dit met de jaarlijkse afschrijving (wel aftrekbaar). Voor een aantal auto’s (grijs kenteken) is een vrijstelling voor het betalen van BPM. Hierbij moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn:

  • Je moet ondernemer zijn voor de omzetbelasting en te beschikken over een btw-nummer
  • De bestelauto staat geregistreerd op jouw naam of op naam van de rechtspersoon (bedrijf)
  • De bestelauto moet voldoen aan de voorschriften en afmetingen van een grijs kenteken
  • Je moet de bedrijfsauto zakelijk gebruiken (meer dan 10% van het aantal kilometers dient zakelijk te zijn).

  Let op: als je als ondernemer de bedrijfsauto niet meer gebruikt door beëindiging van het bedrijf of door verkoop van de auto dan moet je alsnog (een deel van) de BPM afdragen tenzij de auto ouder is dan 5 jaar. Je moet hiervoor zelf aangifte doen.

 4. Verzekeringspremies

  Iedere auto moet verplicht minimaal verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid. De kosten van deze verzekering zijn volledig te boeken als onkosten en dus aftrekbaar van je winst. In verzekeringspremies is geen btw van toepassing.

 5. Afschrijving bedrijfsauto

  Auto’s verliezen snel hun oorspronkelijke waarde. Indien je auto een bedrijfsauto is kan je de waardevermindering boeken als autokosten. Bij een bedrijfsauto neem je de prijs (excl. btw) van de auto, inclusief eventuele inbouwkosten van apparatuur, inrichting etc. De btw kan je niet afschrijven, dit heb je al verrekend met de aanschaf. De afschrijving gebeurt meestal via een lineaire berekening. Dat wil zeggen dat je in principe het verschil tussen aankoopwaarde en restwaarde over 5 jaar deelt en dit boekt als afschrijving. Het afschrijvingspercentage mag per jaar nooit hoger zijn dan 20% van de aanschafwaarde. Als je de auto niet het hele jaar in bezit hebt gehad dan deel je de afschrijving door 12 en vermenigvuldigt dit met het werkelijke aantal maanden.

 6. Benzinekosten, onderhoudskosten en andere kosten bedrijfsauto

  Alle kosten die je maakt voor brandstof, onderhoud, parkeerkosten, parkeervergunning en reparatie zijn bij een bedrijfsauto direct aftrekbaar van de winst. De btw hierop breng je direct in mindering via de aangifte omzetbelasting zoals je dat ook met inkoop van materialen doet.

 7. Bekeuringen en naheffing parkeerbelasting

  Bekeuringen voor te hard rijden, overtredingen etc. zijn nooit aftrekbaar. Bij parkeren ligt dat soms anders. Als je een bekeuring ontvangt omdat je ergens parkeert waar dat verboden is zal dat niet aftrekbaar zijn. Als je bij een parkeermeter staat en te laat terug bent ontvang je vrijwel altijd een naheffing parkeerbelasting. Dit is geen overtreding maar een belasting en deze kosten zijn wel aftrekbaar.


Gerelateerde producten

 1. Gratis Tankkaart

  Geen gedoe meer met losse tankbonnetjes en ook nog een voordeel van minimaal 11 cent per liter op de landelijke adviesprijzen. Als zzp'er wordt tanken weer plezieriger met een voordelige tankkaart. 

  Meer informatie

Deel deze pagina: