Kennisbank

De voordelen van een grijs kenteken voor ondernemers

Ben je een zzp’er of ondernemer met een bestelauto? Dan kun je in aanmerking komen voor een grijs kenteken voor deze bestelauto en kom je in aanmerking voor verschillende belastingvoordelen.

Wat is een grijs kenteken

Een grijs kenteken kun je als ondernemer aanvragen voor je bestelauto. Hiermee krijg je fiscale voordelen, zoals op de belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm) en de wegenbelasting. Bij de bpm krijg je 33% terug van de aanschafwaarde en de korting op de wegenbelasting hangt af van de gewichtsklasse van de auto, jouw woonplaats en de brandstof van de bestelauto. Lees hieronder wat de voorwaarden zijn van zo’n grijs kenteken.

In aanmerking komen voor een grijs kenteken

Om een grijs kenteken te krijgen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent zzp’er of ondernemer met een btw-nummer;
  • De bestelauto staat op jouw naam en jij bent de rechtspersoon;
  • Van alle zakelijke kilometers die je rijdt, rijd je minimaal 10% in deze bestelauto.

De voorwaarden van de bestelauto voor grijs kenteken

je hoeft als ondernemer geen bpm te betalen aan de Belastingdienst als jouw bestelauto voldoet aan bovenstaande eisen. Er zijn ook uitzonderingen.

Je moet wel bpm betalen als je:

  • De bestelauto ombouwt tot personenauto. Gebruik het formulier aangifte/melding/opgaaf bpm;
  • Een bestelauto jonger dan 5 jaar verkoopt aan een particulier;
  • De onderneming stopt. Gebruik het formulier aangifte/melding/opgaaf bpm.

Bijtelling met een grijs kenteken

Voor een bestelauto met een grijs kenteken betaal je als ondernemer wel bijtelling. Deze wordt berekend op basis van de volledige cataloguswaarde van de auto (inclusief bpm). Hierbij gelden verder dezelfde regels als alle andere auto’s die bijtelling betalen aan de Belastingdienst.

Kan je als particulier een grijs kenteken krijgen?

Als particulier kom je bijna nooit in aanmerking voor een grijs kenteken voor je auto. Het is wel mogelijk voor mindervaliden, maar dan moet je wel kunnen aantonen dat je afhankelijk bent van de auto. Zodra dat is gelukt, krijg je dezelfde (fiscale) voordelen van een grijs kenteken als ondernemers.

Op deze pagina