Auto Grijs kenteken

Belastingen (Auto)

Zzp’ers kunnen profiteren van een grijs kenteken. Wel wordt er BPM berekend over de aanschafprijs van nieuwe bestelwagens. Je komt in aanmerking voor teruggaaf van de BPM als je ondernemer (zzp’er) bent en de auto zakelijk gebruikt. Je moet hiervoor beschikken over een btw-nummer. Meer dan tien procent van de jaarlijkse kilometers moeten voor de zaak gereden worden. Of je werkelijk een bestelauto nodig hebt voor je werk, maakt niet uit.

Ondernemers kunnen de BPM terugvragen met een nieuw formulier. Dit formulier krijg je als ondernemer automatisch toegestuurd als de registratie van de auto door de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) is gemeld bij de Belastingdienst. Je kunt het formulier ook zelf downloaden via de site van de Belastingdienst. Na het indienen van het formulier wordt de BPM binnen vier weken op jouw rekening gestort. Dan wordt automatisch ook het verlaagde tarief voor de Motorrijtuigenbelasting in rekening gebracht.

Koop je een bestelwagen van een particulier dan moet je wel navragen of het kenteken voor een bedrijfsauto is of voor particulier gebruik. In dit laatste geval moet je namelijk een nieuw kenteken aanvragen en de bestelwagen opnieuw laten registreren als bedrijfswagen bij het RDW.

Hierbij moet aan een aantal voorwaarden voldaan te zijn:

 • Je moet ondernemer zijn voor de omzetbelasting en te beschikken over een btw-nummer.
 • De bestelauto moet op jouw naam of op naam van de rechtspersoon (bedrijf) geregistreerd te zijn.
 • De bestelauto dient te voldoen aan de voorschriften en afmetingen van een grijs kenteken.
 • Je moet de bedrijfsauto zakelijk gebruiken, meer dan 10% van het aantal kilometers moet zakelijk zijn.


Let op: als je als ondernemer de bedrijfsauto niet meer gebruikt door beëindiging van het bedrijf of door verkoop van de auto dan moet je alsnog (een deel van) de BPM afdragen tenzij de auto ouder is dan 5 jaar. Je moet hiervoor zelf aangifte te doen.

Hoeveel motorrijtuigenbelasting moet je betalen met een bestelauto met grijs kenteken? Dat kan je via deze link nagaan. Vul dan in dat je rijdt met een 'bestelauto ondernemer'.

Zakelijk of privé?

Net als bij auto met een geel kenteken kan je er voor kiezen om de auto met grijs kenteken zakelijk aan te houden of in privé aan te houden. Lees verder onder auto privé of zakelijk.


Gerelateerde voordelen

 1. Gratis Tankkaart

  Geen gedoe meer met losse tankbonnetjes en ook nog een voordeel van minimaal 11 cent per liter op de landelijke adviesprijzen. Als zzp'er wordt tanken weer plezieriger met een voordelige tankkaart. 

  Meer informatie
 2. Handboek ZZP Belastingwijzer 2018

  In dit boek vind je vrijwel alle belastingregels die zelfstandigen kunnen gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Het boek geeft op toegankelijke wijze uitleg over het grote oerwoud aan belastingregels. Voor 16:00 bestellen, morgen in huis.

  Meer informatie

Deel deze pagina: