Kennisbank

Een youngtimer voor zzp’ers; is dat interessant?

youngtimer zzp

Auto’s zijn over het algemeen duur. Er zijn echter voor zzp’ers manieren om de kosten te drukken. Een manier is om een youngtimer zakelijk te rijden. Wat houdt de regeling in en wat zijn de voor- en nadelen van een youngtimer?

Wat is een youngtimer?

Een youngtimer is voor de belastingdienst een auto met de leeftijd ouder dan 15 maar jonger dan 40 jaar. 

Vanaf 25 jaar oud noemen verzekeraars een auto vaak een oldtimer, maar dan heb je nog niet het voordeel van een echte oldtimer. Dat is een auto ouder dan 40 jaar, waarbij je een vrijstelling kan krijgen voor de motorrijtuigenbelasting (mrb)

Wat is het financiële voordeel?

Als je een youngtimer op de zaak zet, dan kom je in aanmerking voor een gunstige bijtellingsregeling. Omdat dit behoorlijk kan besparen worden youngtimers steeds populairder. Bij een youngtimer betaal je 35% van de dagwaarde van de auto. De bijtelling van nieuwere auto's is vaak 22% over de cataloguswaarde, ofwel de nieuwprijs van de auto (incl. bpm en btw). De dagwaarde ligt altijd vele malen lager dan de cataloguswaarde. 

Een rekensom

Stel dat je een Volvo V70 2.4 Kinetic uit 2006 zou aanschaffen voor € 11.000. Dan betaal je daar dus 35% bijtelling over, dat is € 3.850. Het bedrag aan bijtelling wordt bij je belastbaar inkomen opgeteld. Val je in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting, dan betaal je 49% belasting en komt je bijtelling dus neer op € 1.886,50 per jaar.

Zou je dezelfde auto rijden, maar een jongere versie zonder youngtimer-regeling, dan betaal je 22% over de catalogusprijs van € 43.680. Dat is een bijtelling van € 9.609,60 en dat komt met 49% inkomstenbelasting neer op € 4.708,70 Nogal een verschil!

Hoe bepaal je de dagwaarde?

Je zou zelf de dagwaarde kunnen bepalen door te kijken naar de dagwaarde van vergelijkbare auto’s die op dat moment te koop staan. Maar gemakkelijker en wellicht betrouwbaarder is door je youngtimer te laten taxeren, er zijn legio bedrijven die auto’s taxeren (o.a. voor verzekeraars). Volgens de belastingdienst is de dagwaarde de waarde die de auto heeft als die op dat moment zou verkopen. 

Voordelen van Youngtimer voor zzp'ers

Nadelen van Youngtimers voor zzp'ers

  • Het onderhoud kan duur uitvallen
  • Minder betrouwbaar dan nieuwere auto
  • Over het algemeen minder zuinig en meer uitstoot
  • In sommige steden met milieuzones mogen geen diesels ouder dan 15 jaar komen met emissieklasse (Euroklasse) 2 of 3. In 2025 worden normeringen weer strenger. Meer over de verschillende Euro-klassen.

Een tip voor aankoop

Koop je een youngtimer, kijk dan goed naar de onderhoudshistorie. Dan weet je of de auto in het verleden vaak hetzelfde probleem heeft gehad en misschien nog wel heeft. Zorg ervoor dat je met een betrouwbare partij in zee gaat die de auto in goede staat verkoopt.

Wegenbelasting en Youngtimer

Voor de wegenbelasting maakt het geen verschil of je een youngtimer of een nieuwere auto op de zaak hebt staan. De wegenbelasting is afhankelijk van het gewicht van de auto, het type, het verbruik en ook de provincie waar je staat ingeschreven.

Op deze pagina