Kennisbank

Het STAP-budget, subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling

man leren studie

Ondernemers zijn goed in hun vak, maar om dat te blijven is soms her-, om- of bijscholing nodig. Want in welk vakgebied je ook als ondernemer werkzaam bent, er zijn altijd wel nieuwe inzichten, methoden, materialen etc., waar je van op de hoogte moet blijven. Ook de overheid erkent het belang van scholing en daarom betalen ze (deels) mee aan de kosten.

LET OP: Per 1 januari 2024 zal het STAP-budget vanwege bezuinigingen ophouden te bestaan: lees meer Het is nog onduidelijk of en welke gevolgen dit heeft voor de geplande aanvraagperiodes van 2023. Wij zullen zodra er meer bekend is dit melden op onze website.

Regels Stap-budget

Om scholing voor iedereen beschikbaar te maken is er het STAP-budget. Het STAP is een subsidieregeling en staat voor Stimulering Arbeidspositie. De regels zijn:

  • Je kunt de subsidie hooguit een keer per jaar aanvragen als je tussen 18 en 67 jaar bent.
  • Je kunt hooguit € 1.000 per keer, per jaar aanvragen.
  • Er is jaarlijks een maximumbedrag aan subsidie beschikbaar: ongeveer € 202 miljoen per jaar.
  • De subsidie wordt verdeeld in 6 rondes van 2 maanden. Daarbij geldt: ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’ en ‘op is op’.

Een zzp’er mag niet álle studiekosten opvoeren als bedrijfskosten. Dat kan alleen voor een opleiding of training die inhoudelijk goed aansluit bij je huidige werkzaamheden.

Voor een opleiding of training die inhoudelijk verder afstaat van je huidige werk mag je de kosten niet aftrekbaar maken. Ook niet bij je particuliere aangifte inkomstenbelasting. Dat mocht in 2021 nog wel, maar met de komst van het STAP-budget is dat niet langer mogelijk.

STAP-budget aanvragen

Je kunt één keer per jaar het STAP-budget aanvragen via Stapuwv.nl. Elke 2 maanden start een aanvraagperiode. Is het geld van een periode op als je een aanvraag wilt doen? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode.

In 2023 zijn er nog de volgende STAP-aanvraagtijdvakken:

  • 3 juli vanaf 10 uur 's ochtends - 3 september
  • 4 september - 31 oktober
  • 1 november - 31 december

Geef jij zelf scholing?

Er zijn natuurlijk ook ondernemers die zelf scholing/cursussen/opleidingen aanbieden. Als je wilt dat jouw cursisten gebruik kunnen maken van het STAP-budget, dan moet jij je aanmelden in het scholingsregister. Meer over het scholingsregister lees je hier.

Heb je nog vragen over het STAP-budget, ga dan naar deze ‘Vraag en Antwoord-folder’.

Opleidingen van ICM

ZZP Nederland heeft een deal met ICM waarbij kortingen worden gegeven op diverse opleidingen. Hierdoor vallen veel opleidingen binnen het STAP-budget. Wij hebben een top 10 opleidingen samengesteld die ondernemers, met onze korting, gratis kunnen volgen via het STAP-budget.

Naar de opleidingen

Op deze pagina