Kennisbank

Transportverzekering voor een zzp'er? Dat zit zo

Lachende chauffeur

Als zzp'er kan je afhankelijk zijn van de verzending van goederen. Of het nu gaat om het versturen van producten naar klanten of het ontvangen van grondstoffen voor je onderneming. In dit artikel lees je welke transportverzekeringen er voor jou als zzp’er zijn.

Welke soorten verzekeringen zijn er in het transport? 

Voor een zzp'er, die te maken heeft met transport van goederen of grondstoffen, zijn er verschillende soorten transportverzekeringen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste soorten zakelijke transportverzekeringen:

  • Goederentransportverzekering: deze verzekering biedt dekking voor schade aan vervoerde goederen tijdens het transport als je eigenaar bent van de goederen.
  • Vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering: deze verzekering biedt dekking voor schade aan goederen tijdens het transport als je alleen goederen vervoert als transportbedrijf en dus vervoerder bent van de vracht.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: deze verzekering biedt dekking voor schade die je als zzp'er aan anderen toebrengt tijdens goederentransport. Het kan gaan om bijvoorbeeld schade aan eigendommen of letsel aan personen.
  • Eigen vervoerverzekering: deze verzekering biedt dekking voor schade aan eigen goederen die je als zzp’er zelf transporteert. Het kan gaan om schade door ongevallen, vandalisme of wanneer goederen gestolen zijn.

De goederentransportverzekering en vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering bieden beide dekking voor schade aan goederen tijdens het transport. Wat het verschil is tussen deze twee transportverzekeringen, leggen we hieronder verder uit.

Wat is een goederentransportverzekering voor zzp'ers?

Een goederentransportverzekering voor zzp'ers biedt dekking voor schade aan goederen tijdens transporten van de ene locatie naar de andere. Of je ze nu zelf vervoert of laat vervoeren door een ander. Dit kan zowel nationaal als internationaal zijn. Ben je als zzp’er afhankelijk van het transport van goederen? Een goederentransportverzekering zorgt ervoor dat je goed verzekerd bent.

Wat is een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering zzp?

Een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering zzp biedt dekking voor schade aan goederen tijdens het transport. Maar dan vanuit het perspectief van de vervoerder. Voor logistiek dienstverleners dus. Als zzp'er kun je een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten als je goederen van klanten vervoert enje wilt jezelf beschermen tegen eventuele schadeclaims van klanten door verlies of beschadiging van de goederen tijdens de zending.

Het verschil tussen een goederentransportverzekering en een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering 

Met de goederentransportverzekering verzeker je jouw eigen goederen tijdens de zending. Of je ze nu zelf vervoert of laat vervoeren. Ben je dus als zzp’er eigenaar van de goederen? Dan kies je voor de goederentransportverzekering.

Met de vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering verzeker je jouw aansprakelijkheid voor eventuele schade aan de goederen van anderen tijdens transport. Ben je dus als zzp’er geen eigenaar van de goederen? Dan kies je voor de vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering en bescherm je jezelf tegen eventuele schadeclaims van klanten.

Kortom: het verschil tussen de twee transportverzekeringen is de dekking als eigenaar van de goederen of de dekking als vervoerder.

Kosten van een goederentransportverzekering of een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering?

De kosten voor een transportverzekering kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de voorwaarden en het dekkingsgebied. Denk bij een goederentransportverzekering aan de waarde van de goederen, het type transport en de bestemming. De kosten voor een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering zijn vaak lager dan voor een goederentransportverzekering. De exacte verzekeringskosten zijn per verzekeraar anders.

Het is mogelijk om de premie te berekenen voordat je een verzekering afsluit. Zo weet je precies wat de kosten zijn voor jouw specifieke situatie.

Bereken hier je premie

De dekking van een transportverzekering

Over het algemeen dekt een transportverzekering schade of verlies van goederen tijdens het transport. Het maakt niet uit of het transport over land, over zee of door de lucht gaat. Veelvoorkomende risico's die gedekt zijn in transportverzekeringen zijn onder andere diefstal, brand, aanvaringen, stranden en overboord slaan van goederen.

Toch zijn er ook risico's die meestal niet worden gedekt door een transportverzekering. Denk hierbij aan schade door onzorgvuldigheid of nalatigheid, schade door onjuiste verpakking of etikettering van de goederen of schade die ontstaat door oorlog, terrorisme, stakingen of natuurrampen.

Het is belangrijk om de specifieke voorwaarden en uitsluitingen van jouw transportverzekering te controleren. Dan ben je er zeker van dat je voldoende gedekt bent tegen de risico's die jij als zzp’er loopt

Chauffeur die instapt

Is een transportverzekering wettelijk verplicht voor zzp'ers?

Nee, een transportverzekering is niet verplicht.

Hoe een transportverzekering afsluiten?

Wil je online een transportverzekering afsluiten? Dat kan via ZZP Nederland in zes eenvoudige stappen.

  • Geef je KVK-nummer en beroep, bedrijf of activiteiten op

Nationale-Nederlanden vult je bedrijfsgegevens in met je KVK-nummer. Voor het aanvragen van een transportverzekering, hebben zij de omschrijving van je beroep, bedrijf of activiteiten nodig. Zo kunnen zij een passend aanbod doen voor jouw risico’s.

  •  Kies je verzekering en maak een premieberekening

Kies welke verzekering je wilt afsluiten en welke dekkingen je eventueel wilt meeverzekeren. Bereken dan direct je premie.

  • Controleer het overzicht van de aanvraag

Je ziet de gegevens van de aanvraag. Controleer of de aanvraag klopt. De premie-indicatie en polisvoorwaarden kun je naar jezelf mailen.

  • Vul jouw gegevens aan en vul de akkoordverklaring in

Vul de gegevens van jou als verzekeringnemer aan. Vul daarna de akkoordverklaring in. Zo controleren we op de Sanctiewet. Dit is nodig, omdat we geen zakendoen met landen of personen die het internationaal recht of mensenrechten schenden.

  • Rond je aanvraag af

Vraag de transportverzekering aan en verstuur je aanvraag. Nationale-Nederlanden stuurt je alle informatie over je polis en aanvraag toe.

  • Wij nemen contact op

Wij nemen contact met je op om de transportverzekering te bespreken. Zo weet je dat je de juiste vergoeding krijgt bij schade.

Direct een transportverzekering afsluiten

Hulp of advies nodig van onze adviseurs?

Heb je een vraag, zijn er onduidelijkheden of heb je behoefte aan advies? Bel of mail vrijblijvend met onze adviseurs voor meer informatie.
050-7001950 Stuur ons een e-mail
Contact met verzekeringsadviseur

Een weloverwogen keuze

Het is belangrijk om je als zzp'er goed te laten informeren door je verzekeringsadviseur. In een persoonlijk advies word je geïnformeerd over welke verzekeringen je nodig hebt, wat de kosten zijn en bespreek je de dekkingsmogelijkheden. Ook kun je extra dekkingen overwegen. Op die manier zorg je ervoor dat je weloverwogen keuzes kunt maken en met een gerust hart kunt ondernemen.

Op deze pagina