(050) 700 1950
Stuur een bericht

ZZP en geld

Financieel

Hebben ZZP’ers een startkapitaal nodig?

Over het algemeen niet. Veel freelance ondernemers en ZZP’ers werken op basis van uren en facturen. Investeringen hiervoor zijn meestal niet veel meer dan een computer om de administratie te verzorgen en een factuur te versturen. In technische beroepen kan gereedschap natuurlijk een struikelblok vormen, maar over het algemeen valt dat wel mee. Als startende ondernemer hoef je natuurlijk niet direct over het beste van het beste te beschikken: Men huurt u in om uw vakmanschap. Of u nu in de technische beroepen werkt of als vormgever, adviseur of consultant: het komt neer op uw vakmanschap.

Geld is niet bepalend, banken staan niet op u te wachten


Geld speelt dus een ondergeschikte rol, maar als zelfstandige kun je er nu eenmaal niet zonder. Banken zitten over het algemeen niet te wachten op startende ondernemers. Banken spreken de taal van de kleine ondernemer niet (of slecht) en denken vaak in grote getallen. Het komt er in feite op neer dat u gemakkelijker een krediet van 500.000 Euro kunt verkrijgen met een goed plan dan 10.000 Euro voor de eerste investeringen in gereedschap en misschien een bedrijfsauto.


Investeer in uzelf en besteed aandacht aan opdrachtgevers

Het geloof in uzelf is het belangrijkste bij het starten als zelfstandige! Streef geen dromen na, blijf nuchter en kijk naar kansen en bedreigingen. U zou niet de eerste startende ondernemer zijn die alles voor elkaar heeft, maar met hoge schulden start en geen klanten heeft. Dan is het een kwestie van aftellen tot de bom barst.


Stel orde op zaken en houd dat bij

Een administratie is niet alleen voor de Belastingdienst. Het is een graadmeter voor uzelf. Bekijk regelmatig de verschillen tussen uw crediteuren en debiteuren. Het verschil in wat u moet ontvangen en wat u moet betalen moet groeien en zeker niet kleiner worden. In mooie woorden heet dat 'cashflow', dat zegt hoe snel u uw schulden kunt betalen. Als uw opdrachtgevers (debiteuren) langzamer betalen dan dat u uw inkoop (crediteuren) moet betalen dan raakt u in de problemen. Bovendien heeft u privé ook geld nodig.


Een goed debiteurenbeleid doet wonderen

Maak afspraken met uw opdrachtgevers over de betaaltermijn en controleer ook of de afspraken worden nagekomen. Als u een opdracht tot tevredenheid heeft afgerond dan is er voor de opdrachtgever geen reden om laat te betalen. Bel hem gerust na de afgesproken betaalperiode en vraag of er iets aan de hand is, ze zullen u ook aanspreken als u uw werk niet goed doet.


Factoring debiteuren kan ook

Vrijwel alle grote bedrijven werken met factoring van debiteuren. Bij factoring zorgt een factoringmaatschappij ervoor dat zodra een factuur verstuurd is er betaald wordt binnen een afgesproken termijn. Bij het niet betalen van een opdrachtgever zorgt de factoringmaatschappij ervoor dat de opdrachtgever aangemaand wordt. In het begin gaat dat uiterst vriendelijk, maar bij niet betalen verandert ook de aanspreekvorm. Dat een klant dan wel eens boos wordt is helemaal niet erg. Van slecht of niet betalende klanten is niemand ooit rijk geworden. Grijze haren en slapeloze nachten zijn niet te vergoeden.


Voor een kleine ondernemer is factoring een ver van mijn bed verhaal

Vrijwel alle grote factoringmaatschappijen staan net als de grote banken niet te wachten op factoring van kleinere bedragen. Het is commercieel niet van belang om jaaromzetten van 60 – 100.000 Euro te bevoorschotten. Vanaf een half miljoen mag u daar meedoen. Enkele banken en bedrijven met een betrekkelijk imago doen gemakkelijker: tegen woekerrentes en stevige provisies. Een tarief van 10% is geen uitzondering. 

Kortom: let op uw geld: Het is van u

Boeken over dit onderwerp

Deel deze pagina: