Kennisbank

Zzp en geldzaken

geld

Over het algemeen heeft een zzp'er niet veel startkapitaal nodig. Veel freelance ondernemers en zzp’ers werken op basis van uren en facturen. Investeringen hiervoor zijn meestal niet veel meer dan een computer om de administratie te verzorgen en een factuur te versturen. In technische beroepen kan gereedschap natuurlijk een struikelblok vormen, maar over het algemeen valt dat wel mee. 

Kan je geld lenen bij de bank als starter?

Geld speelt dus een ondergeschikte rol, maar als zelfstandige kan je er nu eenmaal niet zonder. Banken zitten over het algemeen niet te wachten op startende ondernemers. Banken spreken de taal van de kleine ondernemer niet (of slecht) en denken vaak in grote getallen. Het komt er in feite op neer dat je gemakkelijker een krediet van € 500.000,- kan verkrijgen met een goed plan dan € 10.000,- voor de eerste investeringen in gereedschap en misschien een bedrijfsauto.

Investeer in jezelf en besteed aandacht aan opdrachtgevers

Het geloof in jezelf is het belangrijkste bij het starten als zelfstandige! Streef geen dromen na, blijf nuchter en kijk naar kansen en bedreigingen. Je zal niet de eerste startende ondernemer zijn die alles voor elkaar heeft, maar met hoge schulden start en geen klanten heeft. Dan is het een kwestie van aftellen tot de bom barst.

Een kloppende administratie

Een administratie is niet alleen voor de Belastingdienst. Het is een graadmeter voor jezelf. Bekijk regelmatig de verschillen tussen jouw crediteuren en debiteuren. Het verschil in wat je moet ontvangen en wat je moet betalen moet groeien en zeker niet kleiner worden. In mooie woorden heet dat 'cashflow', dat zegt hoe snel je jouw schulden kan betalen. Als jouw opdrachtgevers (debiteuren) langzamer betalen dan dat je jouw inkoop (crediteuren) moet betalen dan raak je in de problemen. Bovendien heb je privé ook geld nodig.

Een goed debiteurenbeleid doet wonderen

Maak afspraken met jouw opdrachtgevers over de betaaltermijn en controleer ook of de afspraken worden nagekomen. Als je een opdracht tot tevredenheid hebt afgerond dan is er voor de opdrachtgever geen reden om laat te betalen. Bel hem gerust na de afgesproken betaalperiode en vraag of er iets aan de hand is, ze zullen je ook aanspreken als je jouw werk niet goed doet.

Factoring als uitkomst voor de zzp’er

In de loop van de jaren is factoring ook toegankelijk geworden voor zzp’ers en kleine ondernemers. Door gebruik te maken van factoring ontvang je als zzp’er direct jouw factuurbedrag, de betalingstermijn neemt de factoringmaatschappij over. Daarnaast neemt de factoringmaatschappij jouw debiteurenbeheer van de ingediende facturen over en worden jouw facturen verzekerd tegen het faillissementsrisico van jouw klanten.

Factoring gaat in de praktijk als volgt te werk. Je stuurt jouw factuur zoals je gewend bent naar de opdrachtgever, maar ook naar de factoringmaatschappij. Op jouw factuur pas je enkel het rekeningnummer aan. De factoringmaatschappij maakt het geld immers aan jou over en jouw klant aan de factoringmaatschappij.

De kosten voor factoring zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt de betalingstermijn van jouw klant en de hoogte van jouw factuurbedragen een rol, echter hanteert iedere factoringmaatschappij zijn eigen tarieven. Gemiddeld vallen de kosten tussen de 3% á 6% van het factuurbedrag.

Door gebruik te maken van factoring ontvang je direct het geld waar je hard voor hebt gewerkt. Je kan dit geld direct gebruiken om te investeren in een nieuwe opdracht of om gewoonweg te leven.

ZZP Nederland heeft mooie deals met twee factoringbedrijven.

Op deze pagina