ZZP en geld

Financieel

Hebben ZZP’ers een startkapitaal nodig?

Over het algemeen niet. Veel freelance ondernemers en ZZP’ers werken op basis van uren en facturen. Investeringen hiervoor zijn meestal niet veel meer dan een computer om de administratie te verzorgen en een factuur te versturen. In technische beroepen kan gereedschap natuurlijk een struikelblok vormen, maar over het algemeen valt dat wel mee. Als startende ondernemer hoef je natuurlijk niet direct over het beste van het beste te beschikken: Men huurt u in om uw vakmanschap. Of u nu in de technische beroepen werkt of als vormgever, adviseur of consultant: het komt neer op uw vakmanschap.

Geld is niet bepalend, banken staan niet op u te wachten


Geld speelt dus een ondergeschikte rol, maar als zelfstandige kun je er nu eenmaal niet zonder. Banken zitten over het algemeen niet te wachten op startende ondernemers. Banken spreken de taal van de kleine ondernemer niet (of slecht) en denken vaak in grote getallen. Het komt er in feite op neer dat u gemakkelijker een krediet van 500.000 Euro kunt verkrijgen met een goed plan dan 10.000 Euro voor de eerste investeringen in gereedschap en misschien een bedrijfsauto.


Investeer in uzelf en besteed aandacht aan opdrachtgevers

Het geloof in uzelf is het belangrijkste bij het starten als zelfstandige! Streef geen dromen na, blijf nuchter en kijk naar kansen en bedreigingen. U zou niet de eerste startende ondernemer zijn die alles voor elkaar heeft, maar met hoge schulden start en geen klanten heeft. Dan is het een kwestie van aftellen tot de bom barst.


Stel orde op zaken en houd dat bij

Een administratie is niet alleen voor de Belastingdienst. Het is een graadmeter voor uzelf. Bekijk regelmatig de verschillen tussen uw crediteuren en debiteuren. Het verschil in wat u moet ontvangen en wat u moet betalen moet groeien en zeker niet kleiner worden. In mooie woorden heet dat 'cashflow', dat zegt hoe snel u uw schulden kunt betalen. Als uw opdrachtgevers (debiteuren) langzamer betalen dan dat u uw inkoop (crediteuren) moet betalen dan raakt u in de problemen. Bovendien heeft u privé ook geld nodig.


Een goed debiteurenbeleid doet wonderen

Maak afspraken met uw opdrachtgevers over de betaaltermijn en controleer ook of de afspraken worden nagekomen. Als u een opdracht tot tevredenheid heeft afgerond dan is er voor de opdrachtgever geen reden om laat te betalen. Bel hem gerust na de afgesproken betaalperiode en vraag of er iets aan de hand is, ze zullen u ook aanspreken als u uw werk niet goed doet.

Factoring als uitkomst voor de ZZP’er

In de loop van de jaren is factoring ook toegankelijk geworden voor ZZP’ers en kleine ondernemers. Door gebruik te maken van factoring ontvangt u als ZZP’er direct uw factuurbedrag, de betalingstermijn neemt de factoringmaatschappij over. Daarnaast neemt de factoringmaatschappij uw debiteurenbeheer van de ingediende facturen over en worden uw facturen verzekerd tegen het faillissementsrisico van uw klanten.

Factoring gaat in de praktijk als volgt te werk. U stuurt uw factuur zoals u gewend bent naar de opdrachtgever, maar ook naar de factoringmaatschappij. Op uw factuur past u enkel het rekeningnummer aan. De factoringmaatschappij maakt het geld immers aan u over en uw klant aan de factoringmaatschappij.

De kosten voor factoring zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt de betalingstermijn van uw klant en de hoogte van uw factuurbedragen een rol, echter hanteert ieder factoringmaatschappij zijn eigen tarieven. Gemiddeld vallen de kosten tussen de 3% á 6% van het factuurbedrag.

Door gebruik te maken van factoring ontvangt u direct het geld waar u hard voor heeft gewerkt. U kunt dit geld direct gebruiken om te investeren in een nieuwe opdracht of om gewoonweg te leven.

Een van de partijen die factoring voor zzp'ers faciliteert is FreelanceFactoring, een factoringmaatschappij gericht op de kleinere ondernemer. Zo hanteert FreelanceFactoring geen langlopende contracten en kan factoring zelfs ingezet worden voor één factuur.


Kortom: let op uw geld: Het is van u

Boeken over dit onderwerp

Deel deze pagina: