ZZP in de bouw

Vakgebieden

Zzp’er in de bouwsector

Vooral in de technische vakken liggen prima mogelijkheden. In de bouw zijn zzp’ers niet meer weg te denken. Het aantal zzp’ers in de bouw ligt ver boven de 100.000. Stuk voor stuk vakmensen die het werken voor een baas beu zijn. Niet alleen het verdienen van meer geld is hierbij een drijfveer. Ook het zelf kunnen beslissen en het niet meer afhankelijk zijn van een werkgever is voor veel timmermannen, metselaars, voegers, stukadoors, tegelzetters de reden om te starten als zzp’er in de bouw. Ook starten veel mensen op oudere leeftijd in de bouw omdat ze geen vaste baan meer krijgen aangeboden.

Ook moeilijke tijden in de nieuwbouwsector

Maak, voordat u gaat starten, een weloverwogen beslissing om als zzp’er aan de slag te gaan. U kunt ook te maken krijgen met economisch zwaardere tijden. In de nieuwbouwsector liggen opdrachten dan vaak niet meer voor het oprapen en als zzp’er kunt u niet terugvallen op een WW-uitkering.

Mogelijkheden in particuliere sector

Als de nieuwbouwsector stil valt, nemen veel zzp’ers hun toevlucht tot de particuliere markt. Met name zzp’ers die samenwerken als een bouwteam maken dan nog steeds goede kansen. Particulieren willen graag de gehele verbouwing bij één persoon neerleggen. Zorg er daarom voor dat u kunt samenwerken met andere zzp’ers zoals stukadoors, elektriciens, loodgieters, dakdekkers etc.

Met een bouwteam kun je iedere klus aan en het grote voordeel van zzp’ers is de prettige prijsstelling doordat men geen overheadkosten heeft. Zzp’ers zijn vrij om andere zzp’ers in te huren. Iemand van het bouwteam kan fungeren als hoofdaannemer en anderen kunnen een factuur sturen aan de “hoofdaannemer”.


Leg uw opdrachten vast met een overeenkomst

Maak bij grotere klussen altijd een offerte en vermeld daarin alle afspraken. Vermeld de kosten van materialen, transport, uren, meer- of minderwerk, btw etc. Leg ook vast wie waar verantwoordelijk voor is. Hierdoor voorkomt u nare verrassingen achteraf. Zorg voor sluitende leveringsvoorwaarden en leg voordat u daadwerkelijk aan de slag gaat uw opdrachten vast in een overeenkomst. Als u zich aansluit bij Stichting ZZP Nederland kunt u deze documenten gratis downloaden.


Gerelateerd product

  1. ZZP uurtarief berekenen en vergelijken

    De Prijzen & Tarievengids helpt u bij het bepalen van uw tarief. Vraag niet te veel, of erger maak uw tarief niet te laag. Met ruim 150 actuele tarieven van verschillende beroepsgroepen en vijf methodieken om een tarief te berekenen. Onmisbaar! Voor 16:00 bestellen, morgen in huis.

    Meer informatie

Wat heeft u nodig als zzp’er in de bouwsector

Durf, doorzettingsvermogen, vakkennis en ondernemersgeest. Dat zijn de belangrijkste eigenschappen voor iedere startende ondernemer. Durf is absoluut noodzakelijk omdat u alle veilige wegen los gaat laten, u handelt voor eigen rekening en risico. Geen werk betekent geen inkomen. Doorzettingsvermogen is een must omdat het niet altijd mee zal zitten. Er zijn goede tijden en slechtere tijden, een beetje doorzettingsvermogen maakt dat een stuk prettiger. Zonder vakkennis heeft het geen enkele zin om te starten als ondernemer.


Oké, u wordt zzp’er, wat nu te doen?

In pure vorm is het uiterst simpel: u gaat naar de Kamer van Koophandel, laat u inschrijven en tien minuten later bent u ondernemer. Maar er komt meer bij kijken. Er zijn regels, wetten, belastingen en andere zaken die geregeld moeten worden. Veel informatie vindt u op deze website…

Link: Hoe word ik zzp’er


Arbeidsrisico’s zijn voor eigen rekening - Verzekeren

Veel zzp’ers vergeten vanaf het moment dat ze zelfstandig zijn vaak hun eigen veiligheid. Voor mensen in loondienst gelden allerlei Arbo-voorschriften. Deze zijn niet bedoeld om werknemers in de bouw te pesten, maar om ze te beschermen. Veiligheid is voor een zelfstandige minstens even belangrijk. Op het moment dat u iets overkomt en niet kunt werken, ontvangt u geen uitkering zoals in loondienst.

Links: veiligheid in de bouwverzekeringen voor ZZP

Deel deze pagina: