Zzp kapper worden
Zelfstandig worden als zzp kapper
Het starten van een eigen bedrijf als zzp kapper is vrij eenvoudig. Vakdiploma’s zijn al sinds jaren niet meer nodig, zelfs een diploma ondernemersvaardigheden is niet noodzakelijk. Natuurlijk dien je als kapper wel vakkennis te hebben en je vak goed in de vingers te hebben.
De kosten
De kosten als je een eigen salon wilt beginnen kunnen wel hoog zijn. Een complete inventaris, die er ook nog leuk uitziet kost een hoop geld. Voor je een kapsalon gaat starten of overnemen, moet je er zeker van zijn dat op die plaats een kapsalon gevestigd mag worden. Informeer daarom altijd eerst bij je gemeente, dat voorkomt achteraf een hoop narigheid. Aan kapsalons worden ook eisen gesteld met betrekking tot de arbeidsomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan het werken met chemische stoffen en ventilatie daarvoor.
Mobiele kappers
Veel kappers beginnen daarom als mobiele kapper tegenwoordig. Je hebt geen investeringen in een pand of in kostbare kappersstoelen. Geen kosten voor energie, huur. Uiteraard heb je wel vervoer nodig als je bij je klanten thuis gaat knippen, verder zijn het eigenlijk alleen de kosten van je gereedschap.
Klanten werven
Klanten zijn een vereiste om aan het werk te gaan, dat mag duidelijk zijn. Veelal begint dat in de kennissenkring. Als je goed werk levert voor een aantrekkelijk bedrag dan spreekt zich dat vrij snel rond en voor je het weet heb je het druk. Veel thuiskappers spreken alleen met klanten af als er meerdere personen geknipt kunnen worden op één adres. Dit bespaart je een hoop reistijd en kosten.
Kamer van Koophandel en Belastingdienst
Voordat je een eigen bedrijf begint dien je ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel in jouw buurt. Bij de aanmelding bij KVK krijg je ook direct een btw-nummer mee. Je hoeft dus niet meer apart naar de Belastingdienst. Vanaf dat moment ben je ondernemer en kun je aan de slag.
Kappers en administratie
Ook een zzp kapper moet een goede administratie bijhouden. Je inkomsten dienen geregistreerd te worden in je boekhouding, geef je klanten een betaalbewijs. Betaal zoveel mogelijk inkopen via je bank of pinpas dan vergeet je ook niet de inkoop in de boekhouding te zetten. Kappers zijn ondernemers en die moeten btw afdragen. Op dit moment is de btw 9%. Vermeld de btw ook op het betaalbewijs voor je klant. Van de inkoop die je doet mag je de btw aftrekken bij je administratie. Het verschil tussen de btw die je berekent aan je klant en die je betaalt aan je leveranciers moet je per kwartaal afdragen bij de Belastingdienst. Aan het eind van het jaar moet je een rapport kunnen overleggen waaruit je winst blijkt.
Stoelhuur of eigen zaak
Het is niet iedere startend kapper gegeven om direct een eigen zaak te beginnen. Het kost veel geld om een zaak in te richten, aan te kopen of te huren. Wat in de beauty- en kappersbranche een gebruikelijke manier is om te starten is het huren van een kappersstoel in een al bestaande zaak.
Dat brengt wel met zich mee dat je goed moet kunnen samenwerken met de partij waarvan je een stoel huurt. Je zult samenwerken in dezelfde ruimte en dus afspraken moeten maken. Niet alleen afspraken over de kosten van de stoelhuur, maar ook bijvoorbeeld hoe je bent verzekerd, hoe de winst wordt verdeel etc. Daarom is het van belang om naast een huurovereenkomst ook een samenwerkingsovereenkomst te tekenen.
Aftrekbare kosten voor belasting
De kosten die je maakt voor je bedrijf zijn aftrekbaar voor de winst. Dit zijn alle kosten die je maakt voor het uitoefenen van je vak. Dus niet alleen de kosten van je inkoop en gereedschap, maar ook alle overige kosten zoals het bezoeken van een beurs, het lezen van vakinformatie en literatuur. Dit kunnen ook glossy magazines zijn, lifestyle magazines etc. Ook de kosten die je maakt voor je administratie zoals een computer, software, een boekhoudprogramma zijn aftrekbaar. In bepaalde gevallen ook de kosten van je kantoorruimte aan huis, inclusief energie.
Autokosten eigen bedrijf
Als mobiele kapper moet je naar je klanten toe gaan, de kosten die je hiervoor maakt zijn aftrekbaar. Bereken in je administratie een bedrag van 19 cent per kilometer en houd deze administratie goed bij, het moet kloppen met je verkoopbonnen etc. In deze 19 cent mag je geen btw verrekenen. In veel gevallen is het declareren van kilometers aantrekkelijker dan een auto van de zaak. (De bijtelling voor een auto van de zaak wordt steeds hoger).
Verzekeren voor zelfstandigen
Als zelfstandig ondernemer sta je overal alleen voor. Als je ziek bent ontvang je geen uitkering. Kappers hebben nog wel eens last van kapperseczeem en rug-, nek- en schouderklachten (RSI). Je kan je verzekeren tegen ziektekosten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is vrijwel niet te betalen voor een zelfstandige, maar ZZP Nederland heeft betaalbare alternatieven.