62% van ZZP’ers heeft financiële buffer

Let op! Dit artikel is verouderd; mogelijk is de inhoud van het artikel niet meer actueel.
ZZP Barometer

Onderzoek ZZP Barometer

62% van de Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) heeft een financiële buffer van 3 maanden of meer. Dat is een van de opvallende uitkomsten van een onderzoek door ZZP Barometer. Uit het onderzoek blijkt dat 38% een buffer heeft van 0 tot 3 maanden terwijl 61% een periode van 3 tot 24 maanden kan overbruggen.

Het percentage van de ZZP’ers dat een financiële buffer heeft is sinds 2012 gestegen, maar het bedrag dat men op reserve heeft is wel geslonken. In 2012 had 41% gemiddeld een reserve voor 12 maanden of meer, dat percentage is geslonken tot 30%. De tarieven voor ZZP’ers staan onder druk, terwijl ook voor velen het aantal declarabele uren achteruit gegaan is.

Ook ZZP’ers zijn aan het bezuinigen, het percentage dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft afgesloten teruggelopen naar 46,2%. In 2013 heeft 9,1% van de zelfstandigen zijn verzekering beëindigd. 52% van de zelfstandigen heeft zijn of haar pensioen goed geregeld.

Verdere vragen uit het onderzoek van ZZP barometer gingen veelal over de administratie. 53% van de ZZP’ers verzorgt zijn eigen boekhouding. Veel van de mensen die zelf de boekhouding verzorgen gebruiken een boekhoudprogramma. Het merendeel van de ondervraagden vindt online-boekhoudsystemen te kostbaar. De rest besteedt de boekhouding uit aan een administratiekantoor en betaalt hier gemiddeld bijna 100 euro per maand voor. Boekhouders worden gekozen om hun kennis, referenties, de locatie en de prijs die men voor de dienstverlening betaalt.

Link: | volledig onderzoek |


Buffer opbouwen is erg verstandig

Het is verstandig een redelijke financiële buffer op te bouwen voor slechtere tijden. Dit kunt u doen door regelmatig een bedrag opzij te leggen en dit te storten op een speciale bankrekening, die u niet dagelijks gebruikt. De rente bij banken is niet erg hoog, ZZP Nederland heeft met Nationale Nederlanden een dagelijks opneembare spaarregeling waar toch nog 1,95% rente op vergoed wordt. Klik op de link voor meer info of bel met ZZP Nederland Verzekeringen (050) 700 1950

Link: | ZZP spaarregeling |

Deel deze pagina: